News

Eclipsa parțială de Lună se vede și în România. La ce oră să te uiţi pe cer

Eclipsă parțială de Lună vizibilă și din România. Fenomenul spectaculos care le furnizează specialiștilor date importante
28.10.2023 | 09:30
Eclipsa partiala de Luna se vede si in Romania La ce ora sa te uiti pe cer
Fenomene spectaculoase, eclipsele de Lună furnizează și informații importante despre planeta noastră / Foto: Inquam Photo
ADVERTISEMENT

O eclipsă parțială de Lună va avea loc în noaptea de sâmbătă spre duminică (29 spre 29 octombrie). Acest fenomen fascinant va fi vizibil și din România, potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Fazele eclipsei: la ce oră începe și se încheie

O eclipsă parțială de Lună va putea fi văzută și din România. Fenomenul are loc în noaptea de sâmbătă spre duminică, potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

ADVERTISEMENT

Potrivit sursei citate, „eclipsa se va produce în noaptea de 28 spre 29 octombrie, sâmbătă spre duminică. Când, potrivit specialiștilor, Luna se va afla în constelația Aries, fiind însoțită de planeta Jupiter, care se va afla la stânga ei.

Fenomenul începe cu intrarea Lunii în penumbră, la ora 21:02, la două ore după răsăritul Lunii. Pentru că penumbra Pământului nu este foarte opacă, la începutul fenomenului culoarea Lunii nu se va schimba mult”, precizează Observatorul.

ADVERTISEMENT

„În apropierea maximului, însă, începând cu ora 22, partea de jos a Lunii va începe să aibă o culoare diferită față de partea de sus. Maximul se va produce la ora 23:14, când Luna va fi total în penumbră și aproximativ 7% în umbra Pământului. În acel moment Luna se va afla sus pe cer, înspre sud-est.

După maxim, Luna își va recăpăta strălucirea și culoarea, ieșind complet din umbră la ora 23:53 și din penumbră la ora 01:27 (29 octombrie).

ADVERTISEMENT

Începutul eclipsei va avea loc la ora 21.02. Intrarea în umbra se va produce la ora 22.35. Maximumul eclipsei va avea loc la ora 23.14 (Luna este 7% în umbra Pământului). Ieșirea din umbră va fi la ora 23.53 iar sfârșitul eclipsei va avea loc la ora 01.27.

Cum se formează o eclipsă de Lună

„Mecanismul eclipselor de Lună se explică prin faptul că Pământul, fiind un corp opac luminat de Soare, proiectează în urma sa un con de umbră, precum și unul de penumbră. Luna, la rândul său, neavând lumina proprie, de fiecare data când pătrunde în umbra Pământului, nu mai este luminată.

ADVERTISEMENT

După modul cum Luna intersectează, partial sau total, fie conul de umbră, fie doar cel de penumbră, va avea loc o eclipsă de Lună, parțială sau totală, prin umbra sau prin penumbră”, explică Observatorul.

„Pentru ca un astfel de fenomen să aibă loc, este necesar ca cele 3 corpuri cerești, Soarele, Pământul si Luna, să se afle aproximativ pe aceeasi direcție. Or, orbita Lunii având o înclinare medie de 5°9′ față de orbita Pământului, rezultă că o eclipsă de Lună se produce doar atunci când sunt îndeplinite simultan două condiții:

Luna să se afle în faza de Lună plină (deci să se afle în opozitie cu Soarele), poziția sa pe orbită să fie situată în preajma liniei de intersecție a planului orbitei sale cu cel al orbitei Pământului, respectiv, în cazul unei eclipse totale, latitudinea astronomică a Lunii să nu depășească 25,7 minute de arc.

În aceste condiții eclipsa are loc în mod cert, deoarece lungimea teoretică a conului de umbră a Pământului are 217 raze terestre, iar distanța medie a Lunii față de Pământ nu depășește 66 raze terestre.

Totodată, secțiunea conului de umbră al Pământului la aceasta distanță este de 0,25 raze terestre, iar raza Lunii este de 3/11 raze terestre.În realitate însă, datorita fenomenului de refracție, conul de umbră al Pământului are o lungime de 42 raze terestre, din care cauză, în situația unei eclipse totale de Lună, nu este posibilă o întunecare totală a acesteia.

Date despre atmosferă și poluare

Astfel Luna mai este încă luminată de razele solare ce traversează straturile inferioare ale atmosferei terestre. Aceste raze luminoase pătrund datorită refracției în conul de umbră, astfel încât Luna eclipsată nu este niciodată complet invizibilă, ci prezintă aspectul unui disc luminat de o slabă lumină roșiatică.

Dincolo de spectaculozitatea acestor fenomene, eclipsele de Lună furnizează specialișilor date privind atmosfera Pământului, gradul de poluare a acesteia, efectele radiatiei solare asupra atmosferei și altele, Luna comportându-se ca un ecran pe care putem citi particularitățile atmosferei Pământului.

Eclipsele de Lună sunt folosite și pentru măsurarea vitezei de răcire a scoarței lunare, în intervalul în care aceasta este lipsită de căldura Soarelui”.

 

ADVERTISEMENT
Tags: