Life

România pregătește moneda RON digitală. Ce anunț a făcut BNR-ul

România pregătește moneda RON digitală. În ce stadiu este aceasta, de fapt, și ce a anunțat Banca Națională a României legat de acest aspect.
28.10.2023 | 08:30
Romania pregateste moneda RON digitala Ce anunt a facut BNRul
România pregătește moneda RON digitală. Foto Pixabay
ADVERTISEMENT

România pregătește moneda digitală RON. Banca Națională a României a făcut un anunț în acest sens.

România pregătește moneda RON digitală

Banca Națională a României testează în această perioadă un leu digital. Noua monedă digitală RON este doar la stadiul de proiect așa că mai este de așteptat până ar putea deveni realitate.

ADVERTISEMENT

Conform lui Csaba Balint, membru în consiliul de administrație al BNR, nu se pune problema ca în țara noastră să dispară banii cash.

Chiar și dacă ar exista o dorință să se renunțe complet la banii cash, acest lucru nu s-ar putea. Specialistul de la Banca Națională a României spune că țara noastră depinde încă de banii cash. România nu ar putea renunța la cash în favoarea monedei RON digitale.

ADVERTISEMENT

Statisticile arată că România este pe locul al doilea în Uniunea Europeană în privința încasării banilor de la muncă în numerar. Acest lucru este negativ pentru că cresc plățile la negru după cum arată Banca Mondială.

„Cred că în cazul României încă avem nevoie de cash, iar acesta va rămâne: este vorba despre încredere și obiceiuri. Foarte mulți români primesc încă salariul și pensia cash, în plic.

ADVERTISEMENT

Nu văd niciun sens să schimbăm radical acest lucru. În ceea ce privește propunerea Guvernului legată de limitarea plăților în numerar, într-adevăr, acolo este o altă intenție, fiind legată de limitarea evaziunii fiscale”, a declarat Csaba Balint, conform Wall Street.

Între timp, poate apărea euro digital

Între timp, la nivel european, Consiliul Băncii Centrale Europene a decis să se treacă la următoarea etapă din realizarea unui euro digital.

ADVERTISEMENT

Suntem deja în faza de pregătire în ceea ce privește acest proiect, care va dura doi ani. Abia după aceea se vor finaliza regulamentele și va fi luată o decizie finală privind lansarea digitală a monedei euro.

„BNR are o abordare prudentă în ceea ce privește adoptarea unei monede digitale. Noi ne focusăm mai mult la înțelegerea noii tehnologii.

Am înființat un birou care analizează acest lucru. Lumea se schimbă este important să știm ce se întâmplă și care sunt avantajele și dezavantajele acestei monede digitale”, adaugă Csaba Balint.

ADVERTISEMENT
Tags: