News

Economia SUA, în prag de recesiune. Produsul Intern Brut, scădere pentru al doilea trimestru consecutiv

Economia SUA s-a contractat pentru al doilea trimestru consecutiv, confirmând una dintre condițiile pentru declararea recesiunii, potrivit analiștilor din domeniu.
29.07.2022 | 08:31
Economia SUA in prag de recesiune Produsul Intern Brut scadere pentru al doilea trimestru consecutiv
PIB-ul SUA este în scădere Foto: hepta
ADVERTISEMENT

Produsul intern brut al SUA a scăzut cu 0,9% în ritm anualizat în perioada aprilie-iunie, conform estimării anticipate, a raportat joi Biroul de Analiză Economică.

Economia SUA, în prag de recesiune

Estimarea vine după o scădere a PIB de 1,6% în primul trimestru şi a fost peste estimarea făcută de Dow Jones, privind un câştig de 0,3%.

ADVERTISEMENT

Biroul Naţional de Cercetare Economică (NBER) este instituția care declară oficial recesiunile şi expansiunie şi nu este de așteptat să facă o astfel de declarație asupra perioadei în cauză timp de mai multe luni.

Totuși, potrivit analiștilor citați de CNBC, o a doua evoluţie trimestrială negativă a PIB-ului îndeplineşte aşteptările de lungă durată asupra recesiunii, în ciuda circumstanţelor neobişnuite ale declinului şi indiferent de ce decide NBER.

ADVERTISEMENT

”Nu suntem în recesiune, dar este clar că creşterea economiei încetineşte. Economia este aproape de de blocare, abia dacă înaintează”, a spus Mark Zandi, economist şef la Moody’s Analytics.

Pieţele nu au reacţionat puternic după publicarea acestei informații, acţiunile de pe Wall Street evoluând uşor în scădere. Randamentele obligaţiunilor de stat au scăzut în cea mai mare parte.

ADVERTISEMENT

Scăderea PIB-ului a venit dintr-o gamă largă de factori, inclusiv scăderi ale stocurilor, investiții rezidențiale și nerezidențiale și cheltuielile guvernamentale la nivel federal, statal și local. Investițiile interne private brute au scăzut cu 13,5% în perioada de trei luni

Cheltuielile de consum, măsurate prin cheltuielile de consum personal, au crescut cu doar 1% pentru perioada, pe măsură ce inflația s-a accelerat.

ADVERTISEMENT

Cheltuielile pentru servicii s-au accelerat în perioada cu 4,1%, dar acest lucru a fost compensat de scăderi ale bunurilor nedurabile cu 5,5% și ale bunurilor de folosință îndelungată cu 2,6%.

Un raport separat de joi a arătat că disponibilizările rămân ridicate. Cererile iniţiale de şomaj au totalizat 256.000 pentru săptămâna încheiată pe 23 iulie, o scădere cu 5.000 faţă de nivelul revizuit în sus din săptămâna precedentă, dar mai mare decât estimarea Dow Jones, de 249.000, potrivit Departamentului Muncii.

ADVERTISEMENT
Tags: