News

Ajutoarele sociale se măresc de la 1 martie. Care este valoarea indemnizației de șomaj

Luna martie aduce măriri importante în privința ajutoarelor sociale pe care le primesc românii. Va crește și indemnizația de șomaj, anunță Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.
01.03.2022 | 11:59
Ajutoarele sociale se maresc de la 1 martie Care este valoarea indemnizatiei de somaj
Vești bune pentru români. De la 1 martie se majorează indemnizația de șomaj. Sursa foto:
ADVERTISEMENT

Luna martie vine cu vești bune pentru români. Mai multe ajutoare sociale de la stat, printre care indemnizația de șomaj și prima de inserție, se majorează.

Vești bune pentru români. De la 1 martie se majorează indemnizația de șomaj

Indemnizația de șomaj şi mai multe beneficii sociale care se raportează la Indicatorul Social de Referinţă (ISR) se majorează cu 5,1% începând cu 1 martie, se arată într-un comunicat postat pe site-ul Ministerului Muncii.

ADVERTISEMENT

”Rata medie anuală a inflației care va sta la baza stabilirii noilor cuantumuri de prestații sociale și beneficii de asistență socială este de 5,1%, ceea ce înseamnă că valoarea ISR crește de la 500 de lei la 525,5 lei”, anunță autoritățile.

Ca urmare a aplicării noii valori a Indicatorului Social de Referință (ISR), baza de calcul pentru indemnizația de șomaj va fi majorată de la 375 de lei la 394 de lei.

ADVERTISEMENT

Ce alte ajutoarele sociale se măresc din martie

Toate beneficiile sociale care se raportează la Indicatorul Social de Referință (ISR) vor crește de la 1 martie 2022, ca urmare a majorării acestui indicator, cu 5,1%.

Astfel, prima de inserție, acordată absolvenților instituţiilor de învăţământ şi absolvenţilor şcolilor speciale, în vârstă de minimum 16 ani, care, în termen de 60 de zile de la absolvire, se înregistrează la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă şi se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni va crește de la 1.500 la 1.576 de lei.

ADVERTISEMENT

De asemenea, prima de inserție acordată angajatorilor pentru încadrarea tinerilor cu risc de marginalizare socială cu care s-au încheiat contracte de solidaritate crește de la maximum 2.000 lei la maximum 2.102 lei.

Subvenția acordată angajatorilor pentru stimularea încadrării elevilor şi studenţilor pe perioada vacanţelor se mărește de la 250 la 262 lei.

ADVERTISEMENT

Procentul de creștere de 5,1% va fi aplicat și în cazul beneficiilor de asistență socială. Astfel, ajutorul social urmează să crească de la 142 la 149 de lei, iar indemnizația minimă pentru creșterea copilului, de la 1.250 la 1.314 lei.

Se mărește și indemnizația lunară pentru persoanele cu handicap, de la 350 la 369 de lei (grav), de la 265 la 279 de lei (accentuat).

ADVERTISEMENT