News

Ecoul scandalului avorturilor din SUA, în România. Gelu Duminică: „Interzicerea acestui drept ar însemna ignorarea dramelor femeilor din epoca Ceaușescu!”

După decizia Curții Supreme din SUA privind avortul, sociologul Gelu Duminică crede că interzicerea acestui drept în România ar însemna că nu am înțeles dramele sutelor de mii de femei, create de Decretul lui Ceaușescu.
01.07.2022 | 18:19
Ecoul scandalului avorturilor din SUA in Romania Gelu Duminica Interzicerea acestui drept ar insemna ignorarea dramelor femeilor din epoca Ceausescu
Sociologul Gelu Duminică atrage atenția asupra periculului interzicerii avortului în România, după decizia Curții Supreme din SUA (sursa montaj FANATIK)
ADVERTISEMENT

Consecințele deciziei Curții Supreme a SUA de a elimina dreptul constituțional la avort se răsfrâng în Europa, unde conservatorii fac eforturi pentru adoptarea unor decizii similare. Sociologul Gelu Duminică este de părere că „interzicerea avortului în România, privind istoria acestei țări, ar demonstra că nu am înțeles nimic din toate dramele pe care sute de mii de femei le-au trăit în perioada Decretului inițiat de Ceaușescu”.

Sociologul Gelu Duminică: „Sper ca România să-și continue drumul spre modernitate. Altfel, n-am înțeles nimic din dramele trăite de sute de mii de femei!”

Europa, teatrul liberalismului la nivel mondial, este pusă în fața unei provocări, creată de decizia Curții Supreme din SUA, referitoare la avorturi. În fruntea listei se află Polonia, unde, încă de acum doi ani, a fost implementată o interdicție aproape totală, atunci când o instanță superioară a decis că o sarcină nu poate fi întreruptă din pricina unor defecte fetale.

ADVERTISEMENT

De asemenea, în Ungaria, guvernul lui Viktor Orban a condiționat acordarea de fonduri suplimentare spitalelor de cerința ca acestea să nu efectueze avorturi.

„Aceste acte nu reprezintă o noutate. Și în România, Coaliția pentru Familie a abordat astfel de teme, e drept, mai timid până în momentul de față. Cu siguranță, vânătorii controlului avortului vor avea argumente să afirme că, iată, chiar și în SUA se petrec asemenea lucruri, dar eu am mare încredere în ceea ce societatea civilă românească a reușit în ultima perioadă. Să nu uităm, însă, că, acum câțiva ani, aceeași societate civilă a respins o temă conservatoare, respectiv definirea căsătoriei drept o uniune între o femeie și un bărbat”, a declarat, în exclusivitate pentru FANATIK, Gelu Duminică.

ADVERTISEMENT

Potrivit sociologului, comportamentele depind foarte mult de context și de situație. „Contextul de acum trei ani era diferit de cel actual, pentru simplul motiv că acum temerile, angoasele sunt mult mai mari. Temerile create de criza Coronavirusului, de război, de criza financiară care urmează să apară, toate acestea sunt extrem de importante. Comportamentele se vor schimba, iar lumea va deveni mult mai atentă la teme care, în urmă cu doi ani, erau „non teme”, a continuat interlocutorul nostru.

Gelu Duminică a precizat că, după părerea sa, oamenii vor fi mult mai atenți la migranți, la dorința de a-i controla pe acești migranți. De asemenea, vor fi atenți și la dorința de a controla corpul, călătoriile, sau ce și cum se scrie în presă: „Depinde de fiecare dintre noi în ce parte ne vom îndrepta. Sper ca România să-și continue drumul spre modernitate și în niciun caz să regreseze. A interzice în România avortul, privind istoria acestei țări, înseamnă că n-ai înțeles nimic din toate dramele pe care sute de mii de femei le-au trăit în perioada Decretului inițiat de Ceaușescu”.

ADVERTISEMENT
Gelu Duminică
Sociologul Gelu Duminică, un adversar declarat al politicii de interzicere a avorturilor (sursa facebook)

„Am trăit lângă femeile disperate în momentul în care nășteau copilul nedorit!”

Pentru a înțelege complexitatea fenomenului, trebuie precizat că Decretul nr. 770, publicat la 2 octombrie 1966, a fost una dintre primele trei legi comuniste, abrogate în ziua de 25 decembrie 1989. Faimosul Decret prevedea că întreruperea cursului sarcinii are efecte grave asupra sănătății femeii și aduce mari prejudicii natalității și sporului natural al populației. În consecință, avortul a fost interzis, sub spectrul pedepsei cu închisoarea.

Din această cauză, o mulțime de femei au recurs la avorturi ilegale, multe dintre ele prestate în condiții insalubre. Au existat o mulțime de cazuri în care femeile au fost infectate, iar unele dintre aceste operații s-au soldat cu moartea pacientei…

ADVERTISEMENT

„E o nebunie! Mulți dintre noi, cel puțin generația mea, am trăit lângă mamele noastre, lângă femeile adulte, care erau disperate atunci când venea momentul să dea naștere unui copil pe care nu și l-au dorit. Acum, ce este mai rău? Nașterea unui copil pe care nu ți-l dorești și pe care să-l abandonezi sau a recurge la un avort, în condiții de siguranță medicală? Să ne amintim doar imaginea orfelinatelor anilor ’90…”, s-a revoltat Gelu Dumnică.

„Nu sunt în măsură să răspund acestei întrebări, dar știu că politica din perioada comunistă a avut efecte devastatoare asupra dezvoltării României și pe care le resimțim și acum. Spre exemplu, „decrețeii”, care vor ieși la pensie în viitorul foarte apropiat, vor pune o presiune atât de mare asupra sistemului public românesc, încât este foarte posibil să cedăm sub propria greutate demografică”, a continuat intervievatul FANATIK.

Mic manual de misoginism

Sociologul este convins că vor apărea voci care vor susține că problema este legată de scăderea natalității. Totuși, el consideră că acest declin nu s-a produs din pricina faptului că avortul este legal, ci a faptului că politicienii noștri au încurajat plecările masive din țară ale cetățenilor români.

„Așadar, problema nu este legată de coerciție, ci de standardele de viață și de respectul pe care îl primești. Dacă ne-am consuma energia pentru îmbunătățirea condițiilor de viață, ne-ar fi mult mai bine tuturor. Cred că avem multe de făcut, în loc să ne gândim cum să îngrădim libertățile unora, în defavoarea celorlalți”, a declarat Gelu Duminică.

Interlocutorul nostru a continuat în același mod: „Rămân, însă, uimit, când observ că, în mare majoritate, bărbații vorbesc despre felul în cere trebuie să-și folosească femeia, corpul. Nu afirm că nu ar trebui să existe un dialog între sexe, dar consider că ar trebui să fim mult mai atenți la dramele pe care partenerele noastre de viață, mamele și surorile noastre le experimentează și la opiniile lor”.

„Faptul că sunt bărbat este doar un privilegiu, care nu trebuie transformat într-un spațiu din care să-mi exprim opiniile superioare, referitoare la atitudinea femeilor, în condițiile în care eu nu voi experimenta niciodată acele lucruri”, a plusat sociologul, care, ulterior, a punctat: „Deja situația este absurdă. Și din motivele pe care le enumeram anterior, aceste reacții mi se par de-a dreptul misogine. Aici nu discutăm neapărat despre controlul asupra avortului, ci mai degrabă despre un control al bărbaților asupra femeilor”.

Protestatari greci
Grecii au protestat împotriva deciziei Curții Supreme a SUA (sursa hepta.ro)

Eterna luptă dintre conservatori și reformiști sau… „moderniști”

Gelu Duminică este de părere că, mai mult ca sigur, după decizia Curții Supreme din SUA vor exista ecouri și în alte societăți. Mereu, dobândirea unor drepturi în SUA a avut ecou și asupra altor societăți democratice. La fel s-au petrecut evenimentele și atunci când discutăm despre îngrădirea unor drepturi.

„Din păcate, este o bătălie pe care am mai văzut-o în perioadele de criză, între conservatori și moderniști, dacă îi putem numi astfel, care nu are legătură decât cu dorința de a avea putere. Nici faptul că puterea se extrapolează inclusiv asupra deciziilor doamnelor asupra corpului lor nu este o noutate”, a explicat partenerul nostru de discuție.

Sociologul consideră că nu este obligatoriu ca decizia Curții din SUA să fie aplicată în toate statele, pentru simplul motiv că toate acestea vor decide în privința legislației locale. Însă, este un semnal foarte puternic. Lupta privind drepturile este una permanentă. De data acesta, în prima luptă au câștigat conservatorii, și rămâne de văzut dacă și războiul va fi câștigat tot de ei.

Mars anul 2015
Demonstrație împotriva avortului, în România anului 2015 (sursa hepta.ro)

Tirania, ca formă a democrației

Gelu Duminică este de părere că rămâne de văzut ce argumente vor fi folosite. Trebuie făcută o distincție clară între credințele religioase și argumentele laice. Nimeni nu ar trebui să interzică nimănui să pună ceva în practică, în viața sa privată, dar a le impune celorlalți, prin lege, reprezintă o formă de dictatură, de această dată cu argumente religioase.

„Dar nimeni nu afimă că Biblia nu trebuie citită, iar Cuvântul său să nu fie crezut. În schimb, ar trebui să fim împotriva faptului că acest cuvânt să fie obligatoriu pentru toți cetățenii, pentru simplul motiv că există și alte credințe sau, pur și simplu, oameni care nu cred, dar care ar trebui să aibă aceleași libertăți”, a precizat interlocutorul nostru.

„Acest dialog, de multe ori abrupt, între cei care doresc să impună tirania ca formă a democrației și cei care cred că, de fapt, democrația este o formă de bucurie a diversității. Nu este o chestiune nouă. De data asta, cum spuneam, bătălia a fost câștigată de conservatori, dar nu a fost tranșată definitiv”, a încheiat Gelu Duminică.

ADVERTISEMENT