Sport

Editorial Cornel Dinu. FCSB s-a distanțat de împiedicatele Rapid și CFR Cluj. Dinamo a pierdut două puncte mari la Iași

Cornel Dinu analizează penultima etapă: Dinamo a pierdut două puncte la Poli Iași, Rapid și CFR Cluj s-au împiedicat, iar FCSB a profitat și s-a distanțat spre un play-of liniștit.
05.03.2024 | 09:05
Editorial Cornel Dinu FCSB sa distantat de impiedicatele Rapid si CFR Cluj Dinamo a pierdut doua puncte mari la Iasi
Editorial Cornel Dinu. FCSB s-a distanțat de împiedicatele Rapid și CFR Cluj. Dinamo a pierdut două puncte mari la Iași. Foto: colaj Fanatik & sportpictures.eu
ADVERTISEMENT

În penultima etapă „regulară”, Dinamo a ținut la respect pe Poli Iași, dar n-a „mușcat” decisiv, CFR Cluj a mai irosit două puncte-distanță de FCSB în curtea Farului, la fel „dearaiind” și Rapid în „gara” Craiova. Iar FCSB a rafinat Petrolul și s-a dus la o diferență de 12, respectiv 14 puncte de urmăritoare, spre un play-of mai liniștit.

Editorial Cornel Dinu. . Dinamo a pierdut două puncte mari la Iași. FCSB s-a distanțat la 12, respectiv 14 puncte de împiedicatele Rapid și CFR Cluj

Penultimul bal „regular” s-a deschis în Dealul Copoului din dulcele târg al Ieșilor, unde a adăstat atât de încercata „haită”, chinuită să-și pună singură „zgarda” pieirii prin cei (nea)veniți s-o conducă în ultimii (prea mulți) ani.

ADVERTISEMENT

Iașul cel Grozavu, fără de hatman Grozavu, surghiuchinuit în tribune de marele sfetnic CCA Feșnic cel arzătoriu ca un sfeșnic, pornea, teoretic, cu avantajul statistic al ultimelor 4 partide, un egal alb, în tur, la București și 3 victorii anterioare (toate în Liga 2). …Un fel de-a spune, având în vedere că Dinamo are o „haită” eterogenă, mult și de multe ori schimbată în ultimele sezoane.

Cu doar doi români în distribuția de start, zapovjednik Zeljko Kopic și-a așezat iarăși blocul echipei închis, retras, ca o cohortă romană în formațiune de „broască țestoasă”, apărată de scuturi, dar care a avut, totuși, sulițele contraatacului pregătite să „înțepe” în permanență.

ADVERTISEMENT

A fost destul de multă devălmășie în învălmășeala pentru minge pe câmpul de luptă. Lipsa de pe bancă a impunătorului hatman Grozavu s-a simțit în evoluția „răzășilor” și mercenarilor moldoveni.

În afara luptelor corp la corp din meleurile rugbistice sunt de amintit două faze urcate la rang de ocazii: Itu, în minutul 12, șut slab în Golubovic, nejenat de nimeni singur-singurel găsindu-se, și devierea afară, mult mai aproape de gol, a neinspiratului serii, Abdallah, la o pasă a lui Moura, în minutul 22.

ADVERTISEMENT

Editorial Cornel Dinu. Abdallah a irosit o basculantă de ocazii, ratări monumentale care au oprit saltul „câinilor” pe loc de baraj. Și vine Rednic să strâmbe „haita” în ultima etapă regulară…

Cam aceeași dinamică destul de confuză și  în partea a doua a turnirului. Numai că realismul fotbalistic de neînfrântă legiune daces-ilirycum a lui Dinamo, comandat și antrenat de legatus legionis Kopic a fost clar.

Și-a creat, tot pe fondul unei defensive agresive, 5 ocazii imense. Două ratate exasperant de amintitul Abdallah, părăsit total, se vede treaba, de Allah, singur cu portarul Ailenei, în minutele 74 și 85, ca să nu mai amintesc de cele din minutele 57 și 63! Și una irosită în minutul 53 de intratul după pauză Selmani. Destule, nu?, față de numai una de menționat a ieșenilor, Florin Ilie, în minutul 59.

ADVERTISEMENT

Astfel, este naturală concluzia: se dovedește benefică aducerea lui Zeljko Kopic, felicitările mele celor care au reușit asta, sigur nu, cum „se dau” în „imagine”, postacilor de vorbe și poze nefaste Voicu și Nicolescu, vorbesc de cei cu banii, forța, influența și grija (venite și din trecut, prietenii știu ce spun…) pentru Dinamo. Sunt de apreciat că știu să se miște salvator pentru echipă din umbră. Altfel ne trezeam cu cine știe ce valet care să-i hrănească lui Nicolescu orgoliul neînfrânat și nerușinat că ar fi și el „fotbaliator espert”.

Cele două puncte pierdute de Dinamo la Iași vor atârna greu în balanța de „a fi sau a nu fi” (tot) în Superligă și sezonul viitor. În ultima etapă „regulară” vine să pună „câinii” cu botu’ pe labe gonitul mișelește din „Ștefan cel Mare”, în decembrie 2021… de către „doctorul morții” Iuliu Mureșan (e bine la pensie, domn doctor, nu vă deranjează scheletele din dulap și de sub pat?)… Revin, deci vine Mircea Rednic la braț cu „Bătrâna Doamnă” UTA, mare doritoare de distracția balului din play-off. Și nu le va fi deloc ușor „câinilor” s-o „muște”…

Editorial Cornel Dinu. Bătaie mare pe ultimele două locuri din play-off în ultima etapă regulară, Farul și U Cluj având meciuri mai accesibile, la Botoșani, respectiv la Voluntari

Primele două meciuri de sâmbătă, UTA – FCU 1948 Craiova 3-2 și Hermannstadt – Oțelul 4-1, prin victoriile respective, fac și mai dramatic suspansul în lupta viitoare din play-out. Pentru că, între locul 11, Oțelul și 15, penultimul, Dinamo, sunt acum doar 7 puncte. Înjumătățite, drept sau nu, eu zic că nu, dar n-avem ce face, mergem înainte cu nefirescul. Lupta pentru evitarea retrogradării și a barajului va fi extrem de echilibrată. De aceea, cum scriam mai sus, fiecare punct contează, Abdallah…

La polul opus, victoriile arădenilor și hermaștazilor (că sibienilor sună prea mioritic și șade rușine să mai folosim termeni din ăștia perimați, naționaliști, nonioropeni…) pun în poziție promițătoare de play-off cele două echipe, solid construite și antrenate de doi tehnicieni de toată lauda, Mircea Rednic și Marius Măldărășanu. Va fi mare bătaie mare în ultima etapă între U Cluj (1-0 cu Botoșani), Sepsi (4-0 cu Voluntari), UTA și Hermannstadt, Farul fiind și ea în emoții.

Vă amintesc bătăliile cele mai importante pentru calificarea în play-off din ultima etapă a sezonul normal… pardon, regular: CFR Cluj – Hermannstadt, Dinamo – UTA, Petrolul – Sepsi, FC Voluntari – U Cluj, FC Botoșani – Farul. Avantaj, cel puțin pe hârtie, Farul și U Cluj.

Editorial Cornel Dinu. Gică Hagi și Adrian Mutu și-au împărțit punctele, aruncând unul în apa mării, întru bucuria lui Gigi Becali

La jocul lăudat al sâmbetei ne așteptam să mergem cu sacul, sperând că vom asista la un regal fotbalistic în curtea „Regelui” Hagi I. A fost ceva, ceva doar în prima repriză, când Farul a dominat clar pe CFR Cluj. „Cheferiștii” lui Adrian Mutu au părut tare obosiți, neatenți, neconectați la meci, împrăștiați, ca să nu zic plictisiți că așa ceva nu cred că poate fi posibil, parcă veniți la malul mării cu… „ghezășu’” din Gruia.

Jucătorii lui Gică Hagi au avut destule ocazii să dezmorțească tabela de scor (Luis Munteanu 23’, 30’ și 32’, Kiki 31’) față de numai una de amintit CFR (Otele 12’). Șansa s-a așezat pe linia porții clujene, sub forma lui Ajeti (30’) și repriza s-a încheiat albă ca spuma mării.

După pauză, disputa s-a mai echilibrat, „cheferiștii” lui Mutu au fost mai vocali în terenul „fariștilor”, care au cam redus travaliul, spre supărarea lui Gică Hagi, mereu cu biciul vorbelor pe marginea terenului, niciodată stând pe banca suspinelor…

Și așa, însă, golul a venit de partea gazdelor, Luis Munteanu (iarăși Luis Munteanu…) a deviat cu cap și cu capul o minge care l-a lăsat singur cu portarul Sava pe Ronaldo Deaconu, nemarcat între Ajeti și Boben, iar acesta a deschis scorul în minutul 65.

Șansa a surâs clujenilor în minutul 82, când după un corner rău executat din dreapta de Filip, din aglomerația careului constănțean, Grameni a respins slab, direct la amintitul Ajeti, care a egalat cu o execuție superbă, din vole, la colțul lung, în plasa laterală. Egalare nemeritată după aspectul general al meciului. Mai ales dacă punem în calcul superioritatea din prima repriză a Farului și ghinionul de a nu marca din atâtea oportunități.

Adrian Mutu și CFR Cluj își consolidează… locul 3, iar Gică Hagi și Farul mai au de așteptat ultima etapă „regulară” ca să-și regularizeze lumina în play-off, în funcție de rezultatele meciurilor amintite mai sus, pericolele fiind Hermannstadt, UTA și Sepsi.

Editorial Cornel Dinu. Transversala a fost prietena Petrolului în prima repriză cu FCSB

Steaua FCSB și Petrolul au fost, în timp, dispute de tradiție, spectaculoase și tensionate. Dar, în ultimii ani, ploieștenii doar în 2015 au mai bătut Steaua, după 13 ani de la precedenta victorie, din 2003. Multă apă a curs pe Prahova și Dâmbovița de atunci…

Duminică seară, conștient de valoarea adversarilor, Florin Pârvu și-a așezat „petroliștii” pentru un „catenaccio” al timpurilor noastre, într-un bloc strâns, în 5-4-1, cu omogenitate în a bloca „fecesebecaliuța”, superioară clar în „dotările” și, implicit, posibilitățile de atac.

Care „dotări” au jucat, din păcate pentru ele și pentru spectacol, mai mult prin acțiuni individuale – „Stai așa, nea Gigi, să vezi ce pot io!” – declanșate obsesiv în veritabilele labirinturi defensive ale trupei ploieștene, cu un marcaj și un dublaj încăpățânat și eficient..

Și, astfel, în urma presiunii și, consecință firească, a posesiei net superioare, firesc, a „oștenilor Palatului” (nu-mi place să le mai spun „slujitori”…), n-am consemnat decât două ocazii, ce-i drept foarte mari, ale gazdelor, în prelungirile primei reprize.

Lovitura de la 25 de metri a obișnuitului cu isprăvi de acest gen Florinel Coman, scoasă miraculos, spun eu, de „zburătorul” din poarta petrolistă, „micuțul” ceh Lukas Zima (1,96 m). Și reluarea lui Alhassan, cu coapsa, după un corner din stânga, în aceeași transversală prietenă cu oaspeții. Mingea a sărit la Șut, al cărui șut a fost scos de pe linia porții de omniprezentul Huja.

Editorial Cornel Dinu. Luis Phelipe a marcat golul de 3 puncte cu genunchiul. Genunchiul lui Țicu…

După pauză, firesc, ne-am obișnuit, de la „Palat” s-au comandat 3 schimbări: Lixandru în locul lui Alhassan, Radaslavescu în locul lui Octavian Popescu și Luis Phelipe în locul lui Miculescu. Și Gigi Becali respiră mai ușor, pentru că, la capătul unui contraatac dus bine pe stânga de Florinel Coman, centrarea acestuia în „gura porții” este trimisă în plasă de genunchiul lui Țicu, în luptă cu Phelipe, care îi luase fața, dar nu reușise să devieze mingea în gol.

Repriza a fost, apoi, echilibrată, Petrolul a ieșit la joc văzându-se condusă și fără șanse în minunea de a mai prinde un loc play-off. A împins în față două „vârfuri”, dar a rămas doar cu amenințările de atac, iar Steaua FCSB se ducea la 13 puncte peste Rapid și 14 peste CFR Cluj.

Trebuie spus că „bercenarii” lui nea Gigi pot invoca scuza acestui doar 1-0 prin neacordarea unui penalty mai clar decât nocturna de pe Arena Națională, la un fault în careu al lui Takayuki Seto asupra lui Octavian Popescu, în minutul 41, la care albitru’ cu două prenume, Florin Andrei, nici n-a clipit, nici fluierul nu i-a tușit, iar VAR-ul a rămas stins și punctul cu var neatins.

Editorial Cornel Dinu. Universitatea Craiova a avut noroc cu Rapid în prima repriză de pe „Ion Oblemenco”

În cel mai așteptat meci al etapei, Universitatea Craiova a Rotarului din Pipera a jucat cu speranța unui viitor loc superior, conjunctural, în play-off, dar și pentru orgoliul oltenesc. În timp ce Rapid mai avea șanse emoțional teoretice , dar și matematice să prindă „fecesebecaliuța”, dacă bătea în Bănie și apoi, în ultima etapă regulară, băga la emoții tocmai pe amintita „vinovată” de locul 1.

A fost norocoasă Universitatea 2013 a lui Mihai Rotaru în prima repriză. Rapid, evoluând pe contraatac, a avut două ocazii mari de a „deranja” tabela de scor și fanii olteni, prin kosovarii Hasani (pasă compatriotul Rrahmani) minutul 15 și  Krasniqi (pasă Hasani) în minutul 20 (rezolvare de clasă a celui mai constant, în prestații bune, oltean, Screciu).

Și, cum se întâmplă ades în fotbal, la singurul atac periculos al Craiovei, în minutul 30, Bancu l-a găsit cu o pasă la întâlnire pe Mitriță, venit nemarcat în careul giuleștean și miezul din dodoașcă al Universității l-a lăsat pe Aioani spectator cu un șut din prima dintre stoperii la fel de spectatori Cristea și Iacob (s-a cunoscut tot meciul absența sufletului Săpunaru, ținut pe banca rezervelor, în centrul defensivei rapidiste).

Editorial Cornel Dinu. Egal influențat de un penalty neacordat de orbeții CCA și de tactica… portavioanelor!

Repriza a doua a debutat cu o ocazie a oltenilor, șut puțin pe lângă poartă Mitriță (minutul 47) și, indigo pe invers, golul egalizator al Rapidului, în minutul 49, prin internaționalul slovac Jakub Hromada, din centrarea perfectă „la gaură” de pe dreapta a lui Krasniqi, stoperii gazdelor, Maldonado și Screciu fiind, de data asta, spectatorii.

A fost încleștare în continuare, cu o singură fază importantă, interpretată prost de arbitrul Marian Barbu, nederanjat nici el din VAR, la fel ca la penalty-ul neacordat la Octavian Popescu, în FCSB – Petrolul. În minutul 85, Maldonado îi ia piciorul lui Oaidă, după ce acesta șutase și portarul Laurențiu Popescu reținuse mingea. Arbitrii emanați de CCA continuă să gafeze, sub privirile absente ale lui Vassaras și Deaconu, VAR-ul face ce știe și nu știe ce face, dați-i-nainte cu tupeu!

Egal just în final, care supără ambele echipe, în special pe Rapid, distanțată la 12 puncte sub FCSB. Ce meci va fi sâmbătă, pe Arena Națională, între cele două, pentru un play-off care va arde oricum!

Am rămas, din meciul de la Craiova, cu imaginea unui joc în care s-a aplicat, ca să spun așa, strategia… portavioanelor. Și-au lansat ambele echipe atacanții ca posibile „bombe” în apărările adverse, de pe „puntea” unor construcții adesea pripite, grăbite să aplice lovitura decisivă prin „avioanele” din avanposturi. A ieșit un egal supărător la fața locului, dar satisfăcător în Bereceni și-n Gruia. Urmează ultima rundă, care va împărți campionatul în fericiți și frustrați.

ADVERTISEMENT