News

“Maradona a murit. S-a dus la Dumnezeu să-i dea mâna înapoi!” Editorial Fanatik

25.11.2020 | 19:29
Maradona a murit Sa dus la Dumnezeu sai dea mana inapoi Editorial Fanatik
ADVERTISEMENT

Știrea brută sună exact cum o redau colegii de la FANATIK: Diego Maradona a murit! Cel mai mare fotbalist din toate timpurile a făcut stop cardiorespirator!”

Am crezut, inițial, că e o glumă macabră. Nu e nicio poantă, este, însă, un neadevăr. Maradona este un sigiliu al zilei de ieri și de mâine. Nu poate dispărea, când are el chef sau când are moartea, chef. Poate infinitul este o proprietate divizibilă, poate că „La Mano de Dios”, care a sfărâmat Anglia la „Mundialul” mexican a făcut multe nefăcute, dar Zeul nu piere niciodată.

ADVERTISEMENT

Maradona fusese operat la cap, pentru că avea… cap, un cap împins de suflet și de nebunie, Maradona a plecat într-un tango etern, lăsând în jur, ca de obicei, o uluială magică. Ambulanța sufletului meu este în fața țărânei din care a crescut muntele. Maradona, așa cum l-au privit unii sau alții, rămâne o Biserică. „Mâna lui Dumnezeu”. Și Mâna lui Dumnezeu nu face stop pe piept.

Regretatul Ioan Chirilă a susținut mereu că „Il Grande Diego” este cel mai mare jucător al lumii, din toate timpurile. Deasupra lui Pele. Noi știm că, după ce România a remizat cu Argentina, la „Italia Novanta”, Maradona i-a oferit lui Hagi, drept cadou, tricoul său. Apoi, după ce am eliminat Argentina, la Mondialul american, același Diego, care fusese suspendat pentru dopaj, le-a spus ziariștilor:„ Ce căutați la mine? Duceți-vă la Hagi! El este cel mai bun fotbalist din lume!”. Nu era, deloc, o ironie. Acesta este Diego, cel mereu cu mâinile împreunate. Un nebun frumos, irascibil și credul în steaua sa.

ADVERTISEMENT

Mă droghez cu Diego, prin tinerescul său lăuntric! Voi, nu?

Zilele astea, când aud cuvântul „moarte”, îmi pierd gustul și mirosul. Dar la Napoli sau pe „Azteca” mexican, iarba e vie și poartă numele Tatălui. Acolo și-a făcut „Il Dio” Biserica lui, de care imberbii au râs. L-au zeflemit și pentru că, atunci când era antrenor, purta câte un ceas pe fiecare mână. Cu unul măsura timpul său și cu celălalt, pe cel al muritorilor.

Maradona este un fenomen social. Argentina, o țară săracă, a sfidat criza economică și politică, grație lui. Napoli, un oraș cutremurat de violență, s-a trandafirit în raze bleu datorită lui. Diego a plantat pe nori, pe iarbă, surâsuri și grimase care au uimit planeta. Singurii care nu l-au priceput au fost englezii, niște amatori în materie de gust, scorțoși și farisei ai dreptății, care nu știu nici azi că mișcarea brațului este același lucru cu mișcarea stelelor.

ADVERTISEMENT

Știți, Maradona n-a trăit într-o țară. Și-a croit o lume. O lume a contradicțiilor, dar, în același timp a empatiei. A frecvenței față de starea de geniu. Da, s-a drogat. Da, a tras cu pușca după ziariști. Mă întreb de ce n-o face și azi, pentru că unii dintre noi merităm… Dar el rămâne blânda veselie a poveștii tinereții noastre veșnice, prin tinerescul său veșnic.

Da, eu mă „droghez” cu Diego, prin tinerescul său lăuntric! Voi, nu?

… Ca ploaia, pe un deșert de piramide

Faptul că i-a rămas, până la final… Fidel lui Castro, faptul că l-a primit pe Emir Kusturica acasă, unde au lucrat împreună un film istoric, „amănuntul” că a donat o mulțime de bani sărmanilor, fără a face tapaj pe seama asta, parcă nici acestea nu mai sunt chestiuni comentabile. Acest om a avut și are o stea în piept și mai ales un nestemat faraon, numit și „creier”.

ADVERTISEMENT

Proștii l-au caricaturizat. Dulăii l-au hăituit. Dumnezeu l-a iubit.

Diego Armando Maradona, fără tine tangoul s-a topit pe pași uscați, ca ploaia pe un deșert fără piramide. Dar harul tău nu face stop în piepturile noastre…

Iar acum, la 60 ani, Diego Maradona s-a dus la Dumnezeu. S-a dus să-i dea mâna înapoi.

Diego, iartă-ne. Te-am iubit prea puţin faţă de cât ne-ai făcut tu să iubim fotbalul!

ADVERTISEMENT
ANPC explică de ce a închis șapte săli World Class. Sunt nouă motive...
ANPC explică de ce a închis șapte săli World Class. Sunt nouă motive și cinci sancțiuni: „Am propus închiderea pentru până la 12 luni”
Fanii lui Tottenham s-au convins rapid de Radu Drăgușin și au transmis un...
Fanii lui Tottenham s-au convins rapid de Radu Drăgușin și au transmis un mesaj clar: "Eliberați Dragonul!"
Câți bani va primi Ioan Mohanu, după ce statul i-a luat casa și...
Câți bani va primi Ioan Mohanu, după ce statul i-a luat casa și grădina ca să facă autostradă. „Ce pot să fac la 80 de ani?”
Gigi Becali: „Mi-a zis ginerele meu: «Băi tată, a venit un evreu și...
Gigi Becali: „Mi-a zis ginerele meu: «Băi tată, a venit un evreu și a cumpărat 10 case». L-am întrebat: «Cum a cumpărat atâtea?», și el mi-a spus așa”
Un cunoscut lanț de magazine cosmetice, prezent și în România, intră în insolvență:...
Un cunoscut lanț de magazine cosmetice, prezent și în România, intră în insolvență: nu se mai știe cine este proprietarul
ANM a actualizat prognoza meteo pe patru săptămâni. Posibil să înregistrăm cel mai...
ANM a actualizat prognoza meteo pe patru săptămâni. Posibil să înregistrăm cel mai călduros februarie din istorie
Pilotul rus care a dezertat în Ucraina cu tot cu elicopterul său a...
Pilotul rus care a dezertat în Ucraina cu tot cu elicopterul său a fost găsit mort în Spania
Taxa de protecție la „licitație”, model de șpagă „brevetat” de inspectoare ITM din...
Taxa de protecție la „licitație”, model de șpagă „brevetat” de inspectoare ITM din Bihor. Cum au fost date în vileag
Horoscop lunar 19 februarie - 20 martie 2024, cu Neti Sandu. Soarele intră...
Horoscop lunar 19 februarie - 20 martie 2024, cu Neti Sandu. Soarele intră în Pești și obligă zodiile să fie mai serioase
Vești bune pentru români. Ce pensie vor obține oamenii care încasează în prezent sub 3000 de lei
TRAGEDIE în fotbalul mondial. A murit un campion al lumii
TRAGEDIE în fotbalul mondial. A murit un campion al lumii
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor!...
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor! Imaginile au ajuns virale: „Nu cred că e ceva rușinos...”
Ce s-a apucat să facă Oana Lis pentru bani. Are nevoie doar de...
Ce s-a apucat să facă Oana Lis pentru bani. Are nevoie doar de un laptop și lucrează de acasă. Pe Viorel nu-l deranjează deloc! ''Așa este moda, îmi place, m-a prins''
Accidentul de maşină care ascundea o crimă planificată. Cum a descoperit poliţia totul...
Accidentul de maşină care ascundea o crimă planificată. Cum a descoperit poliţia totul şi ce condamnare a primit bărbatul acuzat că a ucis-o pe fosta lui soţie
Secretul pentru cea mai bună ciorbă de cartofi. Ce ingredient neașteptat trebuie să...
Secretul pentru cea mai bună ciorbă de cartofi. Ce ingredient neașteptat trebuie să pui pentru a-ți ieși ca la restaurant