Sport

Editorial Răzvan Ioan Boanchiș: De ce nu mă bucur că Dinamo a bătut-o pe CSA Steaua

Editorialistul Fanatik Răzvan Ioan Boanchiș a analizat în stilul caracteristic victoria lui Dinamo la scor de neprezentare în fața celor de la CSA Steaua.
16.05.2023 | 11:02
Editorial Razvan Ioan Boanchis De ce nu ma bucur ca Dinamo a batuto pe CSA Steaua
Editorial Răzvan Ioan Boanchiș: De ce nu mă bucur că Dinamo a bătut-o pe CSA Steaua. FOTO: sportpictures.eu
ADVERTISEMENT

Dinamo în mizerie a bătut o Steaua (CSA Steaua) care nu există. În mod normal, ar trebui să mă bucur, asa cum o fac steliștii de soi (care au rămas lângă FCSB) și absolut toți dinamoviștii.

Editorial Răzvan Ioan Boanchiș după Dinamo – CSA Steaua 3-0

Dar îmi aduc aminte de o întâmplare din secolul trecut. Pe 14 mai 2023 s-au aniversat 75 de ani de când s-a născut Dinamo. Pe 14 mai 1998 m-a sunat Cornel Dinu. Dinamo împlinea 50 de ani și eu îi dedicasem în “Național” un text cu bune și cu rele.

ADVERTISEMENT

Îi omagiasem pe campionii olimpici, pe fotbaliștii care au jucat în Mexic, în semifinalele de CCE și de Cupa Cupelor cu Liverpool și cu Anderlecht, dar băgasem și niște rânduri în acvaforte despre ce s-a întamplat în anii ’50, despre pușcăriile comuniste, despre Securitatea kaghebizată.

Așa era epoca, iar eu aveam scuza vârstei. Și Cornel Dinu m-a luat direct. “Ce-ai făcut, dom’le? Ne-ai stricat sărbătoarea!” Nu era agresiv. Din contră. De abia mai putea să vorbească.

ADVERTISEMENT

Dinamo încă era condusă de generali, Dinu se afla la festivitatea organizată de Ministerul de Interne, iar tovarășii respectivi știau că suntem prieteni și i-au reproșat lui ce am scris eu. Îl pusesem într-o situație delicată, n-a fost ultima dată când s-a întamplat așa.

Mă uit acum unde-i Dinamo și mă întreb ce aș scrie azi dacă aș fi mai tânar cu 25 de ani. Ăsta e motivul pentru care nu pot să elogiez o victorie cu 3-0 în Divizia B. Elanul a fost înlocuit de frâne. În cazul meu e bine. În cazul echipei Dinamo, e catastrofal, așa că trec la altceva.

ADVERTISEMENT

Despre finala Cupei României: „Ce pretenții să ai de la FRF?”

Săptămâna viitoare, pe 24 mai, va fi finala Cupei României, la Sibiu. U Cluj – Sepsi. Eu la meciul ăsta voi ține cu U Cluj și nu mă ascund. Dar e o problemă. În 1940, după Diktatul de la Viena, când România a pierdut Ardealul de Nord în favoarea Ungariei, întreaga administrație a capitalei Ardealului, dar și echipa de fotbal U Cluj, s-au mutat la Sibiu, oraș considerat “capitala de rezervă a Ardealului”.

Clujenii și sibienii nu uită asta. Iar FRF habar n-are de așa ceva. Pot să apară tensiuni, așa că partida nu trebuia pusă la Sibiu, mai ales ca la o zi după finală, pe 25 mai, președintele Germaniei va face o vizită chiar la Sibiu.

ADVERTISEMENT

Dar ce pretenții să ai de la FRF? Acolo, primele condiții pe care trebuie să le îndeplinești sunt să nu cunoști istoria fotbalului și să te sperii de minge ca de o conopidă radioactivă.

ADVERTISEMENT