Sport

Editorial Răzvan Ioan Boanchiş: „Hagi. Atât. Hagi“

Răzvan Ioan Boanchiş scrie cu admiraţie despre Gheorghe Hagi, singurul patron de club din România care a construit un stadion. Arena din Ovidiu stă mărturie că Hagi nu este doar un inventator/depanator de fotbalişti!
30.08.2022 | 10:12
Editorial Razvan Ioan Boanchis Hagi Atat Hagi
Gheorghe Hagi, singurul patron de club din România care a construit un stadion
ADVERTISEMENT

Eram împreună cu Cornel Dinu la Timişoara în urmă cu peste 20 de ani. Cred că se întâmpla la sfârşitul secolului trecut…

Răzvan Ioan Boanchiş: „Doar anonimii cu mai multe doctorate decât cărţi citite se legitimează cu funcţii“

Şi nu mai ştiu cum, în ce context, a venit un băiat care avea o firmă de birotică – papetărie şi a spus că ar fi onorat să-i facă lui Dinu nişte cărţi de vizită. Dinu se întreba ce să-şi treacă pe ele.

ADVERTISEMENT

I-am sugerat să pună „Cornel Dinu – Atât“, fiindcă doar anonimii cu mai multe doctorate decât cărţi citite se legitimează cu funcţii. Pentru oamenii cu sigiliu peste timp ajunge numele. Aşa au apărut acele cărţi de vizită, „Cornel Dinu – Atât“, despre care s-au brodat zeci de ştiri în ziarele vremii.

Răzvan Ioan Boanchiş: „Hagi e om-efigie“

Cu Hagi e aceeaşi situaţie. E un om-efigie. Şi, în acest moment, unicul salvator (salvamar) al unui fotbal de înecaţi. Louis Munteanu, Alexi Pitu, Grameni şi reinventatul Alibec sunt cele mai clare exemple.

ADVERTISEMENT

Apropo de fotbaliştii promiţători, am o rugăminte: nu-i mai certaţi pe jucătorii români care nu se impun imediat în străinatate. Ei sunt departe de maturitate, da? Mă adresez acum persoanelor care au între 30 şi 60 de ani.

Dacă vi se dublează salariile, câţi dintre dumneavoastră vor munci mai bine? În prima zi, toţi. În a doua zi, jumătate. După o lună, niciunul, fiindcă suntem un neam fără motivaţie şi, fiecare în parte, nişte oameni care au o părere excelentă despre ei înşişi. Oricât de mult am primi vom considera că ni se cuvine.

ADVERTISEMENT

Răzvan Ioan Boanchiş: „Hagi a construit un stadion“

Cu Hagi mai e ceva. Şi, vorba lui Tolontan, eu scriu asta de câte ori am ocazia. În afară că inventează sau depanează fotbalişti, a construit şi un stadion din banii lui şi niste fonduri UEFA (300.000 de euro), proiect trecut prin Comitetul Executiv al FRF pe vremea lui Mircea Sandu, că doar nu din martie 2014 încoace.

Prima dată când am văzut stadionul din Ovidiu, am rămas uimit. În spatele unei tribune e Autostrada Soarelui, iar din cealaltă ai perspectiva Lacului Siutghiol. Acolo era un deşert, o tarla neonorată nici măcar de bălării.

ADVERTISEMENT

În acel pustiu fierbinte (de sub pământul Dobrogei începe focul Orientului), Hagi a construit un stadion. Înainte de startul partidei, terenul de joc era udat cu aspersoare. Pe stadioanele din Occident, aspersoarele nu sunt mare inginerie, dar jeturile de apă ţâşnind din solul crăpat şi rodnic doar în siluete de fum al Dobrogei – asta da imagine.

Hagi a refăcut sistemul de irigatii al Dobrogei. Atât.

ADVERTISEMENT