Editoriale

Editorial triumfător Andrei Dicu, după victoria lui Halep: S1mona, uraganul care aduce ploaia de break-uri. Îndârjirea, secretul câștigării Roland Garros!

02.10.2020 | 17:32
Editorial triumfator Andrei Dicu dupa victoria lui Halep S1mona uraganul care aduce ploaia de breakuri Indarjirea secretul castigarii Roland Garros
ADVERTISEMENT

S1mona Halep este un om, poate, paradoxal. În ochii ei citești o delicată și în același timp o dârză entitate, poate cea mai aptă de a conserva și de a impulsiona sensibilitatea unei națiuni. De aceea este și atât de iubită, pentru că românii sunt, prin excelență, paradoxali.

Halep a șters pe zgură cu Amanda Anisimova, nu doar reglându-și conturile, după înfrângerea de anul trecut. Sigur, S1mona era favorită certă înaintea meciului, așa cum este cotată cu prima șansă la câștigarea turneului. Ei bine, această primă șansă nu-i este oferită doar de poziția din clasamentul WTA și de jocul bun, ci de forța și de încăpățânarea de care a dat dovadă (și) în acest meci, în care a arătat forță psihică uimitoare. Parcă se rostogolise marea pe arena pariziană, sub cerul închis de capacul lui „Philippe Chatrier”, templul tenisului francez…

ADVERTISEMENT

Editorial triumfător Andrei Dicu, după victoria lui Halep: S1mona, uraganul care aduce ploaia de break-uri. Îndârjirea, secretul câștigării Roland Garros!

„Ar fi o idee bună ca Halep să devină mai agresivă. Anisimova poate schimba mingi cu oricine, însă nu are mobilitatea Simonei și ar putea fi surprinsă dacă românca preia controlul schimburilor de la bun început”, scria site-ul tennis.com, înainte ca Uraganul Halep să-și intre în mână. Și așa s-a întâmplat. Furia pozitivă a româncei și determinarea ei au fost impresionante. Încă din debutul primului set (dar asupra acestui moment vom reveni…), americanca se vărgase precum un leopard. Culmea, nu ea era animalul de pradă, ci victima. Din nou, un paradox…

Esențial este faptul că Halep a ajuns în situația în care îi „iese” tot sau aproape tot. Sigur, Anisimova nu e Serena, a și greșit mult, iar adversarele cu adevărat incomode abia urmează să pășească pe zgură, pentru a lupta cu S1mo. Dar prin felul în care joacă, ea ne dă impresia că, nu peste mult timp, vom reciti Iliada, prin ochii lui Homer. „Orbul” Homer, care vedea în spațiu și în artă mai bine ca toți alții…

ADVERTISEMENT

Și pentru că aminteam de zgura pariziană, trebuie menționat că, dincolo de forma pe care o traversează (învingătoare la Praga și la Roma), Halep s-a pregătit în mod special, antrenându-se în plus pe asemenea suprafețe de joc. Există priveliști de ceață, dorite în secret, dar care prind contur atunci când perspectiva devine o contemporaneitate pipăibilă, numită „acum”.

De la 5 break-uri salvate, la doar 55 de minute de joc… astrologic

Spuneam că ne vom întoarce la începutul meciului. După un prim game câștigat pe serviciul adversarei, S1mo a salvat 5 mingi de break. Apoi a urmat game-ul de 3-0 și de acolo, o victorie en-fanfare. Break după break a reușit românca, iar noi toți parcă urmăream partida prin lentilele unor ochelari de micșorat timpul.

ADVERTISEMENT

S-a terminat aproape sub semnul astrologiei. 55 de minute, 5 mingi de break salvate în debutul setului 1. Într-adevăr, acele reușite au contat enorm pentru moralul jucătoarelor. Dar în astrologie, cifra 5 reprezintă, printre altele și numărul aventurierului. Iar dincolo de orice, aventurierul este artistul unui comportament viguros. Inteligent, fulgerător, neiertător dar în același timp calculat, iar în acest moment, jocul S1monei începe să facă uitate anumite prestații șubrede, din trecut.

O bătăie „ruptă” dintr-un Ev Mediu de zahăr ars

Halep a câștigat un meci luptând aprig, ca într-o bătălie „ruptă” dintr-un Ev Mediu de zahăr ars, precum zgura pariziană. După această șarjă ultra-ofensivă, adversara ei n-a izbutit decât un sunet final asemănător cu surzenia. Mai repetăm o dată, chiar dacă unii au afirmat că Amanda a fost dezavantajată de suprafața de joc, meritul acestei victorii fără drept de apel îi aparține doar S1monei. Și lui Darren Cahill, care a știut și știe, mereu, cum s-o remodeleze, mai ales din punct de vedere psihic, dar și tehnic.

ADVERTISEMENT

„Jocul ei la retur îmi amintește de Rafa Nadal. Nu  e deloc ușor să reușești așa ceva”, a spus fosta mare jucătoare Barbara Schett. Da, așa este. Pentru că Halep nu lovește dintr-o tranșee mocirloasă, bazându-se mai mult pe greșelile adversarelor, ci terminația corpului său se confundă cu aerul tare al înălțimilor, dat de curaj și de stabilitate.

Probabil că noi, românii, avem darul de a ne entuziasma rapid. La fel de lesne ne și deziluzionăm. Important este că avem, încă, exemple care ne demonstrează că viața îi ajută pe cei curajoși. Nu mai contează că Halep era favorită. A mai clacat în astfel de momente… Acum, însă, este pe cale să ne propună să asistăm la un dialog între măreție și infinit.

ADVERTISEMENT