Sport

Două faze identice, decizii total diferite! Bogdan Baratky nu înțelege „Explicațiile domnului Vassaras”

Bogdan Baratky Tudor, cunoscut suporter giuleștean, a fost „băgat în ceață” de explicațiile lui Kyros Vassaras după golul anulat Rapidului în derby-ul cu FCSB.
22.04.2024 | 22:16
Doua faze identice decizii total diferite Bogdan Baratky nu intelege Explicatiile domnului Vassaras
Bogdan Baratky e nedumerit de explicațiile oferite de Kyros Vassaras. foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Deciziile de arbitraj din meciul FCSB – Rapid au generat nenumărate discuții și comentarii. Specialiști, jurnaliști, dar și simpli suporteri au întors fazele în discuție pe toate fețele, concluziile nefiind nici pe departe unanime. Nici nu e de mirare, câtă vreme foști arbitri, cu legile jocului în mână, au dat verdicte diametral opuse (vezi faza golului 3 anulat Rapidului).

Bogdan Baratky după explicațiile lui Kyros Vassaras: „Suporterii pot fi subiectivi. Arbitrii și responsabilii din arbitraj nu își pot permite luxul acesta”

Luni, dl. Vassaras, președintele CCA, cu o promptitudine nespecifică instituției din subordine, a insistat să contribuie cu verdictul domniei sale la elucidarea misterului.

ADVERTISEMENT

„Arbitrul și arbitru asistent decid corect că este ofsaid, iar golul e anulat. VAR confirmă decizia din teren în mod corect”. Este declarația lui Kyros Vassaras, parte a analizei postate pe site-ul FRF.

Ca o paranteză necesară, trebuie spus că divergențele de opinie după astfel de derby-uri și mai ales după astfel de decizii sunt cât se poate de firești. Mai mult, aș spune că sunt sarea si piperul dezbaterilor post-meci. Cât despre suporteri, subiectivismul și implicarea emoțională în judecarea fazelor sunt nu doar normale, ci… obligatorii.

ADVERTISEMENT

Așadar, interventția domnului Vassaras e binevenită, fără doar și poate. Era nevoie de o voce autorizată care să tranșeze dezbaterea. Și atunci, de unde gustul amar pe care îl lasă intervenția promptă a domnului Vassaras?

În primul rând, e greu să nu te întrebi, ca simplu consumator de fotbal, de ce președintele CCA nu intervine cu aceeași celeritate după toate fazele discutabile și discutate ale fiecărei etape? Care sunt criteriile după care se stabilește necesitatea emiterii unor explicații publice urgente?

ADVERTISEMENT

În al doilea rând (și cel mai important) e și mai greu să nu observăm inconsistența și inconsecvența deciziilor arbitrilor și a reacțiilor CCA venite ca o consecință a acestor decizii.

Rapid a reclamat 2-3 faze suspecte de penalty în meciul cu FCSB. E dincolo de orice dubiu că atât oficialii Rapidului, cât și suporterii giuleșteni sunt subiectivi. Poate chiar în fazele cu pricina jucătorii rapidiști au simulat sau au cedat prea ușor în duelul cu adversarul sau contactele au fost unele firești pentru jocul de fotbal. E foarte posibil.

ADVERTISEMENT

Nu ar fi deloc complicat sau deplasat ca un specialist să explice astfel fazele în discuție dacă arbitrii ar fi consecvenți în decizii și ar folosi aceeași unitate de măsura în deciziile luate. Și în punctul ăsta aș putea folosi ca argument penalty-ul obținut de Florinel Coman la Iași. Totuși, pentru a rămâne în contextual meciului de sâmbătă, voi aminti lovitura de pedeapsă dictată de același domn Bîrsan pentru FCSB în partida cu CFR (cea disputată in Ghencea). Mai funcționează explicațiile?

Straniul caz al golului de la Galați

Dar să lăsăm penalty-urile… Să rămânem la golul anulat pentru offside și la verdictul domnului Vassaras.

Cu două etape în urmă, Oțelul câștiga la Galați cu Dinamo printr-un gol practic identic. Șut de la semidistanță, jucător în offside pe traiectorie, portarul are vizibilitate asupra balonului pe tot parcursul fazei, jucătorul în offside se ferește de minge. Același scenariu. Decizia: gol valabil.

Dacă acceptăm explicația domnului Vassaras (și nu avem nici un motiv să punem la îndoială expertiza specialistului și autoritatea funcției), iar golul Rapidului a fost corect anulat, înseamnă pe cale de consecință că golul Oțelului a fost în mod eronat validat. Ceea ce mai departe înseamnă caă brigada de arbitri a luat o decizie greșită. E corect raționamentul până aici? Dacă e corect, înseamnă că brigada de arbitri trebuia sancționată, nu? E un gol validat în condiții neregulamentare, după analiza VAR și care, neregulamentar fiind, a condus la o viciere de rezultat.

Meciul respectiv a fost condus la centru de dl. Szabolcs Kovacs (la centru), cu arbitru VAR Sorin Costreie. Dl. Kovacs a validat golul neregulamentar, iar dl. Costreie a analizat VAR faza și nu a văzut nimic în neregulă. Sigur fiind că această gafă impardonabilă nu putea rămâne fără urmări, am verificat delegările celor doi în etapa următoare, convins fiind că au fost reținuți de la delegări. Doar am aflat astăzi de la președintele CCA cât de greșită a fost acea decizie.

Meciul de la Galați a avut loc pe 8 aprilie. Ei bine, etapa următoare, dl. Kovacs Szabolcs nu numai că NU este reținut de la delegari, ci primește chiar două. Pe 12 aprilie este arbitru VAR  la Universitatea Craiova – Farul, iar pe 14 aprilie este rezervă la CFR Cluj – FCSB.

E clar, îmi spun… nu centralul a fost considerat vinovat pentru vicierea de rezultat de la Galati, ci arbitrul VAR Sorin Costreie. Dar stai… pe cine regăsim arbitru VAR în 13 aprilie, la U Cluj – Petrolul? N-o să credeți… pe dl. Sorin Costreie. E clar… centralul e nevinovat, arbitrul VAR e nevinovat și el, probabil tușierul e în culpă pentru că nu a semnalizat poziția de offside.

Cine a fost tușierul responsabil de acea fază? Habar nu am cine a fost la tușa respectivă, așa că i-am căutat pe amândoi: Tunyiogi Ferencz și Vornicu Adrian. Primul a fost delegate arbitru AVAR la același meci (U Cluj – Petrolul), iar al doilea a fost delegat (A2) pe 15 aprilie la Rapid – Sepsi.

Așadar, întreaga brigadă de la Oțelul – Dinamo a primit delegări în etapa următoare. Nimeni nu a fost reținut de la delegări în ciuda validării unui gol neregulamentar cu implicații directe în rezultat și clasament. Ba chiar centralul a primit două delegări în etapa următoare.

În cazul acesta, nu e oare firesc ca încrederea în deciziile arbitrilor și în explicațiile CCA să fie minimă? Când a avut CCA (și implicit dl. Vassaras) dreptate? Când a explicat prompt cât de corectă a fost decizia lui Bîrsan în meciul FCSB – Rapid sau când nu a pedepsit vicierea de rezultat de la Oțelul – Dinamo?

ADVERTISEMENT