Sport

Edouard Mendy scrie istorie în Champions League: portarul cu cele mai multe meciuri fără gol primit în ultimul an. Povestea unei ascensiuni fulminante pentru starul lui Chelsea

Edouard Mendy este portarul care scrie istorie în Champions League, iar ascensiunea vedetei lui Chelsea este fulminantă.
02.11.2021 | 16:07
Edouard Mendy scrie istorie in Champions League portarul cu cele mai multe meciuri fara gol primit in ultimul an Povestea unei ascensiuni fulminante pentru starul lui Chelsea
ADVERTISEMENT

În urmă cu cinci ani, juca în liga a treia din Franța, iar astăzi este campionul Europei și, totodată, portarul cu cel mai mare procentaj al meciurilor fără gol primit în Champions League, din septembrie 2020 încoace. Aceasta este pe scurt povestea lui Edouard Mendy, care se înscrie perfect în ceea ce englezii numesc “from zero to hero”.

Senegalezul de 29 de ani din poarta lui Chelsea este regele “clean-sheet”-urilor din Champions League, cu un procentaj de 73%, la mare distanță de următorii clasați în această ierarhie, argentinianul Agustin Marchesin, de la FC Porto, cu 55%, germanul Manuel Neuer, de la Bayern Munchen, cu 54%, și brazilianul Alisson, de la Liverpool, cu 50%.

ADVERTISEMENT

Din cele 15 meciuri în care a apărat până în prezent în cea mai importantă competiție intercluburi a Europei, Mendy nu a luat gol în 11, dintre care nouă au fost în stagiunea precedentă, egalând recordul stabilit de Santiago Canizares, în sezonul 2000-2001, și de Keylor Navas, în ediția 2015-2016.

Cifrele care nu mint: Edouard Mendy nu a comis aproape nicio greșeală din care adversarii să înscrie

Înalt de 1,94 metri, Edouard Mendy nu stă deloc rău nici la capitolul jocului de picior, chiar dacă procentajul său de 78% în privința paselor reușite, publicat marţi de cotidianul francez L’Equipe, îl plasează în urma lui Handanovic, Ter Stegen, Neuer, Szczesny și Ederson.

ADVERTISEMENT

Dar portarul campioanei Europei este aproape infailibil în ceea ce privește siguranța sa între buturi. Astfel, Mendy are o medie de doar 0,03 greșeli comise pe meci, care să fi dus la marcarea unui gol de către adversari, statistică ce îl plasează de departe pe primul loc în topul celor mai siguri goalkeeperi din cele mai puternice cinci campionate din Europa.

Internaționalul senegalez este lider în Premier League și la capitolul paradelor salvatoare, cu un procentaj de 75 la sută, iar per total, într-un clasament al portarilor din cele mai tari cinci ligi ale Europei ocupă locul al șaselea, la mică distanță de cei aflați înaintea sa, Mike Maignan, Keylor Navas, David Ospina, Jan Oblak și Yassine Bounou.

ADVERTISEMENT

În urmă cu șapte ani, era șomer. Acum, este cel mai bun portar din Europa

Devenit primul african din istorie care apără într-o finală de Champions League, Edouard Mendy nu a avut parte de un drum prea ușor până la acest nivel. La aproape toate echipele unde a evoluat, a pornit de fiecare dată cu șansa a doua, dar mereu a știut să profite de oportunitățile apărute.

În 2014, a rămas fără contract după despărțirea de Cherbourg, un club din a treia divizie franceză, unde evoluase timp de trei sezoane. Un an a stat pe bară, fără a-și găsi vreun club, ceea ce l-a făcut să se gândească serios dacă mai are rost să continue cu fotbalul, mai ales că avea deja 23 de ani.

ADVERTISEMENT

În 2015, însă, șansa i-a surâs, după ce un prieten l-a recomandat la Olympique Marseille. Adus ca al patrulea portar al clubului de pe Velodrome, Mendy a fost trimis la echipa secundă, în liga a treia, unde a fost și acolo mai mult rezervă.

Nu a fost niciodată numărul 1 într-o echipă, dar a știut mereu să își câștige tricoul de titular

După încă un sezon, Edouard Mendy a plecat la Stade Reims, în Ligue 2, unde a început, de asemenea, din postura de rezervă a lui Johann Carrasso, fratele mai mic al mult mai celebrului Cedric Carrasso. Dar în chiar prima rundă a sezonului, Carrasso a fost eliminat după numai cinci minute, iar Mendy a profitat imediat de șansa ivită.

În trei din următoarele șapte meciuri, nu a primit gol și a pus încet, dar sigur, stăpânire pe locul dintre buturi. Iar în sezonul 2017-2018, a contribuit din plin la câștigarea titlului în Ligue 2 și la promovarea în elita fotbalului din Hexagon, prin cele 18 partide în care și-a menținut poarta intactă.

În primul lui sezon în Ligue 1, Reims a terminat pe locul opt, iar Mendy a bifat 14 meciuri fără gol primit, ocupând locul al treilea în această ierarhie, performanță care i-a adus un transfer la Rennes pentru 4 milioane de euro.

La Chelsea, Edouard Mendy i-a luat fața celui mai scump portar din istoria fotbalului

În stagiunea scurtată de declanșarea pandemiei de coronavirus, Edouard Mendy nu a luat gol în nouă din cele 24 de partide disputate, ajutând-o pe Rennes la o clasare istorică pe locul al treilea și la calificarea în Champions League.

Senegalezul a ajuns în cea mai puternică întrecere fotbalistică a Europei cu Chelsea, care l-a transferat în septembrie 2020 pentru 22 de milioane de lire sterline. A debutat în Cupa Ligii, competiția destinată mai mult jucătorilor care nu prea prind minute în Premier League, dar la scurt timp, a devenit primul portar african din campionatul Angliei din 2012 încoace cu specialitatea casei: un “clean-sheet”.

Edouard Mendy a început, apoi, să îl pună tot mai mult în umbră pe Kepa Arrizabalaga, cel mai scump portar din lume, cumpărat cu 80 de milioane de euro în 2018, și titular la Chelsea în momentul venirii senegalezului pe Stamford Bridge. Mendy a reușit o serie de trei jocuri consecutive fără gol încasat, performanță pe care nu o mai realizase nimeni de la Petr Cech, în 2004, iar curând numele său era pe buzele fanilor “albaștrilor”.

Mendy – Kepa, cel mai bun tandem de portari din Premier League

Iar astăzi, deținătoarea trofeului Champions League se poate mândri cu faptul că are cel mai bun cuplu de portari din Anglia, după cum a subliniat chiar al treilea goalkeeper al lui Chelsea, Marcus Bettinelli: “Nu cred că există cineva mai bun decât ei, ca numărul 1 și numărul 2. Sunt David de Gea și Dean Henderson la Manchester United, dar eu cred că Mendy și Kepa sunt mai buni decât ei”.

ADVERTISEMENT
Tags: