News

Educația pentru sănătate, materie în școlile din România? Anunțul lui Alexandru Rafila

Ministrul sănătății Alexandru Rafila anunță că autoritățile pot găsi o soluție pentru a introduce ”educația pentru sănătate” ca și disciplină permanentă în școli.
07.11.2022 | 12:35
Educatia pentru sanatate materie in scolile din Romania Anuntul lui Alexandru Rafila
Educația pentru sănătate, în viziunea lui Alexandru Rafila. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Rafila subliniază că această materie nu ar trebui să abordeze doar probleme de natură sexuală, deși e evident că țara noastră are o reală problemă raportat la acest aspect.

Alexandru Rafila, despre o nouă materie în școli

”În toată Uniunea Europeană există o problemă legată de natalitate, de sporul natural care este negativ în marea majoritate a statelor membre din UE şi mai ales în regiunea noastră, de sud-est”, a explicat Rafila.

ADVERTISEMENT

”Problema principală este legată de accesul la educaţie şi în secundar, este vorba de accesul la educaţia pentru sănătate. Sunt convins că o să putem să găsim o soluţie pentru ca educaţia pentru sănătate să devină o disciplină permanentă care să facă parte din curricula de învăţământ, adaptată fiecărei categorii de vârstă. Dar nu putem să facem educaţie pentru sănătate dacă aceşti copii, pentru că discutăm despre copii, nu merg la şcoală”, a completat ministrul.

Rafila nu s-a ferit să arate cu degetul spre sursele acestei probleme care nu a fost momentan rezolvată în țara noastră.

ADVERTISEMENT

”Eeste clar că problema este legată de un background cultural, ei aparţin de multe ori unor minorităţi, unor grupuri vulnerabile care, în mod tradiţional, se căsătoresc la vârste extrem de tinere, când sunt minori şi ca urmare au copii.

În ceea ce priveşte celelalte servicii, acces la serviciile medicale şi cele sociale, aici putem să intervenim dacă suntem în partaneriat cu autoritarea locală. Sunt foarte multe localităţi în care proporţia acestor mame tinere este mare, mult mai mare decât în altele şi focalizarea pe aceste localităţi, ar putea să fie una dintre soluţii”, a completat Rafila, conform News.ro.

ADVERTISEMENT

Alexandru Rafila mai are în plan să dezvolte mai multe servicii profesioniste de consiliere familială, urmând să existe peste 100 de astfel de servicii la nivel național.

”Informaţia legată de contracepţie cred că este extrem de importantă. Cred că putem să lucrăm în perioada următoare cu Salvaţi Copiii şi alte organizaţii care sunt implicate, dar trebuie să ne extindem şi să încercăm să integrăm politicile în acest domeniu.

ADVERTISEMENT

Aici cifrele nu se schimbă şi în mod evident că odată cu scăderea natalităţii la nivel naţional, proporţia aceasta, care rămâne neschimbată, reprezintă de fapt mai mult”, a concluzionat Rafila.

ADVERTISEMENT