News

Un nou fenomen amenință natalitatea. Bărbații care fac vasectomii pentru a salva planeta

Pe măsură ce criza climatică devine din ce în ce mai urgentă, un număr tot mai mare de bărbați tineri, fără copii, iau decizia drastică de a fi sterilizați din motive de mediu.
14.01.2022 | 13:25
Un nou fenomen ameninta natalitatea Barbatii care fac vasectomii pentru a salva planeta
ADVERTISEMENT

Deși datele fiabile despre numărul și motivațiile vasectomiei sunt puține, există tot mai multe dovezi care sugerează că, în întreaga lume, bărbații fără copii iau măsuri directe.

Bărbații care fac vasectomii pentru a salva lumea

Nick Demediuk, un medic generalist australian și unul dintre cei mai prolifici clinicieni în vasectomie din lume, spune că majoritatea pacienților săi sunt tați peste 35 de ani.

ADVERTISEMENT

Însă medicul, care a efectuat peste 40.000 de proceduri din 1981, estimează acum că aproximativ 200 dintre 4.000 de pacienți pe care clinica sa îi vede în fiecare an sunt bărbați mai tineri, fără copii. Aproximativ 130 dintre ei spun că o fac pentru planetă.

„Pe vremuri, era doar despre stilul de viață”, spune Demediuk despre pacienții săi mai tineri, fără copii, relatează The Guardian.

ADVERTISEMENT

„Doreau să călătorească prin lume, să muncească din greu și să nu fie împiedicați de un copil. Situația s-a schimbat, probabil în ultimii trei sau patru ani, iar mediul a devenit motivul dominant.”

Nu ar trebui să fie surprinzător că o generație cu o conștientizare sporită a urgenței climatice își pune mari întrebări despre structurile tradiționale ale familiei.

ADVERTISEMENT

Potrivit unui studiu din 2017, cea mai eficientă măsură pe care o poate lua un individ în ceea ce privește salvarea planetei este să aibă un copil mai puțin, lucru care ar economisi de peste 25 de ori mai mult decât emisiile următoarelor mari întreprinderi (traiul fără mașină și evitarea zborurilor pe distanțe lungi).

Prințul Harry a citat îngrijorarea față de climat când a dezvăluit într-un interviu pentru Vogue din 2019 că nu va avea mai mult de doi copii.

ADVERTISEMENT

Matthew Schneider-Mayerson, profesor asociat de studii de mediu la Yale-NUS College din Singapore, este autorul unei cărți viitoare despre alegerea „eco-reproductivă”.

Anul trecut, el a efectuat un sondaj detaliat asupra a 600 de persoane cu vârste cuprinse între 27 și 45 de ani, care erau îngrijorate de criza climatică.

Dintre acestea, 96% s-au îngrijorat că copiii lor se vor lupta să prospere sau chiar să supraviețuiască în cele mai defavorabile scenarii climatice, în timp ce 60% au fost îngrijorați de amprenta de carbon a potențialului lor descendent.

Schneider-Mayerson nu a explorat creșterea vasectomiei climatice. Poate fi încă o alegere de nișă, adesea informată de alți factori, inclusiv de o ambivalență mai largă cu privire la creșterea copiilor.

Dar ridică întrebări etice și politice, inclusiv despre ideologiile controversate de „suprapopulare”, precum și consecințele practice ale societăților dezechilibrate generațional.

În afară de orice, spune Schneider-Mayerson, „este trist că oamenii sunt forțați să ia în considerare schimbările climatice în această decizie”.

Vasectomia, eficientă în proporție de peste 99%

Potrivit lui Demediuk, operația, care a fost mai invazivă și era efectuată sub anestezie generală, acum este de obicei fără sângerare și fără bisturiu.

În schimb, scrotul este perforat sub anestezic local cu un forceps de dimensiuni foarte reduse, creând o gaură suficient de mare pentru ca vasele deferente – cele două tuburi care transportă spermatozoizii – să fie scose în exterior.

Tuburile sunt tăiate, sigilate și introduse înapoi. Demediuk spune că orificiul necesită rareori un pansament, cu atât mai puțin o cusătură.

Procedura durează 15 minute și este eficientă în proporție de peste 99%.

Vasectomiile abordează dezechilibrul de gen care încă însoțește alegerea și practicarea contraceptivelor. Acestea vin cu un risc mai mic decât metodele mai invazive și mai puțin fiabile de contracepție feminină, inclusiv sterilizarea și dispozitivele intrauterine.

Pe de altă parte, inversările vasectomiei sunt nesigure, cu o rată de succes de 55% în 10 ani de la intervenție și numai 25% după această perioadă.

Criza climatică ar putea șterge imaginea progresistă a vasectomiei

În 2012, Jonathan Stack, un regizor american în vârstă de 64 de ani, a co-fondat Ziua Mondială a Vasectomiei, o campanie dedicată combaterii stigmatizării și miturilor din jurul vasectomiei moderne. Stack s-a supusel însuși procedurii după ce a avut trei copii.

„Este vorba despre echitatea de gen, planificarea familială și o masculinitate mai responsabilă”, a declarat el.

Ziua Mondială a Vasectomiei este acum un eveniment anual și un program pe tot parcursul anului care a colaborat cu grupuri de planificare familială și organisme de sănătate publică din întreaga lume.

Clinicienii, cărora li se oferă instruire în cea mai recentă tehnică fără bisturiu, au efectuat aproape 100.000 de vasectomii ca parte a campaniei.

Acum patru sau cinci ani, Stack a început să observe o cerere în creștere în rândul bărbaților mai tineri, fără copii. „O mare parte din această situație are de-a face cu un sentiment de instabilitate economică și un sentiment general de incertitudine în viață”, spune el.

Cu toate acestea, Stack se declară surprins de un raport de campanie nepublicat pe care tocmai l-a primit dintr-un proiect din Bolivia, realizat cu ocazia Zilei Mondiale a Vasectomiei de Marie Stopes Bolivia și Universitatea Laval din Canada.

În noiembrie, patru medici bolivieni au beneficiat de formare, o parte din care a implicat efectuarea a 127 de vasectomii supravegheate.

Vârsta medie a pacienților a fost de 31 de ani și 25% nu au avut copii. Când toți bărbații au fost întrebați de ce li s-au făcut vasectomie, 48% au spus că nu vor mai mulți copii.

Aproape 30% dintre pacienții din Bolivia sunt motivați de preocupările climatice

Totuși, ceea ce a remarcat pentru Stack a fost că 28% dintre bărbați au spus că sunt motivați de preocupările climatice.

„Văzând această tendință în creștere a oamenilor care nu au suficientă încredere în viitor pentru a crede că a avea un copil este o decizie bună, este puțin deranjant”, spune el.

Cu toate acestea, el adaugă: „Ce citim în știri care ne-ar face să credem că este un moment grozav pentru copii?”

Stack nu este singurul care are un sentiment de neliniște în legătură cu forța de a reduce procrearea. Demografii au prezis deja că populația globală va intra într-un declin susținut până la sfârșitul acestui secol, ușurând cererea de resurse, dar alimentând schimbări de anvergură în societate.

O criză de îngrijire în rândul persoanelor în vârstă se desfășoară deja în multe părți ale lumii. În mai, China a anunțat că va permite cuplurilor să aibă trei copii, după ce trecerea notorie a politicii sale privind un singur copil la doi copii în 2016 nu a reușit să crească scăderea ratei natalității.

Stack este nerăbdător să îndepărteze de campania sa de teoriile „suprapopulării” și de suprapunerile lor de lungă durată cu ideologii anti-imigrație și adesea rasiste, cum ar fi eugenia și ecofascismul.

Cartea de referință din 1968 a lui Paul Ehrlich, The Population Bomb, este creditată pentru amplificarea mișcării ecologiste, dar „populaționismul” a fost, de asemenea, acuzat pe scară largă pentru încurajarea politicilor dreptei de imigrare și control al populației.

În 2018, compozitorul și activistul britanic Blythe Pepino a co-fondat mișcarea BirthStrike, pentru persoanele care au decis să renunțe la copii ca răspuns la viitoarea „căderea climatică și colapsul civilizației”.

Grupul bine-intenționat a făcut furori, dar și-a închis site-ul în 2020, deoarece numele BirthStrike „nu ne-a adus niciun beneficiu, ducând la alinierea noastră la subiectul ‘suprapopulării’ ”.

O altă filozofie morală controversată, antinatalismul, solicită dispariția rasei umane prin încetarea procreării. „Cred că ar exista o anumită îngrijorare dacă mișcarea climatică devine strâns legată de antinatalism sau de o etică care calculează valoarea vieții umane și a emisiilor de carbon”, spune Schneider-Mayerson.

ADVERTISEMENT