News

Educația sexuală va fi predată în școli, însă sub altă denumire. Biserica Ortodoxă Română s-a opus cu vehemență

03.06.2020 | 16:30
Educatia sexuala va fi predata in scoli insa sub alta denumire Biserica Ortodoxa Romana sa opus cu vehementa
ADVERTISEMENT

Educația sexuală va fi predată în școli, însă va fi opțională. De asemenea, denumirea materiei a fost schimbată în „educație sanitară”. BOR s-a opus vehement acestui lucru.

Educația sexuală va fi predată în școli, sub altă denumire

Camera Deputaților a modificat proiectul privind educația sexuală în școli, după care l-a votat. „Educația sexuală” s-a schimbat în „educația sanitară”, în timp ce părinții își vor da acordul pentru predarea acestei materii.

ADVERTISEMENT

Inițial, cursul de educație sexuală trebuia să fie obligatoriu în școli, fapt care a dus la protestele Bisericii Ortodoxe Române. Proiectul, votat cu modificările aduse în comisia pentru muncă, a fost votat cu 269 e voturi „pentru”, 3 împotriva și 35 de abțineri.

Autorii amendamentului care a schimbat această lege sunt Robert Sighiartău, Florica cherecheș, Elena Hărătău, Adrian Solomon, Nicușor Halici, Titus Corlățean, conform Mediafax.

ADVERTISEMENT

Biserica Ortodoxă Română s-a opus cu vehemență educației sexuale în școli

Biserica Ortodoxă s-a opus vehement predării educației sexuale în școli, susținând că o astfel de materie ar complica lucrurile, așa cum s-a întâmpla în SUA. „Considerăm că încadrarea în mod obligatoriu a elevilor în programe de educație sexuală reprezintă un atentat asupra inocenței copiilor, împiedicând dezvoltarea lor firească și marcându-i pe aceștia pentru întreaga viață.

În acest sens, mai multe studii realizate în diferite țări au demonstrat că o astfel de abordare a educației copiilor a avut ca urmare începerea vieții sexuale mai devreme, cu implicațiile de rigoare, fără vreo îmbunătățire în plan social.

ADVERTISEMENT

Spre exemplu, analiza intitulată Re-examinarea dovezilor: Educația sexuală completă în școli în Statele Unite ale Americii, realizată în anul 2019, de Institutul pentru Cercetare și Evaluare, din Statele Unite ale Americii, organizație independentă cu peste 25 de ani de experiență în evaluarea programelor de acest tip, arată că programele de educație sexuală în școlile publice nu sunt eficiente, iar unele au dus chiar la creșterea ratei sarcinilor la adolescență, la reducerea vârstei debutului sexual, precum și la comportamente sexuale riscante”, au tranmis reprezentanții BOR.

Legea urmează să fie promulgată de președintele Klaus Iohannis. România are cea mai ridicată rată de avort din Europa: 480 de avorturi la 1.000 de nașteri. Aceste cifre sunt puse pe lipsa de cunoaștere a celor tineri când vine vorba despre educația sexuală.

ADVERTISEMENT

Mai mult, 18.000 de fete sub 18 ani au devenit mame în 2019. Dintre acestea, aproximativ 1000 au sub 15 ani, o altă cifră îngrijorătoare.

ADVERTISEMENT
Tags: