News

Educaţia sexuală ar putea fi predată elevilor. În ce condiţii ar putea deveni materie şcolară

28.05.2020 | 15:54
Educatia sexuala ar putea fi predata elevilor In ce conditii ar putea deveni materie scolara
ADVERTISEMENT

Educaţia sexuală ar putea fi predată elevilor în școlile din România. Pentru ca aceasta să devină materie şcolară este nevoie de un acord parental, lucru contestat de mai multe organizații ale elevilor și studenților.

Educaţia sexuală ar putea fi predată elevilor. În ce condiţii ar putea deveni materie şcolară

Educația sexuală în școli, un subiect delicat și extrem de dezbătut în România ultimelor luni, revine în prim-plan. Recent, elevii și studenții și-au exprimat public dezamăgirea față de parlamentarii care vor introducerea unui acord parental pentru a participa la orele de educație sexuală în școli.

ADVERTISEMENT

În opinia tinerilor, și în privința educației sexuale, la fel ca în cazul celorlalte discipline de studiu nu este necesar un acord parental, ”nu ar trebui să condiționăm accesul tinerilor la educație sexuală de un acord parental acordat subiectiv”.

În această privință, Consiliul Național al Elevilor (CNE), Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) și Consiliul Tineretului din România (CTR) transmit într-un comunicat de presă comun prin care afirmă că susțin implementarea educației sexuale în școli, o parte integrantă a disciplinei educație pentru sănătate, care ar trebui să fie accesibilă tuturor elevilor.

ADVERTISEMENT

”Lipsa accesului la educație sexuală a fost promovată de organizații religioase, dar și de Biserica Ortodoxă Română, iar acum parlamentarii susțin blocarea educației sexuale în școli prin introducerea unui acord parental.

Așa cum la toate celelalte discipline de studiu nu este necesar un acord parental pentru a legitima importanța informațiilor studiate, nu ar trebui să condiționăm accesul tinerilor la educație sexuală de un acord parental acordat subiectiv. Un sistem educațional performant are capacitatea de a stabili care sunt disciplinele ce trebuie studiate în vederea dobândirii competențelor cheie specifice profilului absolventului”, arată comunicatul tinerilor.

ADVERTISEMENT

Tinerii din România, apel către parlamentari

În opinia tinerilor, sănătatea elevilor trebuie să fie pusă pe locul 1 și trebuie să înceteze a mai fi un subiect tabu. Aceștia scot în evidență faptul că România ocupă primul loc din UE la numărul de mame adolescente.

În acest sens, elevii și studenții le reamintesc oamenilor politici că e nevoie de promovarea unor politici educaționale în raport cu realitatea din țară, fapt pentru care educația sexuală ar trebui să devină materie de studiat.

ADVERTISEMENT

”În prezent, în cele mai multe ţări din Uniunea Europeană, educaţia sexuală este obligatorie în şcoli, deşi diferă la nivel de calitate şi conţinut. Printre țările cu o experiență vastă în predarea educației sexuale se numără ţările nordice, Franţa şi Germania.

În sistemul educațional românesc, educația sexuală continuă să reprezinte un subiect tabu, dar și elementul central al mai multor dezbateri ideologice. În acest sens, suntem de părere că sănătatea elevilor trebuie să primeze, iar factorii decizionali trebuie să promoveze politici educaționale în raport cu realitatea țării noastre, țară care ocupă primul loc din Uniunea Europeană la numărul de mame adolescente”, scriu tinerii, conform Hotnews.

ADVERTISEMENT
Tags: