News

”Educație pentru mediu”, noua materie din școli. Iohannis: ”Să le creăm elevilor oportunitatea să înveţe despre natură în natură”

Se va introduce o nouă materie în școli, ”Educație pentru mediu”. Șeful statului este de părere că elevii trebuie să aibă oportunitatea de a învăța despre natură.
11.01.2022 | 15:08
Educatie pentru mediu noua materie din scoli Iohannis Sa le cream elevilor oportunitatea sa invete despre natura in natura
Elevii vor avea o nouă materie la școală. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Elevii vor avea la școală o nouă materie în care vor învăța despre cum să protejeze mediul, ”Educație pentru mediu”, după ce o lege în acest sens a intrat în vigoare.

Actul normativ, promulgat de președintele Klaus Iohannis, a apărut luni în Monitorul Oficial și presupune introducerea unui nou articol în Legea Educației.

ADVERTISEMENT

Noua materie se va studia de anul viitor

”Ministerul Educației, în colaborare cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, elaborează o strategie privind educația pentru mediu până la 31 decembrie 2022. Strategia va fi transpusă în programele școlare începând cu anul școlar 2023-2024”, este noul articol din Legea Educației.

În martie 2021 a fost inițiat proiectul legislativ, de către un grup de parlamentari ai PNL, printre care fostul ministru al educației, Monica Anisie.

ADVERTISEMENT

”Această completare este în concordanță cu implementarea Pactului Verde European (Green Deal) adoptat de Comisia Europeană”, potrivit deputatului PNL, Ionuț Sorin Banciu.

De altfel, președintele Klaus Iohannis a susținut marți un discurs despre protecția mediului și combaterea schimbărilor climatice, anunțând lansarea raportului ”Educația privind schimbările climatice și mediul în școli sustenabile”, de către grupul de lucru al Administrației Prezidențiale pe tema educației schimbărilor climatice și mediu.

ADVERTISEMENT

Klaus Iohannis: ”O infrastructură educaţională verde poate crește performanţa şcolară”

Unul dintre scopurile raportului este acela de a oferi o educație elevului despre mediu, prin instrumente atractive digitale, dar și să învețe despre natură, în natură.

”Modelul propus de raportul lansat astăzi vine în întâmpinarea elevului cu un set de instrumente atractive digitale, aplicaţii, manuale interactive, pentru că ne adresăm unor generaţii formate din veritabili digitali nativi.

ADVERTISEMENT

În acelaşi timp, trebuie să le creăm elevilor oportunitatea să înveţe despre natură în natură, să înţeleagă ce înseamnă sustenabilitate în şcoli sustenabile şi să conştientizeze importanţa protecţiei mediului prin activităţi practice, aplicate, menite să protejeze mediul înconjurător”, a declarat Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni.

De asemenea, președintele a subliniat că un mediu verde poate crește performanța școlară, iar școlile îi pot inspira pe copii să aibă un comportament adecvat față de natură.

”Şcolile în care învaţă elevii noştri trebuie să devină ele însele exemple de bune practici în materie de sustenabilitate, pentru a inspira elevii să adopte un comportament adecvat de protejare a mediului.

Beneficiile unei infrastructuri educaţionale verzi sunt incontestabile, dovedite ştiinţific, de la crearea unui mediu mult mai adecvat dezvoltării copiilor, până la creşterea calităţii învăţării şi a performanţei şcolare”, a mai spus preşedintele Klaus Iohannis.

ADVERTISEMENT