News

Elena Băsescu s-a angajat la stat: a ajuns consilier în Parlament. Salariul generos primit de fiica fostului preşedinte

02.04.2021 | 11:49
Elena Basescu sa angajat la stat a ajuns consilier in Parlament Salariul generos primit de fiica fostului presedinte
Elena Băsescu s-a angajat la stat: a ajuns consilier în Parlament. Salariul generos primit de fiica fostului preşedinte Sursa foto: Capital
ADVERTISEMENT

Fiica cea mică a fostului președinte Traian Băsescu, Elena, a făcut ce a făcut și tot la stat și-a găsit un loc de muncă mai mult decât călduț. Fostul europarlamentar prefigurează pur și simplu modelul femeii perfecte. E și mamă de trei copii mici, dar și consilier în Parlamentul României timp de 5 zile pe săptămână cu normă întreagă.

Și nu în orice domeniu, ci într-unul care presupune multe provocări și multă informație europeană. Elena Băsescu, într-un acces de sinceritate, după ce a încercat în fel și chip să păcălească presa privind locul său de muncă actual, s-a gândit că totuși puțină publicitate nu i-ar strica, mai ales că toată atenția opiniei publice este îndreptată înspre sora sa Ioana și problemele ei cu justiția.

ADVERTISEMENT

Așadar a ales să se ”deconspire” ca angajat al comisiei de afaceri europene, pozându-se în timp ce se vaccina anti-Covid, la centrul dedicat angajaților din Palatul Parlamentului.

Povestea concursului de angajare

În plină stare de alertă, anul trecut în luna februarie, Camera Deputaților anunța pe site-ul propriu, la secțiunea Informații publice, Oportunități de angajare, că a scos la concurs, printre altele, și un post de consilier în cadrul comisiei de afaceri europene. Tematica pe care orice candidat pentru un post în Palatul Parlamentului trebuie să și-o însușească în nici o lună de zile este stufoasă, depășind pentru unele domenii și 400 de pagini în format A4. Legile și regulamentul de funcționare al Camerelor au prioritate între subiectele de examen. Testul constă din două probe, cea scrisă și una orală.

ADVERTISEMENT

Cele două stări de urgență au amânat desfășurarea tuturor concursurilor în toate instituțiile publice chiar și până în ziua de astăzi, cum este cazul Radioului Public. Și totuși, în toamnă, după alegerile locale, Parlamentul a solicitat derogare de la prevederile ordonanței care suspenda concursurile de angajare. Și a obținut-o rapid. Imediat după alegerile locale, în precampania electorală pentru alegerile parlamentare, s-a dat drumul concursurilor în cele două Camere ale Parlamentului.

După afișarea rezultatelor, și contrar obligației de a păstra deschisă pentru consultarea publică arhiva concursurilor din 2020, cu tematica de învățat, dar și cu rezultatele competițiilor, respectiva pagină electronică de pe site-ul Camerei Deputaților a fost ștearsă. De cealaltă parte, Senatul a respectat legea, lăsând la vedere toate concursurile organizate anul trecut și rezultatele lor.

ADVERTISEMENT

Dată de gol de grila de salarizare

Deși este cunoscută nu doar pentru viața ei extrem de palpitantă, pentru gafele gramaticale și de exprimare, ci și pentru averea și poziția familiei sale, Elena Băsescu a ajuns să câștige maximum 11.000 de lei pe lună brut, cu tot cu sporuri, ca simplu angajat. Potrivit Camerei Deputaților, un consilier debutant încasează lunar între 7.071 de lei si 9.425 de lei brut.

Grila de salarizare a aangajaților de la Parlament
Grila de salarizare a aangajaților de la Parlament

La sumele respective se mai adaugă și celebrul spor de condiții vătămătoare la care Parlamentul se încăpățânează să nu renunțe. Pentru radiațiile provenite de la antenele de pe Casa Poporului și alți posibili factori vătămători din Camera Deputaților, EBA mai primește alți bani. Între 986 de lei și 1414 de lei variază sumele lunare, necesare ”protecției” de potențialele pericole invizibile la care ar fi expuși consilierii.

ADVERTISEMENT

Conform prevederilor Codului Fiscal, aproximativ 45% din salariul brut al oricărui angajat se întoarce către stat sub forma contribuțiilor la asigurările sociale (CAS), asigurările Sociale de Sănătate (CASS), deducerea personală (DP) și impozitul pe venit.

Conturi doldora, casă ioc

Și pentru că a țintit un post de deputat din partea PMP și s-a înscris în cursa electorală din decembrie anul trecut, Elena Băsescu a fost obligată de lege să-și divulge averea. Din declarația sa de avere reiese că Elena Băsescu are ceva bani puși de-o parte, respectiv aproximativ 200.000 de euro. 160.000 de euro avea prin conturi, în noiembrie anul trecut, mezina familiei Băsescu, plus bijuterii în valoare de 40.000 de euro.

Fostul europarlamentar retrogradat într-un simplu consilier la Camera Deputaților mai susținea, în declarația de avere, că nu are în proprietatea sa nicio casă. În schimb, se pare că a avut grijă să aibă cu ce se plimba. Și nu a ales orice automobil, ci un BMW X6, cumpărat chiar în 2020.

ADVERTISEMENT
Dialog halucinant între vedetele Pro TV. Filmați în timp ce analizau cât de...
Dialog halucinant între vedetele Pro TV. Filmați în timp ce analizau cât de sexy sunt colegele: „Dacă ele sunt «piese» acum, cum erau când plesneau de tinerețe?”
După 8 ani, a recunoscut relația cu Ion Țiriac și a spus totul...
După 8 ani, a recunoscut relația cu Ion Țiriac și a spus totul despre viața lângă un miliardar: "Mai bine plâng pe un iaht!"
Locul în care se consumă cele mai multe droguri. Este o universitate de...
Locul în care se consumă cele mai multe droguri. Este o universitate de top în care 90% dintre studenți au încercat
Simona Halep rupe tăcerea: „M-a părăsit, a fost un șoc să stau fără...
Simona Halep rupe tăcerea: „M-a părăsit, a fost un șoc să stau fără el”. A vorbit despre unul dintre cele mai grele momente
Prețul uriaș cu care se vinde cea mai scumpă proprietate din lume
Prețul uriaș cu care se vinde cea mai scumpă proprietate din lume
Garsonieră de 15 metri pătraţi,
Garsonieră de 15 metri pătraţi, "cu patul sub masă", scoasă la vânzare cu 143.000 de euro, preţ redus. Afaceri cu imobiliare în Milano
Scriitor reclamat de vecini dintr-un motiv bizar: „Blocul riscă să se prăbușească din...
Scriitor reclamat de vecini dintr-un motiv bizar: „Blocul riscă să se prăbușească din cauza cărților“
Luna Plină în Fecioară pe 24 februarie. Gemenii, Fecioarele, Săgetătorii și Peștii vor...
Luna Plină în Fecioară pe 24 februarie. Gemenii, Fecioarele, Săgetătorii și Peștii vor fi cei mai influențați de Luna Plină
Ce a transmis Silvia Chifiriuc, soția lui Petre Roman, în ziua în care...
Ce a transmis Silvia Chifiriuc, soția lui Petre Roman, în ziua în care Mioara a decedat: ”Numai așa vine binele și fuge răul”
Legea pensiilor. Articolul care spulberă speranțele pensionarilor
Legea pensiilor. Articolul care spulberă speranțele pensionarilor
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor!...
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor! Imaginile au ajuns virale: „Nu cred că e ceva rușinos...”
Ce religie are Cătălin Măruță. A fost botezat la fel ca părinții lui
Ce religie are Cătălin Măruță. A fost botezat la fel ca părinții lui
Bianca Drăgușanu a îmbrăcat o bluză transparentă și și-a lăsat sânii la vedere....
Bianca Drăgușanu a îmbrăcat o bluză transparentă și și-a lăsat sânii la vedere. Ultimele intervenții estetice pe care și le-a făcut
Zodii protejate de Dumnezeu în ultimele zile ale lunii februarie. Au parte de...
Zodii protejate de Dumnezeu în ultimele zile ale lunii februarie. Au parte de schimbări benefice și noroc cât cuprinde