News

Ce efecte ar avea un cutremur nocturn în București. Scenariu sumbru al cercetătorilor de la INCDFP

Într-un eveniment dedicat cutremurului din 4 martie 1977, oamenii de știință de la mai multe instituții atrag atenția asupra faptului că un seism similar ar face câteva mii de victime doar în București.
04.03.2022 | 07:31
Ce efecte ar avea un cutremur nocturn in Bucuresti Scenariu sumbru al cercetatorilor de la INCDFP
ADVERTISEMENT

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului ( INCDFP), alături de Asociaţia Inginerilor Constructori Proiectanţi de Structuri (AICPS) și Academia Oamenilor de Ştiinţă din România (AOSR), a organizat un eveniment dedicat cutremurului din 4 martie 1977 și riscurilor la care suntem expuși în prezent, notează Agerpres.

Semnalul de alarmă tras de oamenii de știință

Specialiștii care au lucrat la proiectul RO-RISK (2017) au ajuns la concluzia că un seism poate produce cele mai semnificative daune în țara noastră. În plus, un cutremur cu o magnitudine ridicată ar putea produce daune în mai mult de jumătate din țară, cele mai afectate zone fiind Moldova, Muntenia și Oltenia.

ADVERTISEMENT

După cum explică cercetătorul Dragoș Toma-Dănilă, vulnerabilitățile care cresc riscurile la care suntem supuși în cazul unui cutremur sunt cât se poate de clare atunci când vedem starea în care se află multe clădiri de patrimoniu din orașe ca: București, Iași, Focșani sau Craiova.

Din nefericire, în cazul multor dintre aceste clădiri nu au fost făcute evaluări ale structurilor de rezistență. De asemenea, consolidarea imobilelor care îi pot pune în pericol pe cei care locuiesc în ele a avut loc în prea puține cazuri.

ADVERTISEMENT

Capitala, vulnerabilă în fața unui dezastru

Un documentar prezentat în timpul evenimentului subliniază că deși nu vor fi distruse complet toate clădirile de patrimoniu vulnerabile, daunele suferite în București vor fi mai importante decât cele din 1977.

Mai exact, oamenii de știință atrag atenția asupra faptului că un cutremur similar celui din 4 martie 1977, cu o magnitudine similară și care are loc noaptea, ar putea duce la câteva mii sau chiar zeci de mii de pierderi de vieți omenești.

ADVERTISEMENT

În timpul acestui eveniment au fost aduși în discuție și factorii de risc care pot face ca un viitor cutremur să fie și mai periculos. Astfel, cercetătorii din domeniul fizicii pământului atrag atenția asupra modificărilor neautorizate care sunt aduse apartamentelor și care pot pune în pericol structura de rezistență a clădirilor din care fac parte.

În plus, numărul de persoane rănite sau care ar muri în urma unui cutremur ar putea fi mai mare din cauza coordonării problematice dintre autorități, infrastructura medicală deficitară, numărul limitat al salvatorilor care pot interveni în caz de dezastru, dar și cunoștințele limitate ale populației legate de modul în care trebuie să acționeze în această situație.

ADVERTISEMENT