News

Efectele nebănuite ale infecției cu SARS-COV-2. Ce se întâmplă în organism după ce virusul este eliminat

04.11.2020 | 18:40
Efectele nebanuite ale infectiei cu SARSCOV2 Ce se intampla in organism dupa ce virusul este eliminat
ADVERTISEMENT

„COVID-ul de lungă durată”, sindromul care prelungește perioada simptomatologiei în cazul infecției cu SARS-COV-2 este, este analizat de cercetărori. Aceștia au descoperit o serie de leziuni pe suprafața plâmânilor persoanelor decedate din cauza virusului Covid-19. Rănile persistente și extinse în majoritatea cazurilor pot ajuta oamenii de știință să descopere motivul pentru care unii pacienți pot prezenta simptome care durează mai multe luni.

Oamenii de ştiinţă, realizatori ai acestui studiu, spun că au fost descoperite anumite caracteristici unice ale virusului SARS-CoV-2, care ar putea să motiveze leziunile cauzate de boală la nivelul plămânilor.

ADVERTISEMENT

„Descoperirea noastră indică faptul că maladia COVID-19 nu este doar o boală cauzată de moartea celulelor infectate, ci este probabil consecinţa acelor celule anormale care persistă perioade îndelungate în interiorul plămânilor“, a spus Mauro Giacca, coautor al studiului și profesor la King’s College din Londra, potrivit Agerpres.

Sidromul care face ca simptomele infecției cu SARS-COV-2 să se întindă pe o durată de timp lungă, analizat de cercetători

Oamenii de știință au analizat monstre de țesuturi prelevate din plămâni, ficat, inimă și rinichi de la 41 de pacienţi care au murit în urma infecției cu coronavirus la Spitalul Universitar din Trieste, Italia, în perioada februarie-aprilie 2020.

ADVERTISEMENT

Mauro Giacca a spus că au descoperit „o distrugere cu adevărat vastă a arhitecturii plămânilor, cu ţesuturi sănătoase care au fost aproape complet înlocuite de ţesuturi cicatrizate”, deși nu au fost urme evidente ale unei infecții virale la nivelul celorlalte organe.

„Am putea în mod corect să considerăm că unul dintre motivele pentru care există astfel de cazuri de ‘COVID de lungă durată’ constă în faptul că există o vastă distrugere a ţesutului pulmonar. Deşi unii oameni se vindecă de COVID-19, leziunile care le-au fost provocate pot fi masive“, a mai explicat profesorul.

ADVERTISEMENT

Recent, au fost descoperite pe plan mondial tot mai multe dovezi, conform cărora persoanele care s-au vindecat de Covid-19 pot experimenta pentru mai multă vreme o serie de simptome persistente, precum dificultăţi respiratorii,  oboseală și confuzie cerebrală. Sindromul respectiv are denumirea de “COVID de lungă durată”.

Printre caracteristicile unice ale infecției cu coronavirus, spre deosebire de celelalte forme de pneumonie, se numără prezența cheagurilor sangvine extinse la nivelul arterelor şi venelor, mărimea anormală a celulelor pulmonare și formarea mai multor nuclee la nivelul acestora, rezultat al contopirii unor celule diferite într-o singură celulă mai mare.

ADVERTISEMENT

„Prezenţa acestor celule infectate poate să cauzeze acele modificări structurale majore observate în plămâni, care pot să persiste timp de mai multe săptămâni sau chiar luni şi care, în cele din urmă, ar explica sindromul ‘COVID de lungă durată”, a explicat Mauro Giacca, potrivit sursei citate mai sus.

ADVERTISEMENT