News

Ei sunt bugetarii care ar putea rămâne fără locul de muncă. ”20 sau 30 de posturi care vor dispărea din organigrama”

Ei sunt bugetarii care ar putea rămâne fără locul de muncă. ”20 sau 30 de posturi care vor dispărea din organigrama”, transmite un important ministru al României.
13.04.2023 | 10:08
Ei sunt bugetarii care ar putea ramane fara locul de munca 20 sau 30 de posturi care vor disparea din organigrama
Ei sunt bugetarii care ar putea rămâne fără locul de muncă. Foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Ei sunt bugetarii care ar putea rămâne fără locul de muncă. ”20 sau 30 de posturi care vor dispărea din organigrama”, transmite un important ministru al României. Guvernul trebuie să reducă de urgență cheltuieli de 20 de miliarde de lei, astfel că ministerele au primit ordin să prezinte un plan de redresare.

Ei sunt bugetarii care ar putea rămâne fără locul de muncă

Mai exact, cam fiecare minister ar trebui să taie 5-10% din cheltuieli, iar aici intră inclusiv tăieri salariale sau concedieri, chiar dacă PSD se opune vehement și probabil aceste tăieri vor afecta mai degrabă șefimea. Cert e că majoritatea ministerelor au decis deja să taie din fonduri de deplasări, achiziții sau utilități.

ADVERTISEMENT

Conform Antena 3, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a explicat că situația e destul de complicată pentru că momentan nu au fost centralizate toate sursele de economisire de la ministere. ”Este un proces în derulare. Planurile trebuie depuse la Secretariatul General al Guvernului și discutate după ce sunt centralizate. Deci cel mai probabil o discuție pe baza acestor planuri pe care le întocmesc ministerele va avea loc după ce acest proces de evaluare al lor se va încheia” a declarat Dan Cărbunaru.

Dacă ministrul Marius Budăi a declarat categoric că PSD se opune tăierii de salarii, ministrul fondurilor europene Marcel Boloș e de o altă părere. Asta, pentru că inclusiv reprezentanții Comisiei Europene cer reducerea cheltuielilor cu salariile bugetarilor. Paradoxal, deși numărul acestora e destul de mare comparativ cu alți ani, politicienii spun că ar fi nevoie de mai mulți bugetari, pentru că actualul sistem nu face față.

ADVERTISEMENT

”De la aceste cheltuieli de funcționare, care țin de deplasări, cheltuielile cu combustibil, și toate celelalte care privesc consumul de apă, energie, toate va trebui să le monitorizăm astfel încât să ne putem încadra”, declara Marcel Boloș. Sebastian Burduja, ministru al digitalizării, vorbește inclusiv despre desființarea a 30 de posturi: ”Noi avem două direcții. Pe deoparte ne uităm la eficientizarea resursei umane printr-o nouă reorganizare a Ministerului. Asta înseamnă probabil 20 sau 30 de posturi care vor dispărea din organigrama Ministerului”.

Pe de altă parte, ministrul turismului Daniel Cadariu, prezintă alte soluții pentru ministerul său: ”Am găsit posibilitatea de a reduce anumite sume, pe capitolul bunuri și servicii, combustibil, chirii, utilități, și pe capitolul de marketing și promovare turistică”. PSD, așa cum era de așteptat, își respectă doctrina și refuză categoric să discute despre tăieri salariale sau concedieri.

ADVERTISEMENT

În schimb, PSD și-ar dori un plan prin care să fie diminuate sau tăiate anumite sporuri, așa cum s-a întâmplat și în vremea pandemiei. De exemplu, o propunere a PSD ar fi ca orele suplimentare pentru bugetari să nu mai fie plătite, iar în schimb oamenii să primească zile libere. La această măsură s-ar adăuga și blocarea posturilor vacante, care nu ar mai putea fi ocupate momentan de nimeni.

”Serviciile de arhivare și, de achiziții, de birotică, calculatoare și alte echipamente, atât pentru Ministerul Economiei cât și pentru subsidiari”, a transmis ministrul economiei Florin Spătaru, potrivit Antena 3. Inclusiv Sorin Grindeanu, ministru al transporturilor, și-a expus punctul de vedere: ”70% din bugetul Ministerului Transporturilor… Mi-aș dori să fie și alte ministere ca și transporturile. 70% în acest moment merg pe investiții. Deci, din start, de acei 70% nu ne atingem. În momentul în care va veni rectificarea, eu o să cer mai mulți bani de la Ministerul Transporturilor, nu o să dau bani”.

ADVERTISEMENT

Singurul minister care pare de neatins este cel al Educației, în condițiile în care acest minister este oricum subfinanțat. Mai mult, Ministerul Educației ar fi cerut mai mulți bani, deci nu are de unde să reducă cheltuielile. Rămâne de văzut cum se vor prezenta planurile celorlalte ministere și care își vor permite să reducă considerabil cheltuielile.

ADVERTISEMENT
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am...
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am mâncat? Răducioiu și-a vomitat mațele”
O detectivă este plătită pentru a afla dacă femeile sunt înșelate: „Din zece...
O detectivă este plătită pentru a afla dacă femeile sunt înșelate: „Din zece bărbați, în medie, opt eșuează”
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Pasiune, furie, crimă: ucisă la 21 de ani de iubit, într-un apartament închiriat...
Pasiune, furie, crimă: ucisă la 21 de ani de iubit, într-un apartament închiriat din Sibiu. Mărturia vecinului care le-a bătut la uşă cu câteva ore înainte
Vedeta căreia Ion Ţiriac i-a luat un inel cu diamante! Ce a putut...
Vedeta căreia Ion Ţiriac i-a luat un inel cu diamante! Ce a putut spune miliardarul a lăsat mască o altă femeie celebră
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
PENSIE sau INDEMNIZAȚII LUNARE? Confuzie majoră privind BANII PENSIONARILOR
PENSIE sau INDEMNIZAȚII LUNARE? Confuzie majoră privind BANII PENSIONARILOR
O nouă tentativă de blat, marca Pro TV!? Cine ar fi, de fapt,...
O nouă tentativă de blat, marca Pro TV!? Cine ar fi, de fapt, câștigătorul de la Românii au talent 2024: ”Tu ai cele mai mari șanse”
Traiul românilor, tot mai dificil. Ce scumpiri vor urma
Traiul românilor, tot mai dificil. Ce scumpiri vor urma
Câștigătorul Chefi la cuțite șterge pe jos cu foștii chefi. Ce i-au făcut...
Câștigătorul Chefi la cuțite șterge pe jos cu foștii chefi. Ce i-au făcut acești în trecut. El critică și emisiunea MasterChef. ''Este un concurs pentru bucătari amatori''
O tânără de 21 de ani a fost ucisă de iubitul ei, la...
O tânără de 21 de ani a fost ucisă de iubitul ei, la Sibiu. Bărbatul a fost prins la Păltiniș
Câștigătorul Chefi la cuțite dă de pământ cu Bontea, Dumitrescu și Scărlătescu. Ce...
Câștigătorul Chefi la cuțite dă de pământ cu Bontea, Dumitrescu și Scărlătescu. Ce a avut de spus la adresa foștilor chefi din cooking show-ul Antenei 1