News

Ei sunt elevii olimpici ai României. Au câștigat medalii de aur, argint și bronz la Olimpiada Internațională de Astronomie

Elevii români au fost premiați la Olimpiada Internațională de Astronomie. Vor aduce în țară medalii de aur, argint și bronz.
13.11.2023 | 16:55
Ei sunt elevii olimpici ai Romaniei Au castigat medalii de aur argint si bronz la Olimpiada Internationala de Astronomie
Ei sunt elevii olimpici ai României. Foto Facebook
ADVERTISEMENT

Ei sunt elevii olimpici ai României. Performanță de excepție la Olimpiada Internațională de Astronomie, desfășurată la Beijing, în perioada 6 – 14 noiembrie. Cinci elevi români au obținut medalii de aur, argint și bronz.

Ei sunt elevii olimpici ai României. Aur, argint și bronz la Olimpiada Internațională de Astronomie

Este vorba de trei juniori și doi seniori, dar și un elev invitat special, medaliat cu aur la ediția anterioară. Anunțul a fost făcut, luni, de Ministerul Educației. România a fost reprezentată cu succes de liceeni din unitățile de învățământ din București și Cluj.

ADVERTISEMENT

Medalia de aur a fost câștigată de Andrei-Darius Dragomir, elev în clasa a 12-a la Liceul Teoretic Internațional de Informatică din Capitală. Alți doi elevi din București au adus acasă medalii de argint. Vorbim de Mendel Emanuel Mendelsohn și David Ciocârlan, ambii cursanți în clasa a 11-a la același liceu.

Un alt elev în clasa a 11-a la Liceul Teoretic Internațional de Informatică din Capitală, Teodor Bichir, a adus o medalie de bronz. Nectarie Pașca, elev în clasa a 10-a la Colegiul Național „Emil Racoviță” din Cluj-Napoca a obținut și el bronzul.

ADVERTISEMENT

Cel mai mic dintre participanți, David Palaghianu, elev în clasa a 9-a la Colegiul Național Ștefan Cel Mare, din Suceava, a primit un certificat de participare, arată anunțul Ministerului Educației.

Participanții au fost supuși la trei probe

Participanții au avut de parcurs trei probe. Prima dintre acestea, proba teoretică, a durat patru ore. Elevii au rezolvat probleme de astronomie, în funcție de categoria la care au fost încadrați, și anume juniori sau seniori.

ADVERTISEMENT

Cea de-a doua probă, practică, a presupus observarea cerului în timpul noții, pe hartă mută și cu ajutorul telescopului. Ultima probă a fost tot practică, elevii fiind puși să interpreteze date din observații realizate pentru meteoriți, asteroizi și stele.

De asemenea, ei au făcut „construcții de grafice pe baza datelor tabelare în diverse coordonate, cerințele fiind cuprinse în câte 2 probleme lungi pentru fiecare categorie (juniori sau seniori)”.

ADVERTISEMENT

„Echipa României a fost coordonată de către domnul Petru CRĂCIUN, inspector școlar general adjunct la ISJ Suceava, doamna Elisabeta Ana NAGHI, inspector în cadrul Ministerului Educației, ambii membri ai juriului olimpiadei”, a transmis Ministerul Educației.

 

ADVERTISEMENT
Tags: