News

Elevii români, premiați la Olimpiada Internaţională de Chimie. Vor aduce în țară medalii de aur, argint și bronz

Patru elevi din România vor aduce în țară medalii de aur, argint şi bronz, obținute la olimpiada desfășurată în Zurich, Elveția.
24.07.2023 | 23:12
Elevii romani premiati la Olimpiada Internationala de Chimie Vor aduce in tara medalii de aur argint si bronz
Elevii români, premiați la Olimpiada Internaţională de Chimie. Colaj Fanatik/ Sursa foto Edupedu.ro
ADVERTISEMENT

Elevii români, premiați la Olimpiada Internaţională de Chimie, care a avut loc în perioada 16-25 iulie 2023, în Elveția, Zurich. Ei vor aduce în țară o medalie de aur, două de argint și una de bronz.

Elevii români au fost premiați la Olimpiada Internaţională de Chimie

Liceenii din România s-au „luptat” cu participanți din 89 de țări. Conform organizatorilor, la competiție au luat parte aproximativ 350 de elevi. Olimpiada a debutat în urmă cu o săptămână, pe 16 iulie.

ADVERTISEMENT

Rezultatele au fost anunțate luni, 24 iulie. Dintre olimpicii lotului român, trei aparțin unor licee de stat, menționează edupedu.ro. Coordonatori au fost Marius Andruh, profesor universitar dr. Academia Română, Bucureşti şi Mihaela Matache, conferenţiar universitar dr., Facultatea de Chimie, Universitatea din Bucureşti.

Potrivit acestora, subiectele au fost gândite în așa fel încât elevii să își demonstreze și abilitățile practice, nu doar cele teoretice. Totodată, aceștia au menționat că nu a fost o competiție ușoară.

ADVERTISEMENT

„Subiectele au fost frumoase și este mare lucru, pentru că în alți ani sunt grele și atât. În acest an au fost și grele, și frumoase, copiii au avut ce să învețe din ele. Au fost puși să gândească și să se vadă modul în care gândesc, nu doar ce știu teoretic.

Ai noștri au făcut față și părții practice, pentru că sunt bine pregătiți în laboratoarele noastre, chiar dacă într-o perioadă scurtă de timp”, a transmis profesorul Marius Andruh, pentru sursa menționată.

ADVERTISEMENT

Cine sunt elevii olimpici la Chimie

Elevii care au obținut aceste rezultate remarcabile sunt: Ristache Vlad Gabriel, Colegiul Naţional de Informatică ”Tudor Vianu” Bucureşti – medalie de aur; Rascarachi Luca-Mihai, Liceul Teoretic Internaţional de Informatică Bucureşti – medalie de argint; Diaconescu Vlad, Colegiul Naţional de Informatică ”Tudor Vianu”, Bucureşti – medalie de argint; Sindreştean Darius Alexandru, Colegiul Naţional ”Dragoş Vodă”, Sighetu Marmaţiei – medalie de bronz.

„Nu a fost olimpiadă ușoară. Toți participanții au în spate perioada de pandemie în care pregătirea a fost altfel decât înainte de pandemie. Noi am simțit-o și la etapa națională și într-un fel și aici.”, a adăugat profesorul coordonator.

ADVERTISEMENT

Ministerul Educației a postat un mesaj, în cursul serii de luni, adresând felicitări elevilor români. „ Felicitări și mulțumiri tuturor celor care au facut posibilă această performanță!”.

 

ADVERTISEMENT