News

Ei sunt foștii parlamentari care pierd sume uriașe de bani după ce pensiile speciale au fost tăiate. Cât încasează pe lună Băsescu, Năstase sau Tăriceanu

Ei sunt foștii parlamentari care pierd sume uriașe de bani după ce pensiile speciale au fost eliminate. Sumele imense de bani încasate de aceștia
26.06.2023 | 21:07
Ei sunt fostii parlamentari care pierd sume uriase de bani dupa ce pensiile speciale au fost taiate Cat incaseaza pe luna Basescu Nastase sau Tariceanu
Ei sunt foștii parlamentari care pierd sume uriașe de bani. Colaj Fanatik.ro/ Sursa foto Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Ei sunt foștii parlamentari care pierd sume uriașe de bani după ce pensiile speciale au fost tăiate. Luni, 26 iunie, plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului au adoptat eliminarea acestora. 382 de aleși au votat „pentru”, trei s-au abținut, iar alți trei parlamentari nu au votat.

Ei sunt foștii parlamentari care pierd sume uriașe de bani

În urma proiectului votat și după ce va fi promulgat de președintele Klaus Iohannis, peste 700 de parlamentari vor rămâne fără sume de bani uriașe. Printre aceștia sunt și foști premieri, șefi de stat, miniștri și alți și alți lideri ai scenei politice din România.

ADVERTISEMENT

Cei mai mulți bani ar reveni oamenilor politici care au trei mandate la activ. Aceștia vor pierde o pensie de 10.951 de lei după ce legea va fi promulgată de liderul statului, Klaus Iohannis. Vorbim inclusiv de fostul președinte Traian Băsescu.

Amintim că printre aceștia se numără și parlamentari care, în trecut, au mers în instanță pentru a câștiga dreptul de a avea o pensie specială, după ce a fost adoptată o lege similară. În aprilie 2022, Camera Deputaților și Senatul au fost chemate în fața instanței de respectivii parlamentari.

ADVERTISEMENT

În urma declarării neconstituționale a legii în cauză, magistrații le-au dat câștig de cauză. Este vorba despre aproximativ 70 de parlamentari, printre care Călin Popescu Tăriceanu, Vasile Blaga, Silviu Prigoană șo Ilie Sârbu.

Cine sunt parlamentarii care vor pierde sume uriașe de bani

Luni, deputații și senatorii au votat pentru eliminarea pensiilor speciale. După cum spuneam, printre aceștia se află foști parlamentari care pierd sume uriașe de bani în urma deciziei de astăzi. Sunt cei care încasează suma maximă de 10.951 de lei.

ADVERTISEMENT

Oamenii de pe scena politicii românești care au cel puțin trei mandate și pierd suma semnificativă de bani sunt Traian Băsescu, cu trei mandate, Mircea Geoană, tot cu trei mandate sau Petre Dae cu același număr. Ceva mai multe mandate, câte șapte, au avut Eugen Nicolicea și Varujan Vosganian.

Alături de aceștia se află și politicieni cu o carieră vastă în spate, precum Călin Popescu Tăriceanu (7 mandate), Petre Roman, cu 5 mandate, dar și Adrian Năstase, cu 6 mandate.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, foști parlamentari spun că vor sesiza CCR. Mulți dintre ei susțin că legea ar fi neconstituțională. „Oricum voi contesta din nou la Curtea Constituțională pentru că legea nu retroactivează, legea dispune pentru viitor, este o chestiune pertinentă. Ei pot să abroge un act normativ, dar se aplică pentru viitor”, a transmis Ioan Oltean, fost vicepreședinte al PDL și al Camerei Deputaților.

ADVERTISEMENT