News

Marcel Ciolacu, după tăierea pensiilor speciale ale parlamentarilor: “Urmează cumulul pensiei cu salariul”

Marcel Ciolacu a oferit declarații după tăierea pensiilor speciale ale parlamentarilor. Premierul spune că "urmează cumulul pensiei cu salariul".
26.06.2023 | 17:12
Marcel Ciolacu dupa taierea pensiilor speciale ale parlamentarilor Urmeaza cumulul pensiei cu salariul
Marcel Ciolacu: "Urmează cumulul pensiei cu salariul" Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Marcel Ciolacu, după tăierea pensiilor speciale ale parlamentarilor: “Urmează cumulul pensiei cu salariul”. Premierul a oferit declarații de presă, luni, după ce Camera Deputaţilor şi Senatul au adoptat eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor.

Marcel Ciolacu, după tăierea pensiilor speciale: “Urmează cumulul pensiei cu salariul”

Șeful Executivului a spus că proiectul a fost votat cu o majoritate covârșitoare. Vorbim de 382 de voturi „pentru”, trei abțineri, iar trei parlamentari nu au votat. Totodată, Ciolacu a ținut să precizeze faptul că guvernele liberalilor ar fi avut timp să rezolve această chestiune.

ADVERTISEMENT

„Despre ceea ce am votat astăzi, vreau să vă reamintesc: eu nu am pensie specială. În ultima zi de mandat, în cele două mandate pe care le-am avut mi-am dat demisia. Şi cred că, dacă ar fi făcut toţi parlamentarii acest lucru, în acest moment n-am mai fi ipocriţi, să încercăm să transferăm de la unul la altul victoriile, dar şi insuccesele.

A existat o majoritate de dreapta în România, lucru pe care îl cunosc şi eu, îl cunoaşteţi şi dumneavoastră. Au avut timp să rezolve tot ceea ce au promis în această perioadă. Au existat trei guverne sau de patru ori, parcă, domnul Orban a fost votat de două ori, au fost patru prim-miniştri ai actualilor membrii de coaliţie PNL, a fost suficient timp să rezolve aceste probleme”, a transmis premierul Marcel Ciolacu.

ADVERTISEMENT

Premierul Ciolacu: „Vor fi excepții la aleșii locali”

De asemenea, premierul a transmis că acesta a fost primul pas, de eliminare pensiilor speciale ale parlamentarilor. Ciolacu a adăugat că nu se poate solicita altor categorii să renunțe la acestea, dacă parlamentarii le păstrează.

“Astăzi am început cu pensiile parlamentarilor. E un lucru corect: nu poţi să ceri altor categorii dacă tu îţi menţii aceste privilegii. Există europarlamentarii care au acest privilegiu, o pensie suplimentară pentru că au fost europarlamentari.

ADVERTISEMENT

Aproape în toate parlamentele lumii există pentru parlamentari această pensie. Important este ca oamenii politici să se adapteze cerinţelor din propria ţară şi nevoilor din propria ţară. Am spus-o la învestire, acum 11 zile. Astăzi aţi văzut, cu o largă majoritate – 382 de voturi – am terminat cu pensiile speciale ale parlamentarilor. Urmează cumulul pensiilor cu salariul”, a mai spus Marcel Ciolacu, potrivit Agerpres.

De asemenea, premierul României spune că vor fi anumite excepții. Este vorba despre aleșii locali, deoarece există în Constituție dreptul de a fi ales. Totodată, în această categorie intră și profesorii universtitari, medicii care sunt și profesori, dar și actorii.

ADVERTISEMENT

Eliminarea pensiilor speciale a fost votată, luni, de plenul reunit al Camerei şi Senatului. Legea poate fi contestată la Curtea Constituțională. Amintim că senatoarea Diana Șoșoacă a avut o reacție în timpul votului, susținând că „pensiile speciale sunt o minciună” și legea ar fi neconstituțională.

 

ADVERTISEMENT