Doi frați au reușit să dea marea lovitură pe piața afacerilor din România. Au avut o idee inedită care le aduce sume enorme în conturi. Leguma regilor pe care o cultivă se vinde cu 29 de lei legătura.
Cine sunt cei doi frați și care este leguma care i-a îmbogățit? Este vorba despre Florin și Daniel Toma. Cei doi și-au câștigat deja un renume în Buzău. Aceștia sunt numiți Toma Sparanghel, datorită afacerii pe care au demarat-o.
Ce doi afaceriști au decis să cultive sparanghel și se pare că au dat marea lovitură. Această legumă este din ce în ce mai căutată în România. Iar prețurile nu sunt chiar pentru orice tip de buzunar. Și totuși cum a început această afacere și ce o face deosebită?
Într-un interviu acordat, cei doi frați au vorbit despre cum a pornit totul. Povestea începe în 2011, când cei doi au citit un articol despre beneficiile sparanghelului. Impresionați de ce poate să ofere o simplă legumă, aceștia au cumpărat niște semințe pentru a-și face propriile rădăcini de sparanghel.
Experiența nu avea să fie una atât de simplă. Pentru că nu știau prea multe despre cultivarea lor, plantele au ieșit destul de firave. Totuși, cei doi frați nu au renunțat. Drept urmare, anul următor, aceștia au achiziționat din Germania coroanele necesare pentru o cultură de sparanghel.
Au început să se documenteze mai bine, iar producția a prins și ea contur. Astfel, de nouă ani, cei doi frați produc rădăcini de sparanghel atât pentru ei, cât și pentru cei care vor o astfel de cultură. Iar planurile celor doi nu s-au oprit doar aici.
După succesul culturii de sparanghel, Florin și Daniel Toma au decis să se axeze și pe broccolini. Începând cu 2019, cei doi frați produc și o astfel de legumă de două ori pe an, iar planurile lor sunt chiar mai ambițioase de atât.
„Plăcându-ne atât de mult ceea ce facem, am decis să încercăm şi cu o altă legumă: broccolini. Astfel, din 2019 producem broccolini de două ori pe an. Iar mai nou, încercăm să promovăm şi kalettes. Este o încrucişare între varza de Bruxelles şi varza kale.
Această legumă câştigă din ce în ce mai mult teren în ţări precum Germania, Anglia, Spania, fiind apreciată pentru proprietăţile ei nutritive”, spune Daniel Toma, pentru Ziarul Financiar.
Și totuși cât costă sparanghelul cultivat de cei doi frați și unde să găsește? Pe site-ul froopt.ro, o singură legătură costă 29 de lei. Iar cei care vor să se răsfețe cu un sparanghel delicios, pot merge în numeroase restaurante.
Toma Sparanghel poate fi găsit în Kané, Voilà Bistro, Il Locale, FAYN Urban Eatery şi La Cuptor din Sibiu. De asemenea, sparanghelul cultivat la Buzău mai poate fi achiziționat și pe diferite site-uri de legume din România.
În ciuda faptului că au reușit să se extindă, cei doi frați nu au putut ajunge și în hipermarketuri. Motivele le reprezintă faptul că cele mai apreciate legume rămân cele din import. Drept urmare, Florin și Daniel Toma sunt nevoiți să se limiteze doar la aceste posibilități.
”Munca în agricultură este grea, dar are şi părţile ei frumoase. Dacă îţi place cu adevărat ceea ce faci, treci mai uşor peste impedimentele care apar şi nu renunţi, ci din contră, cauţi soluţii”, a mai povestit Daniel Toma, pentru sursa citată.
Cei doi frați români care au creat o afacere de succes în domeniul agriculturii și al legumelor de calitate, una dintre ele numită și “leguma regilor”, au reușit să cucerească piața locală prin cultivarea lor într-un mod sustenabil și responsabil.
Ferma lor de legume bio, bazată pe inovație și tehnologie modernă, le-a permis să crească o producție agricolă eficientă, să ofere legume de sezon naturale și sănătoase, și să le vândă la prețuri accesibile pentru consumatorii responsabili și preocupați de sănătatea lor.
Marketingul lor eficient și strategia de vânzare au făcut ca produsele lor să câștige popularitate și recunoaștere pe piața alimentară locală și să devină vizibile online prin promovarea produselor locale și a dietei echilibrate. Clienții mulțumiți și feedback-ul pozitiv au consolidat poziția lor pe piața afacerilor și le-au adus succesul meritat.