News

Ei sunt pensionariii care pot lua un ajutor de 425 de lei. Judeţele în care sunt cei mai mulţi beneficiari

Ei sunt pensionariii care pot lua un ajutor de 425 de lei, calculat în funcție de valoarea pensiei pe care o primesc seniorii României, potrivit unei liste pe județe.
13.04.2023 | 07:15
Ei sunt pensionariii care pot lua un ajutor de 425 de lei Judetele in care sunt cei mai multi beneficiari
Ei sunt pensionariii care pot lua un ajutor de 425 de lei. Foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Ei sunt pensionariii care pot lua un ajutor de 425 de lei, calculat în funcție de valoarea pensiei pe care o primesc seniorii României, potrivit unei liste pe județe. Pensionarii trebuie să știe că o parte din ei pot primi o anumită sumă de bani de la stat drept ajutor, iar acest ajutor e în funcție de valoarea pensiei.

Ei sunt pensionariii care pot lua un ajutor de 425 de lei

Acest ajutor, denumit indemnizație socială, ajunge la pensionarii mai săraci, un număr în scădere în țara noastră, dacă analizăm cifrele oficiale. Așadar, potrivit Antena 3, numărul total al pensionarilor care beneficiază de acest ajutor a fost de 1.142.497 în martie 2023, cu 1.074 persoane mai puțin față de luna trecută.

ADVERTISEMENT

Potrivit datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP), 1.029.574 erau pensionari din sistemul public, iar 112.923 pensionari din fostul sistem de pensii al agricultorilor. În cazul primei categorii valoarea medie a indemnizației a fost de 425 de lei.

Au existat și valori înregistrate ale ajutorului social de 490 de lei în Bistrița-Năsăud, 489 de lei în Maramureș sau 473 lei în Cluj. Exceptând Bucureștiul, unde 48.297 de pensionari primesc ajutoare, în topul pensionarilor nevoiași se află Suceava (41.811), Dolj (37.547) și Iași (36.944). Situația se schimbă când vine vorba de pensionarii din agricultură, unde indemnizația medie suportată de la bugetul de stat e mai mică.

ADVERTISEMENT

Mai exact, în cazul acestor oameni vorbim de indemnizații medii de 303 de lei, însă există și excepții precum cele din Ilfov (435 de lei) sau Gorj (392 de lei). Județele Iaşi (7.756 persoane), Botoşani (7.387) şi Dolj (7.318) conduc în topul numărului de beneficiari ale acestor ajutoare. Cine beneficiază, totuși, de aceste ajutoare?

Așa cum era de așteptat, ajutoarele sunt destinate unei categorii anume de pensionari, cei cu venituri foarte mici, care nu se pot descurca de pe o lună pe alta. Așadar, cei ale căror venituri din pensii şi indemnizaţii, cumulate, se situează sub valoarea de 1.125 de lei sunt singurii care primesc acest ajutor. Așadar, conform prevederilor Legii nr.196/2009, vorbim de pensionarii care, dintr-un motiv sau altul, au o pensie în jurul a 700 de lei, sau mai mică.

ADVERTISEMENT

Între timp, pensionarii trebuie să știe că autoritățile au promis că pensiile vor fi plătite până pe 13 aprilie, la fel cum se va face și cu încărcarea voucherelor cu alimente. Măsura e gândită pentru a-i face pe oameni bucuroși și liniștiți înainte de sărbătorile Pascale, când trebuie să pună bunătăți pe masă și să se bucure de Înviere alături de familie.

”Până la urmă, această sărbătoare a Paştelui este pentru toată lumea. Măcar atât să mai facem în plus pentru seniorii acestei ţări şi astfel încât de vineri seniorii României care încasează pensiile pe cont bancar, pe card, iar până în data de 11 aprilie, şi ceilalţi seniori care încasează cu factorul poştal să aibă banii acasă pentru a îşi putea procura cele necesare, atâta timp cât poate permite situaţia în această perioadă în România.

ADVERTISEMENT

Bineînţeles şi voucherele de alimente vor fi încărcate acele carduri pentru cetăţeni până la data de 13 aprilie. Am avut discuţii cu domnul ministru Boloş”, a declarat ministrul muncii Marius Budăi. Totodată, ministrul investiţiilor şi proiectelor europene Marcel Boloş a precizat că până pe 13 aprilie vor intra pe carduri și banii pentru voucherele pentru alimente. Acești bani ar trebui să intre doar pe 16, însă Paștele i-a determinat pe reprezentanții ministerelor să accelereze plățile în avans.

ADVERTISEMENT
Tags: