News

Ei sunt românii care vor ieși mai devreme la pensie. Nu vor fi penalizați, dar se va ține cont de anumite condiții

Cine sunt românii care vor ieși mai devreme la pensie? Anunțul ministrului Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu.
09.02.2024 | 21:54
Ei sunt romanii care vor iesi mai devreme la pensie Nu vor fi penalizati dar se va tine cont de anumite conditii
Românii care vor ieși mai devreme la pensie. colaj Fanatik/ Foto Hepta/lapensie.ro
ADVERTISEMENT

Ei sunt românii care vor ieși mai devreme la pensie. Intrarea în vigoare a noii legi va aduce schimbări pentru încă o categorie de beneficiari. Ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu, a vorbit despre aceste modificări.

Cine sunt românii care vor ieși mai devreme la pensie

După recalculare, indemnizațiile vor fi majorate pentru aproximativ trei milioane de persoane. Anumite categorii de români pot ieși mai devreme la pensie, fără să fie penalizați. Este vorba despre cei care și-au desfășurat activitatea în condiții speciale sau deosebite.

ADVERTISEMENT

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, spune că vor fi făcute noi modificări și în privința lor. „Este important de stiut ca nu se acorda beneficii la beneficii. Punctele de stabilitate se obtin doar pentru perioadele contributive.

Daca ai avut patru luni pe an de condiții deosebite, vei beneficia de acestea, daca a fost încadrat locul de muncă altfel si dacă angajatorul a plătit. Dacă nu a plătit, situația este interpretabilă”, a declarat ministrul Simona Bucura Oprescu la România TV.

ADVERTISEMENT

Definirea locurilor de muncă în condiții deosebite și în condiții speciale se păstrează

Definirea acestor tipuri de locuri de muncă va fi păstrată în noua legea la fel ca cea din legea actuală a pensiilor. Astfel, locurile de muncă în condiții deosebite sunt acelea în care gradul de expunere la anumiți factori de risc ori condiții de muncă, pot duce „la îmbolnăviri profesionale, la comportamente riscante în activitate, cu consecințe asupra securității și sănătății în muncă a asiguraților”.

Locurile de muncă în condiții speciale sunt cele unde există un grad de expunere la factori de risc pe durata a minimum 50 la sută din timpul normal de muncă. Pentru acestea se acordă perioade suplimentare, care reprezintă stagiu de cotizare în condiții normale, de șase luni pentru fiecare an muncit în condiții speciale.

ADVERTISEMENT

În cazul celor care lucrează în condiții deosebite, perioada este de patru luni pentru fiecare an muncit. Potrivit noii legi, se vor lua în calcul și perioadele suplimentare la vechime „acordată în baza legislației de dinainte de 1 aprilie 2001 pentru perioadele realizate în grupa I, a II-a, dar și perioadele suplimentare acordate pentru condițiile deosebite/ speciale de muncă în baza legislației de după această dată”.

„Atat pentru conditii speciale cat si pentru cele deosebite, am retinut beneficiile. Reducerea maxima pe vechea lege era de 13 ani, in conditii speciale de munca. Nu la mineri, unde este mai mare. 49 de ani, minus 13 ani, 36 de ani era stagiu contributiv.

ADVERTISEMENT

La 36 de ani ar avea urmatoarele puncte de stabilitate: 0,5 puncte pentru intervalul 25-36 de ani, 0,75 pentru 30-35 de ani si un punct pentru ce depaseste 35 de ani. Deci doar munca efectiva contribuie la bonificare”, a adăugat ministrul Muncii.

 

ADVERTISEMENT