News

Ei sunt românii care vor lua pensii mari de la 1 ianuarie 2024. Banii intră direct pe card și creșterea este serioasă

Pensii mari de la 1 ianuarie 2024. Cine sunt cei care vor beneficia de o creștere serioasă a veniturilor, banii intră direct pe card.
27.12.2023 | 20:49
Ei sunt romanii care vor lua pensii mari de la 1 ianuarie 2024 Banii intra direct pe card si cresterea este serioasa
Pensii mari de la 1 ianuarie. Foto pinterest.com
ADVERTISEMENT

Pensii mari de la 1 ianuarie 2024 pentru toți o categorie de români. Anumiți pensionari se vor bucura de o creștere în plus a venitului. În următoarele rânduri, vom afla cine sunt cei care primesc mai mulți bani.

Pensii mari de la 1 ianuarie pentru acești români

Vorbim de românii cu stagiul complet de cotizare de 25 de ani. În urma intrării în vigoare a noii Legi a Pensiilor, de la 1 ianuarie 2024, vor exista majorări de până la 30 la sută, însă sumele vor fi diferite pentru bărbați față de femei.

ADVERTISEMENT

Stagiul complet de cotizare a fost extins. Conform noii legi, bărbații sunt cei care vor beneficia de noile schimbări. Ei au deja un stagiu de cotizare de peste 25 de ani, anterior fiind stabilit la 30 de ani. Astfel, bărbații vor avea o creștere de până la 30 la sută a pensiilor.

Pe de altă parte, femeile vor avea o majorare mai mică în ceea ce privește pensiile. Acest lucru se va întâmpla, pentru că au stagiul complet de cotizare de 25 de ani. Astfel, există o discrepanță semnificativă între majorările pentru bărbați și cele pentru femei.

ADVERTISEMENT

Situația are loc deoarece stagiul complet de cotizare pentru femeile din România nu a ajuns, deocamdată, la nivelul de 30 de ani, spre deosebire de cazul bărbaților. „Cu această nouă lege a pensiilor, în funcție de anul în care un român s-a pensionat, creșterea va fi mai mare sau mai mică.

Motivul este acela că am avut determinarea pensiilor prin împărțirea numărului total de puncte la acel stagiu complet de cotizare, care n-a fost constant. El a fost în continuă creștere.

ADVERTISEMENT

La bărbați, acest stagiu de cotizare a ajuns de la 30 la 35 de ani într-un interval de 15 ani. Iar la femei este în continuare pe o curbă de creștere. Atunci, nu vor avea toți același procent de majorare”, a declarat fosta șefă a Casei Naționale de Pensii, Doina Pârcălabu, pentru România TV.

Ce se va întâmpla cu vârsta de pensionare

Amintim că noua Lege a Pensiilor prevede ca vârsta de pensionare să crească pentru femei de la 63 de ani, cât este în prezent, la 65 de ani. Prin urmare, vârsta standard de pensionare va fi de 65 de ani atât pentru bărbați, cât și pentru femei.

ADVERTISEMENT

Însă, creșterea vârstei de pensionare va fi făcută treptat, până în 2035, conform legii amintite. Stagiul minim de cotizare contributiv va fi de 15 ani, iar cel complet va fi de 35 de ani, atât pentru bărbați, dar și pentru femei.

ADVERTISEMENT