News

Ei sunt românii care vor primi bani de la stat. Ajutorul acordat este de până la 250.000 de lei

Două programe noi cu finanţare guvernamentală vin în sprijinul celor care doresc să înfiinţeze mici unităţi de procesare alimentară.
30.03.2024 | 14:35
Ei sunt romanii care vor primi bani de la stat Ajutorul acordat este de pana la 250000 de lei
Antreprenorii au la dispoziţie două noi programe cu finanţare guvernamentală Foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Fermierii beneficiază anul acesta de o serie de programe de finanţare. Start-Up Nation și Femeia Antreprenor sunt două dintre oportunităţile cu ajutorul cărora locuitorii din mediul rural şi chiar urban pot începe o afacere.

Finanţări pentru fabrici de procesare a laptelui sau a fructelor, brutării şi cofetării

Start-Up Nation și Femeia Antreprenor sunt două alternative pentru fostul program “Submăsura 6.2 din Planul Națonal de Dezvoltare Rurală 2014-2020”, iar planul de finanţare se adresează atât proiectelor agricole cât şi non-agricole. De asemenea, în ciuda numelui, programele nu sunt destinate exclusiv femeilor.

ADVERTISEMENT

Consultantul Marian Dumitrache a explicat în amănunt în ce constă fiecare dintre aceste programe. “Este un moment important pentru finanțările din acest an, pentru că pe lângă liniile clasice agricole de finanțare pe care le cunoaștem, există două alte oportunități de finanțare care au fost anunțate recent.

Este vorba despre cea de-a patra ediție a programului Start-Up Nation și cea de-a doua ediție a programului Femeia Antreprenor”, a explicat acesta, pentru Agro TV.

ADVERTISEMENT

Ambele programe vor fi funcţionale începând cu jumătatea lunii mai, iar sumele disponibile nu sunt deloc de neglijat.

“Ele pot fi privite ca o alternativă pentru fosta măsură 6.2, pentru acele investiții pe care le putem face în spațiul rural, cu finanțări mici de până la 40.000 de euro (200.000 lei) sau 50.000 de euro (250.000 lei), care au cofinanțări mai mici decât ceea ce se practică în acest moment pe liniile agricole, respectiv 10% sau 15%.

ADVERTISEMENT

Programele acestea de finanțare pot fi accesate de către fermierii care vor să-și diversifice activitățile sau care vor să înceapă o activitate non-agricolă. Programele vor permite și înființarea unor unități mici de procesare alimentară, ceea ce lipseşte în momentul acesta în finanțările clasice din agricultură”, mai spune Marian Dumitrache.

Afacerile care pot fi finanţate prin aceste programe sunt, spre exemplu, fabrici pentru procesarea laptelui sau pentru procesarea fructelor, brutării sau cofetării.

ADVERTISEMENT

Tocmai aria de acoperire a acestor programe face ca ele să să se adreseze deopotrivă investitorilor din mediul rural şi urban. În ceea ce priveşte numărul de finanţări, specialiştii se așteaptă la cel puțin 1.000 de proiecte pentru Femeia Antreprenor și mult mai multe pentru proiectul Start-Up Nation.

ADVERTISEMENT