News

Ce nu ai voie să faci cu voucherele de vacanță 2023. Mulți români riscă amenzi de 10.000 de lei

Ce nu ai voie să faci cu voucherele de vacanță 2023. Mulți români riscă amenzi de 10.000 de lei dacă nu respectă legea în vigoare.
28.04.2023 | 07:11
Ce nu ai voie sa faci cu voucherele de vacanta 2023 Multi romani risca amenzi de 10000 de lei
Ce nu ai voie să faci cu voucherele de vacanță 2023. Foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Ce nu ai voie să faci cu voucherele de vacanță 2023. Mulți români riscă amenzi de 10.000 de lei dacă nu respectă legea în vigoare și decid să vândă voucherele unor altor persoane. Trebuie știut că amenda pentru comercializarea lor poate ajunge la 26.600 de lei.

Ce nu ai voie să faci cu voucherele de vacanță 2023

Mai mult, orice unitate de cazare sau agenție de turism care acceptă tichete emise pentru altă persoană va fi amendată cu  până la 13.300 de lei. Ministerul Finanțelor a transmis, pe cale oficială, că bugetarii vor primi câte un voucher de vacanță în valoare de 1.450 de lei.

ADVERTISEMENT

”Instituțiile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare, şi la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare, indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, inclusiv activităţile finanţate integral din venituri proprii, înfiinţate pe lângă instituţiile publice, acordă, anual, în perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2026, vouchere de vacanţă în cuantum de 1.450 lei pentru un salariat”, a transmis Ministerul Finanțelor.

Potrivit RTV, momentan doar bugetarii primesc astfel de vouchere, dar ar exista șanse ca și privații să primească vouchere de vacanță în viitorul îndepărtat. Trebuie știut că dacă un angajat de la stat are mai multe locuri de muncă, în paralel, acesta are dreptul la un singur voucher de vacanță.

ADVERTISEMENT

Voucherele de vacanță au perioada de valabilitate 1 an, și este interzisă, de asemenea, ”utilizarea voucherelor de vacanță pentru achiziționarea altor servicii decât cele prevăzute comercializarea voucherelor de vacanță în schimbul unor sume de bani și/sau al altor bunuri și/sau servicii”.

Pentru a fi valabil, voucherul de vacanță trebuie să conțină emitentul şi datele sale de identificare, valoarea nominală a tichetului de vacantă, angajatorul şi datele sale de identificare, numele, prenumele şi codul numeric personal ale angajatului care este în drept să utilizeze tichetul de vacanţă precum și perioada de valabilitate a utilizării tichetului de vacanţă.

ADVERTISEMENT

Așadar, cei ce vând tichetele de vacanță riscă amenzi uriașe, pentru că acestea nu sunt transmisibile și pot fi folosite doar de către titular, conform OUG nr. 8.2009. De altfel, nici unitățile de turism care acceptă vouchere într-un mod eronat, sau închid ochii la o astfel de situație, nu sunt scutite de amenzi mari.

”(1) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei acceptarea de către unitatea afiliată spre comercializare a tichetelor de vacanţă de către alte persoane decât titularul tichetului de vacanţă. (2) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 10.000 lei şi retragerea certificatului de clasificare, respectiv a licenţei de turism acceptarea de către unităţile afiliate de tichete de vacanţă pentru achiziţionarea de servicii care nu îndeplinesc condiţiile pachetului minim de servicii prevăzut la art. 1 alin. (7).

ADVERTISEMENT

(3) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei fapta unităţii afiliate de a da rest în bani la tichetul de vacanţă”, era precizat în proiectul de lege inițial. Ulterior, amenzile au crescut până la 26.600 de lei pentru persoane fizice și până la 13.300 de lei pentru unitățile de cazare, lucru subliniat de avocații și experții în domeniu.

Mai mult, hotelurile sau pensiunile care vor solicita persoanei care plătește cu voucher mai mulți bani decât ar fi prețul cash riscă să rămână fără licență. În principiu, voucherul poate acoperi mai multe plăți, însă ar trebui să acopere servicii precum cazare, transport, mâncare, agrement, tratament balnear.

ADVERTISEMENT
Tags: