News

El e românul cu cea mai mare pensie, în 2023. Suma uriașă pe care o încasează de la stat

Cel mai bogat pensionar din România a lucrat în sistemul bancare iar ministrul muncii îl laudă pentru ”corectitudine”.
09.12.2023 | 14:37
El e romanul cu cea mai mare pensie in 2023 Suma uriasa pe care o incaseaza de la stat
Ministrul muncii, Simona Bucura Oprescu, a dezvăluit cât câștigă românul cu cea mai mare pensie / Colaj foto: Fanatik / Sursă foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Deși sunt aproximativ 1,2 milioane de români care încasează pensia minimă, ministrul muncii, Simona Bucura Oprescu a găsit cuvinte de laudă pentru cei care câștigă zeci de mii de euro lunar.

Cea mai mare pensie pe baza de contributivitate: 19.000 euro

Statul român nu a găsit încă formula care să asigure pensionarilor cu 30-40 de ani în câmpul muncii o bătrânețe liniștită. Ministrul muncii consideră că acest lucru se datorează faptului că mulți dintre aceștia nu și-au declarat veniturile, în perioada de activitate. Cei care au făcut-o, mai spune Simona Bucura Oprescu, au parte de o pensie generoasă.

ADVERTISEMENT

Ministrul i-a dat exemplu pe cei care încasează pensii contributive de peste 90.000 de lei, respectiv 18.000 de euro. Nu este vorba de pensii de serviciu sau ”speciale”, ci de foști angajați care au cotizat la sistemul de pensii cu sume foarte mari. Majoritatea acestora provine din sistemul bancar.

Cea mai mare pensie contributivă din România este de 94.000 de lei, adică 19.000 de euro și aparține unui fost angajat în sistemul bancar.

ADVERTISEMENT

Ministrul muncii: ”Mi se pare corect”

”Este o pensie contributivă, de aproximativ 94.000 de lei, dar este o pensie contributivă, nu e pensie de serviciu. Pe prime locuri, sunt pensii contributive cu valori foarte mari. Tot peste 90.000, tot cu pensii contributive.

Sunt ale unor cotizanţi la bugetul de stat din domeniul bancar. Mi se pare absolut corect, dacă s-au constituit, reţinut şi virat contribuţii sociale pentru asta, mi se pare absolut corect”, a explicat Simona Bucura Oprescu.

ADVERTISEMENT

Ecuația este simplă: cei care au avut salarii mari și au cotizat zeci de ani la sistemul de pensii cu sume mari, se bucură de roadele muncii lor, la bătrânețe. Ceilalți nu au parte de acest ”privilegiu”.

1,2 milioane de pensionari trăiesc cu 1.125 de lei pe lună

”Din păcate, nu vorbim suficient despre cât de important este ca în toată perioada de activitate să fie achitate pentru tine contribuţiile sociale.

ADVERTISEMENT

Din păcate, sunt foarte mulţi români care nu înţeleg cât de important este ca întreaga ta activitate să fie declarată, indiferent de domeniul în care lucrezi. Având munca declarată, vei avea apoi şi ceea ce meriţi de la statul român”, a mai spus ministrul muncii, potrivit stirileprotv.ro.

Simona Bucura Oprescu a mai declarat că 1,2 milioane de români trebuie să se descurce cu pensia minimă. La nivelul anului 2023, aceasta a fost de 1.125 de lei, însă de la 1 ianuarie 2023, ea va crește la 1.281 de lei.

ADVERTISEMENT
Tags: