News

El este fermierul român care vinde legumele bio cu 60% mai ieftin decât în magazine. “Cresc într-un pământ care nu a văzut de vreo 30 de ani chimicale”

Un fermier din Timiș cultivă legume bio de 16 ani. Produsele sale sunt cu 60% mai ieftine decât cele disponibile în magazine
05.08.2023 | 16:21
El este fermierul roman care vinde legumele bio cu 60 mai ieftin decat in magazine Cresc intrun pamant care nu a vazut de vreo 30 de ani chimicale
Legumele fermierului din Timiș sunt cu 60% mai ieftine decât cele din magazine Sursa foto: Antena 3 CNN
ADVERTISEMENT

Produsele fermierului Ioan Jivu din comuna timișeană Belinț ajung pe mesele a 100 de familii. Afacerea sa a împlinit 13 ani, iar în gospodăria sa s-a făcut dintotdeauna legumicultură.

Fermierul român care vinde legumele bio cu 60% mai ieftin decât în magazine

Ioan Jivu a început să cultive legume mai întâi pe suprafeţe mici, pentru consumul propriu. Totul s-a schimbat după o vizită în Franta şi în Japonia, de unde s-a întors cu o sumedenie de seminţe, dar şi informaţii preţioase.

ADVERTISEMENT

“Anul acesta am 16 ani de când am început acest program de parteneriat între mine ca producător de legume certificate bio și familii din Timișoara, Lugoj care vin și de la Făget și iau săptămânal coşul”, spune Ioan Jivu, producător de legume certificate bio pentru Antena 3 CNN.

Săptămânal, clienții săi vin să-și umple coșurile cu legume bio la preţuri mult mai mici decât cele din magazine. Fermierul povestește că toate tratamentele se fac numai cu substanţe organice, ca pe vremea bunicilor.

ADVERTISEMENT

“Săptămânal aceste roşii primesc 1-1,5 litri amestec de găinaţ cu apă, în proporție de 15-20% găinaț și restul apă. Vor fi și stropite din când în când cu lapte.

Ele cresc într-un pământ care nu a văzut de vreo 30 de ani chimicale, au îngrășământul natural și e normal să crească sănătos”, precizează Ioan Jivu.

ADVERTISEMENT

Legumicultorul își face singur răsadurile, din seminţele adunate an de an de la legumele pe care le cultivă. Vinetele, de exemplu, sunt din soiul adus în urmă cu 16 ani din Japonia.

“Este un soi de vinete light, mai dulci și care au și semințe mai puţine și să ştiţi că e foarte căutată”, a mai explicat Ioan Jivu, producător de legume certificate bio.

ADVERTISEMENT

Fermierii români pot accesa milioane de euro de la Uniunea Europeană pentru a-și promova produsele. Pot folosi banii ca să participe la târguri, evenimente de profil ori să își facă promovare pe internet.

ADVERTISEMENT
Tags:
Dialog halucinant între vedetele Pro TV. Filmați în timp ce analizau cât de...
Dialog halucinant între vedetele Pro TV. Filmați în timp ce analizau cât de sexy sunt colegele: „Dacă ele sunt «piese» acum, cum erau când plesneau de tinerețe?”
După 8 ani, a recunoscut relația cu Ion Țiriac și a spus totul...
După 8 ani, a recunoscut relația cu Ion Țiriac și a spus totul despre viața lângă un miliardar: "Mai bine plâng pe un iaht!"
Comuna de poveste din România, unde se trăiește ca în Germania. Cât a...
Comuna de poveste din România, unde se trăiește ca în Germania. Cât a ajuns să coste o casă veche, bătrânească
Simona Halep rupe tăcerea: „M-a părăsit, a fost un șoc să stau fără...
Simona Halep rupe tăcerea: „M-a părăsit, a fost un șoc să stau fără el”. A vorbit despre unul dintre cele mai grele momente
Un bărbat a câștigat aproape 2 milioane dolari după ce a ascultat discuțiile...
Un bărbat a câștigat aproape 2 milioane dolari după ce a ascultat discuțiile soției, angajată a BP
Cea mai călduroasă dimineaţă de 24 februarie din istorie. Temperaturile au urcat până...
Cea mai călduroasă dimineaţă de 24 februarie din istorie. Temperaturile au urcat până la 23°C. Când ar putea reveni un episod de iarnă cu lapoviţă şi ninsori
Voievozii care au umplut țara de bastarzi. Fustangii nebănuiți, rămași în istorie cu...
Voievozii care au umplut țara de bastarzi. Fustangii nebănuiți, rămași în istorie cu supranume cuminți
Țara care pune capăt prelungirii vizelor de şedere pentru ucraineni. „Nu întâmpină nicio...
Țara care pune capăt prelungirii vizelor de şedere pentru ucraineni. „Nu întâmpină nicio dificultate să se întoarcă acasă”
Ce a transmis Silvia Chifiriuc, soția lui Petre Roman, în ziua în care...
Ce a transmis Silvia Chifiriuc, soția lui Petre Roman, în ziua în care Mioara a decedat: ”Numai așa vine binele și fuge răul”
Alex Ștefănescu, criticul literar și istoric, a murit
Alex Ștefănescu, criticul literar și istoric, a murit
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor!...
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor! Imaginile au ajuns virale: „Nu cred că e ceva rușinos...”
Simona Halep dă cărțile pe față și vorbește despre cel mai greu moment....
Simona Halep dă cărțile pe față și vorbește despre cel mai greu moment. Cauza ar fi fost comportamentul urât al sportivei ”M-a părăsit. A fost un șoc”
„După prima lună, când am văzut câți bani mi-au intrat, nici n-am știut...
„După prima lună, când am văzut câți bani mi-au intrat, nici n-am știut ce să fac cu ei!” Cum a făcut mulți bani Olivia Addams, la 20 de ani
Zodii protejate de Dumnezeu în ultimele zile ale lunii februarie. Au parte de...
Zodii protejate de Dumnezeu în ultimele zile ale lunii februarie. Au parte de schimbări benefice și noroc cât cuprinde