News

El este românul care a câștigat la stat 75.000 de euro pe oră. A făcut o “șmecherie”, dar se consideră nevinovat

Românul care a câștigat la stat suma de 75.000 de euro pe oră a lucrat, până recent, într-un minister important. Nu se consideră vinovat de această ”șmecherie”
02.11.2023 | 07:37
El este romanul care a castigat la stat 75000 de euro pe ora A facut o smecherie dar se considera nevinovat
Cine este românul care a câștigat la stat 75.000 de euro pe oră. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Cine este românul care a câștigat la stat incredibila sumă de 75.000 de euro pe oră. Cu o săptămână înainte de intrarea în vigoare a ”ordonanței austerității”, acesta a dat lovitura cu o ”șmecherie” extrem de bănoasă.

Cine este românul care a câștigat la stat 75.000 de euro pe oră

Cu doar câteva zile înaintea aplicării ordonanței de urgență care stopează mai multe cheltuieli cu bunuri și servicii, în România s-au încheiat contracte de 18 milioane de euro.

ADVERTISEMENT

Cele mai multe dintre ele au fost pe servicii de consultanță, arată o analiză Europa Liberă. Un ”campion” la acest capitol a fost chiar un angajat al statului. E vorba de un consilier la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).

Conform publicației citate, în acest fericit caz se află Bogdan Marinescu, funcționar la Fonduri Europene. În paralel, el este și patron al unei firme care oferă consultanţă. Bugetarul a reuşi să încheie, într-o singură săptămână, contracte de peste 700 de mii de euro.

ADVERTISEMENT

Într-o singură zi, de la ora nouă la 16, consilierul a semnat cu șapte primării, încasarea a 500 de mii de euro. Practic, o medie de 75 de mii de euro …pe oră. La fel de interesant este că aproape toate ofertele lui au fost aprobate în mai puțin de 5-7 minute de la publicarea cererilor în SEAP”, arată Observator News.

Firma lui Marinescu a fost înființată în 2019. În 2022 nu avea niciun angajat. A reușit să adune contracte din bani publici de peste 1 milion de euro. Pus să explice această situație, Bogdan Marinescu spune că nu vede nicio incompatibilitate între funcția la stat și activitatea din privat.

ADVERTISEMENT

Conform legii, incompatibilitate este atunci când desfășor activități de consultanță conform fișei postului”, a declarat Bogdan Marinescu, într-o reacție pentru cei de la Europa Liberă.

Ce spune ministrul Adrian Câciu despre această situație: ”Șmecheria se încheie”

Miercuri, 1 noiembrie, a venit și reacția ministrului Adrian Câciu în legătură cu această anomalie din subordinea sa. El spune că Marinescu și-a ”înaintat singur demisia”, pe care a ”acceptat-o cu celeritate”.

ADVERTISEMENT

Şmecheria se încheie începând de azi! Este inacceptabil ca unii funcţionari ai MIPE să aibă astfel de preocupări şi să dea consultanţă în privat, prevalându-se de o legislaţie mult prea permisivă, în loc să îsi vadă de atribuţiile pe care le au şi pentru care sunt plătiţi din bani publici. Ne vom despărţi rapid de toţi care nu înţeleg ce înseamnă serviciul public”, a scris Câciu și pe Facebook.

Pentru ca pe viitor să nu mai existe astfel de situații, ministrul MIPE promite o lege. ”În perioada imediat urmatoare voi prezenta Guvernului o ordonanță. Vom stabili clar care sunt restrictiile si constrangerile pe care trebuie sa le aibă un funcționar care lucrează cu fonduri europene și guvernamentale mai ales restricția de oferi consultanță în acest domeniu!”, a declarat Adrian Câciu.

ADVERTISEMENT
Tags: