News

El este românul care a salvat de la moarte 20 de mii de oameni. Gestul său a fost pedepsit crunt

Românul care a salvat de la moarte 20 de mii de oameni. Gestul său nu a scăpat nepedepsit. A fost acuzat și înlăturat din funcția de primar
13.11.2022 | 10:00
El este romanul care a salvat de la moarte 20 de mii de oameni Gestul sau a fost pedepsit crunt
Românul care a salvat de la moarte 20 de mii de oameni. sursa foto - omofon.ro
ADVERTISEMENT

Traian Popovici este românul care a salvat de la deportare nu mai puțin de 20.000 de evrei bucovineni. Totul s-a întâmplat după eliberarea nordului Bucovinei de ocupația sovietică. Mii de evrei au fost uciși acolo chiar de armata română. La puțin timp distanță au început deportările de evrei din Cernăuți în Transnistria, la ordinul lui Ion Antonescu. Zeci de mii de oameni aveau să piară în acest fel în Transnistria.

Cine a fost românul care a salvat de la moarte 20 de mii de oameni

“Acolo, o mare coloană de oameni se îndrepta spre exil: bătrâni sprijinindu-se pe copii, femei cu bebeluși în brațe, schilozii târându-și trupurile diforme, toți cu năframe în mână; ambalate și legate în grabă, pături, cearșafuri de pat, haine, boarfe și zdrențe; cu toții luați din casele lor și mutați în ghetou”, avea să scrie Popovici după război.

ADVERTISEMENT

A luptat în armata României în primul război mondial. S-a întors la Cernăuți după ce acesta a fost recucerit și a fost numit primar al orașului. Era doctor în drept și avocat, dar și fiu de preot. Nu a durat mult până când Traian Popovici a început să protesteze pe lângă autoritățile din România. Acesta a explicat că deportarea evreilor producea grave daune economiei.

I s-a permis să întocmească liste cu 20.000 de persoane care au fost exceptate de la deportare. Vorbim despre cel mai mare număr de evrei salvați de la moarte de o singură persoană în timpul Holocaustului.

ADVERTISEMENT

Gestul său nu a rămas nepedepsit și avea să fie destituit din funcție. I s-au reproșat chiar emiterea de scutiri de la deportare pentru evrei. După ce s-a încheiat conflagrația mondială, Popovici a scris o carte intitulată Spovedania. În cuprinsul ei, acesta a povestit evenimentele tragice din anii 1941 – 1942.

“La fel ca mulți alții din această țară, am crezut în mitul omului puternic, al liderului cinstit, energic și bine intenționat, care ar putea salva o țară în declin”, nota despre sprijinul pe care i l-a oferit inițial lui Antonescu.

ADVERTISEMENT

“În ceea ce mă privește, ceea ce mi-a dat putere să mă opun curentului, să fiu stăpânul propriei mele voințe și să mă opun puterii, pentru a fi în sfârșit o ființă umană adevărată, a fost mesajul familiilor de preoți care constituie strămoșii mei, un mesaj despre ce înseamnă să iubești omenirea. Ceea ce mi-a dat putere a fost educația pe care o primisem în liceul din Suceava, unde am primit lumina literaturii clasice, unde profesorii mei mi-au modelat spiritul cu valorile umanității, care luminează neobosit omul și îl diferențiază de brute”, a continuat Popovici să-și spună amintirile.

Traian Popovici s-a stins din viață în 1946 în satul Colacu din apropierea orașului Câmpulung Moldovenesc. Zeci de ani mai târziu i-a fost acordat post-mortem titlul de Drept între Popoare, primul de acest fel cu care a fost cinstit un cetățean român.

ADVERTISEMENT

Interesant este că celebrul actor american Dustin Hoffmann, a cărui mamă era originară din Iași, a precizat că vrea să facă un film în care chiar el să joace rolul lui Traian Popovici. În cele din urmă, proiectul nu s-a materializat.

ADVERTISEMENT
Tags: