Life

Ele sunt mămicile care primesc 2.000 de lei în plus de la stat în 2024. Ce condiții trebuie să îndeplinească

Unele dintre proaspetele mămici din România vor primi bani în plus de la statul român în 2024, dacă îndeplinesc anumite condiții. Iată ce presupune proiectul de lege.
18.12.2023 | 09:28
Ele sunt mamicile care primesc 2000 de lei in plus de la stat in 2024 Ce conditii trebuie sa indeplineasca
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene va susține financiar facilitarea accesului la produsele destinate bebelușilor/ sursa foto: pixabay
ADVERTISEMENT

Vești bune pentru femeile care vor aduce un copil pe lume! La finalul săptămânii trecute a intrat în dezbatere publică o nouă lege. Dacă va fi adoptată de Guvern, viitoarele mămici ar putea beneficia, începând de anul viitor, de 2.000 de lei în plus de la statul român. Ministerul Investițiilor și Proiectele Europene sar în ajutorul familiilor cu venituri mici.

Mămicile care primesc 2.000 de lei în plus de la stat în 2024

Odată cu creșterea prețurilor, și îngrijirea unui bebeluș a devenit tot mai dificilă. Multe dintre produsele destinate celor mici au devenit practic inaccesibile proaspetelor mămici, așa că majoritatea familiilor din România renunță să mai facă al doilea copil, din motive financiare.

ADVERTISEMENT

Drept urmare, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene va susține financiar facilitarea accesului la produsele destinate bebelușilor. Favorizate vor fi familiile care provin din medii defavorizate. Pentru acordarea acestui sprijin proaspetelor mămici, s-a alocat un buget de 24 de milioane de euro, timp de patru ani.

Așadar, din 2024, o anumită categorie de mămici va beneficia de suma de 2.000 de lei acordată de către stat. Actul normativ susținut de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene va veni în ajutorul mămicilor care vor aduce pe lume un copil.

ADVERTISEMENT

Ce condiții trebuie să îndeplinească

Totuși, pentru a beneficia de suma respectivă oferă de autorități, mamele trebuie să îndeplinească anumite condiții. Viitoarele mămici pot aplica pentru acest ajutor, dacă beneficiază de un venit minim garantat, dacă fac parte din familii beneficiare de ajutor de la stat sau care se află permanent sau temporar în situații critice.

De asemenea, suma de 2.000 de lei va putea fi acordată mamelor minore, care nu dețin acte de identitate, dar și proaspetelor mămici care sunt de altă cetățenie și provin din zone de risc. Ajutorul maternal va fi acordat prin tichete sociale pe suport electronic.

ADVERTISEMENT

Suma va fi alocată pentru fiecare bebeluș în parte, în vârstă de până la 3 luni. Începând din 2024, mămicile vor primi o tranșă unică, în valoare de 2.000 de lei, pentru a-și putea achiziționa e produsele necesare creșterii și îngrijirii corespunzătoare a micuților lor.

„Vor beneficia de aceste ajutoare cuplurile mamă-nou născut, din grupurile defavorizate: mame beneficiare de venit minim garantat, care fac parte din familii beneficiare de alocație pentru susținerea familiei, care se află în situații de risc), aflate temporar în situații critice de viață, care nu dețin acte de identitate, sunt minore sau sunt cetățeni străini/apatrizi și provin din zone de conflict”, arată Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, potrivit Gândul.

ADVERTISEMENT
Tags: