News

Ce învață elevii despre Revoluție! De ce voia Ion Iliescu un manual special

Ce învață elevii despre Revoluție! Manualele de istorie relatează pe repede înainte momentul care a schimbat din temelii țara și Ministerul Educației pare mulțumit cu asemenea descrieri
17.12.2021 | 15:13
Ce invata elevii despre Revolutie De ce voia Ion Iliescu un manual special
Ce învață elevii despre Revoluția de la 1989! Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

La mai bine de trei decenii de la Revoluția din Decembrie 1989, manualele de istorie relatează sumar faptele și întâmplările care au redefinit România. Concret, cărțile publicate de Ministerul Educației au trecut la „și altele” momentul și autorii n-au ținut prea mult să schimbe ceva.

Culmea, unele dintre ele nici măcar nu amintesc despre Revoluție. Este și cazul manualului de istorie de clasa a patra pe care reporterii FANATIK l-au descoperit chiar pe site-ul oficial manuale.edu.ro

ADVERTISEMENT

Ce învață elevii despre Revoluția Română de la 1989!

Concret, după ce cartea, proprietate a Ministerului Educației realizată în conformitate cu programa școlară aprobată prin ordinul ministrului Educației, prezintă capitole precum „Familia, arborele genealogic” sau „Copilăria de ieri și de azi”, se intră și în istorie.

Se intră și se iese destul de repede pentru că în finalul capitolului „Epoca modernă și epoca contemporană”, Revoluția Română a fost sărită din schemă.

ADVERTISEMENT

Astfel, elevii află că în martie 1918, Basarabia a hotărât în Sfatul Țării unirea cu România, fiind urmată în toamna aceluiași an și de Bucovina care a proclamat unirea cu Regatul României în cadrul Congresului General al Bucovinei.

Unirea României cu Transilvania s-a realizat într-un cadru solemn, la Alba Iulia, unde au participat delegați din toate provinciile și din toate categoriile sociale.

ADVERTISEMENT

De asemenea este precizat că Marea Unire a fost recunoscută de marile puteri după o îndelungată activitate diplomatică desfășurată în perioada 1919 – 1920, purtată de personalități marcante precum Iuliu Maniu, Ion Inculeț, Iancu Flondor  și mulți alții.

În 1922 a avut loc încoronarea regelui Ferdinand și a reginei Maria ca suverani ai României Mari la Alba Iulia. Și punct! Aproape incredibil, dar istoria României se continuă cu „începând cu 1991, ziua de 1 Decembrie a devenit Ziua națională a României”.

ADVERTISEMENT

Cum arată manualul de clasa a opta de istorie și ce se spune despre Revoluție

Nici manualul de clasa a opta nu vine cu prea multe informații, dar, cel puțin, există un pasaj despre Revoluție. Elevii află mai multe despre Primul Război Mondial, perioada interbelică, despre a doua mare conflagrație mondială, dar și despre perioada comunistă.

O perioadă care se încheie destul de sec printr-un text de câteva rânduri în care se vorbește pe repede înainte de momentul decembrie 1989.

„La sfârșitul anilor ’80, România era o țară săracă și izolată. În decembrie 1989, în contextul căderii regimurilor comuniste din Europa de Est, Nicolae Ceaușescu și regimul său au fost înlăturați de la putere în urma unei revolte populare, care a început la Timișoara, la 16 decembrie 1989. Aceasta s-a extins în București și apoi în întreaga țară.

Nicolae Ceaușescu a încercat să oprească manifestațiile, cerând armatei să tragă în populație. Ciocnirile dintre armată și manifestanți au produs peste 1 000 de victime. Rezultatul Revoluției a fost înlăturarea regimului comunist și reinstaurarea democrației”, se arată într-un manual de istorie publicat pe site-ul oficial al Ministerul Educației.

Este tot ceea ce un elev de clasa a opta, un elev care se pregătește deja de intrarea la liceu, de o altă etapă a vieții, află despre Revoluția Română.

Clasa a 12-a, câteva date despre Revoluție

În clasa a 12-a, Ministerul Educației consideră că elevii pot cunoaște câte ceva despre Revoluție. Astfel, într-un manual aprobat și publicat, la capitolul „Falimentul sistemului comunist”, liceeni află că în alte țări, precum Cehoslovacia și Germania de Est, înlăturarea liderilor comuniști opuși oricărei reforme s-a petrecut în urma unor mari manifestații de stradă, care au avut loc în toamna anului 1989. Singura țară în care sfârșitul regimului comunist, în decembrie 1989, a dus la vărsare de sânge a fost România.

De asemenea, într-un studiu de caz se explică faptul că regimul pluripartidist a fost reinstaurat în România imediat după prăbușirea regimului comunist, la 22 decembrie 1989, eveniment care a dus și la dispariția Partidului Comunist și a ultimului său conducător, Nicolae Ceaușescu.

Există și o imagine din timpul Revoluției, câțiva tineri urcați pe un tanc, dar și cererile revoluționarilor în decembrie 1989. Singurele două notate sunt abandonarea rolului conducător al unui singur partid și statornicirea unui sistem democratic pluralist de guvernământ și organizarea de alegeri libere. Ambele făceau parte din comunicatul către țară al Frontului Salvării Naționale, de pe 22 decembrie 1989

La cronologie sunt marcate începutul Revoluției atât în Timișoara, cât și în București, dar și fuga și arestarea lui Nicolae Ceaușescu și execuția soților care au condus țara

De ce voia Ion Iliescu un manual special

Interesant este că fostul preşedinte Ion Iliescu, anchetat în Dosarul Revoluției, a solicitat în urmă cu mai bine de zece ani redactarea unui manual de istorie despre Revoluţie. Șeful de stat consideră că în manualele actuale momentul este tratat superficial

Iliescu a reafirmat că nu se consideră răspunzător de ceea ce s-a întâmplat în noaptea de 22 decembrie 1989 și crede că acţiunea din acea seara avea drept scop împiedicarea constituirii unei noi puteri de stat şi a fost coordonată de securitate.

De asemenea, Iliescu a mai transmis că speculaţiile create în jurul evenimentelor de atunci constituie o provocare politică.

ADVERTISEMENT
Tags: