News

Exmatricularea elevilor, reintrodusă în Legile Educaţiei. Recentele incidente din școli au schimbat în ultimul moment proiectul de act normativ

Exmatricularea elevilor a fost reintrodusă, prin amendament, în Legile Educației. Ultimele incidente din școli au schimbat proiectul de act normativ.
21.04.2023 | 11:27
Exmatricularea elevilor reintrodusa in Legile Educatiei Recentele incidente din scoli au schimbat in ultimul moment proiectul de act normativ
Exmatricularea elevilor ar putea fi permisă în Legile educației. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

O serie de amendamente PSD, PNL și ale Ministerului Educației prevăd ca exmatricularea elevilor să apară în Legile Educației. Proiectul de act normativ a ajuns la discuții în Comisia de Învățământ din Camera Deputaților ca prim for sesizat. Urmează un vot, apoi o decizie finală în Senat.

Exmatricularea elevilor ar putea fi permisă în Legile educației. Amendamente depuse de PNL și PSD la proiectul de act normativ

Pe 9 martie, în proiectul Legilor Educației prezentat de ministrul Ligia Deca, exmatricularea elevilor din învățământul obligatoriu era interzisă. Regulamentul – cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar nu mai cuprindea prevederea care permitea exmatricularea elevilor din învățământul obligatoriu.

ADVERTISEMENT

Ultimele violențe din școli au adus însă o schimbare de viziune printre autorități și sindicate. Pe 19 aprilie, amendamente cu o serie de sancțiuni la adresa elevilor au apărut într-un document depuse la proiectele de legi ale Educației, aflat în dezbatere la Camera Deputaților.

Astfel de propuneri au fost semnate de Grupurile parlamentare PNL, PSD și de Ministerul Educației. Parlamentarii Comisiei de Învățământ discută posibilitatea ca exmatricularea elevilor să reapară în Legile Educației.

ADVERTISEMENT

”Exmatricularea beneficiarilor primari pe perioada învățământului obligatoriu poate fi realizată numai in situații grave, în urma încălcării normelor de disciplină în spațiul școlar, în vederea protejării dreptului la educație al celorlalți beneficiari primari.

Exmatricularea poate fi dispusă numai după parcurgerea unei proceduri disciplinare care garantează dreptul la apărare și contestație”, se arată în amendamentul admis.

ADVERTISEMENT

Sindicatele din educație au propus exmatriculări, detenție școlară sau camere video în clase

În urma incidentelor grave din școli, și sindicatele din învățământ au venit cu propuneri de sancțiuni pentru elevii cu probleme. Pe 11 aprilie, sindicaliștii au propus mai multe măsuri care să apară în Legile Educației.

Cele mai importante sunt: introducerea exmatriculării temporare, de 3-5 zile, în cazul unui elev agresor, scăderea notei la purtare, muncă în folosul comunității sau introducerea detenţiei în școli. S-a mai vorbit și de centre de reeducare și de amenzi pentru elevii care comit acte de violență.

ADVERTISEMENT

La acea dată, ministrul Ligia Deca a spus că ar fi de acord cu suspendarea temporară a unui elev. ”Aceasta este o suspendare. Da. O astfel de măsură, dacă ea este însoţită de măsuri de consiliere şi de anumite acţiuni pe care elevul şi familia ar trebui să le facă, cred că nu ar fi o idee rea”, a declarat Ligia Deca, la Palatul Parlamentului, conform Agerpres.

ADVERTISEMENT