News

Elevii din 13 județe au rămas fără banii de transport. Cum s-a ajuns în această situație și ce soluție a găsit Ministerul Educației

Unii dintre elevii care învață în altă localitatea decât cea de domiciliu trebuiau să primească sumă forfetară pentru transport însă acest lucru nu s-a întâmplat până acum.
17.11.2023 | 19:07
Elevii din 13 judete au ramas fara banii de transport Cum sa ajuns in aceasta situatie si ce solutie a gasit Ministerul Educatiei
Elevii din 13 județe nu au primit suma forfetară la care au dreptul/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Pe data de 4 septembrie a intrat în vigoare Legea 198/2023 privind învățământul preuniversitar care prevede noi reguli privind decontarea cheltuielilor de transport ale elevilor. Însă legea a rămas neaplicată în 13 județe în ce privește această chestiune din cauza redactării deficitare a normelor de aplicare privind acordarea gratuității la transportul public rutier pentru elevi.

O neglijență de redactare

În cazul în care elevii nu sunt şcolarizaţi în satul, comuna, oraşul sau municipiul de domiciliu şi nu beneficiază de existenţa serviciilor de transport public, aceştia beneficiază, pe durata cursurilor şcolare, de o sumă forfetară lunară al cărei cuantum se stabileşte anual, cu avizul conform al Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC)”, se spunea în Legea învățământului preuniversitar, la articolul 83.

ADVERTISEMENT

Normele metodologice au detaliat procedura însă rezultatul a fost că elevii din 13 județe care studiază în altă localitate decât cea de domiciliu și care nu au la dispoziție servicii de transport public nu pot să primească suma forfetară la care ar avea dreptul.

Până cel târziu pe 15 noiembrie, consiliile judeţene trebuiau să adopte hotărâri prin care stabilesc valoarea unitară lei/kilometru aferentă sumei forfetare, cu avizul conform al ANRSC, în funcție de tarifele practicate de serviciile de transport public din fiecare județ. Numai că avizul conform nu a venit în cazul a 13 consilii județene: Argeș, Botoșani, Dâmbovița, Dolj, Giurgiu, Harghita, Iași, Mehedinți, Neamț, Prahova, Suceava, Teleorman, Timiș.

ADVERTISEMENT

În județele Giurgiu, Teleorman și Timiș nu se asigură sub nicio formă serviciul public de transport rutier județean, iar în celelalte nouă serviciul se efectuează prin licențe de traseu emise de consiliul județean, fără să întrunească însă condițiile legale de serviciu public de transport rutier. Astfel, că ANRSC nu a avut practic ce să avizeze întrucât nu exista un termen de referință care să stabilească o metodă adecvată de calcul pentru suma forfetară, lucru de care a informat Ministerul Educației printr-o adresă trimisă de către ANRSC încă din 19 octombrie.

Suma forfetară, plătită abia în luna ianuarie

În aceste condiții, Ministerul Educației a fost nevoit să inițieze discuții cu Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației și ANRSC pentru deblocarea situației, iar în urma obiecțiilor Autorității a fost elaborat un proiect de modificare a normelor metodologice care fuseseră adoptate prin HG 810/2023.

ADVERTISEMENT

În primul rând, proiectul nou, pus în dezbatere de către ministerul de resort, prelungește termenul-limită pentru stabilirea nivelului sumelor forfetare de către consiliile județene până pe 15 decembrie. „Plata sumelor forfetare de care nu au beneficiat elevii (…) se face în termen de 30 de zile de la data adoptării hotărârii consiliului județean, prin care s-a aprobat valoarea unitară lei/km”, prevede proiectul, ceea ce înseamnă sumele forfetare pentru septembrie, octombrie, noiembrie și decembrie vor fi plătite abia în luna ianuarie a anului 2024.

Temeiul legal pentru plata acestor drepturi ale elevilor în cele 13 județe menționate a fost ca CJ-urile care nu au atribuite contracte de servicii publice de transport rutier județean să aprobe suma forfetară la nivelul valorii medii de la nivel național, calculată de către ANRSC pe baza tarifelor din județele în care serviciile publice de transport există.

ADVERTISEMENT

Profitând de necesitatea revizuirii procedurii de stabilirii acestor sume forfetare, Ministerul Educației a corijat și o altă problemă din normele metodologice adoptate în luna septembrie. Potrivit acestora, decontarea cheltuielilor pentru transportul interjudețean se putea face doar pentru elevii care învață într-un județ învecinat celui în care-și au domiciliul. Prin proiectul noilor norme se dă și posibilitatea decontării transportului din zone apropiate Capitalei, dar care trebuie să treacă prin Ilfov pentru a ajunge în București. Este vorba de elevii din Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița și Prahova.

ADVERTISEMENT