News

Elicopter prăbușit în Norvegia, la bord se aflau șase persoane. Aparatul a căzut în apele înghețate ale mării

O persoană a murit și alte cinci au fost rănite grav într-un accident de elicopter în Norvegia, prăbușit în largul coastei de vest a Norvegiei, conform salvatorilor.
29.02.2024 | 10:50
Elicopter prabusit in Norvegia la bord se aflau sase persoane Aparatul a cazut in apele inghetate ale marii
Elicopter prăbușit în Norvegia, la bord se aflau șase persoane. Aparatul a căzut în apele înghețate ale mării
ADVERTISEMENT

Accidentul a dus la oprirea temporară a transportului către și de la platformele offshore de petrol și gaze ale Norvegiei. Aeronava Sikorsky S-92 operată de Bristow Norvegia se afla într-o misiune de antrenament de căutare și salvare în momentul în care a avut loc accidentul.

Un elicopter cu 6 persoane la bord s-a prăbușit în Norvegia

Cei șase membri ai echipajului au fost ridicați cu toții din mare de către salvatori, dar unul dintre ei a murit la spital. Totodată, unul dintre cei cinci supraviețuitori a suferit răni ușoare, în timp ce ceilalți patru au suferit răni mai serioase.

ADVERTISEMENT

Momentan cauza accidentului nu este cunoscută, astfel că reprezentanți ai grupului Bristow au transmis că vor coopera cu autoritățile și vor ajuta în procesul de colectare a informațiilor relevante pentru anchetatori. Compania Sikorsky, cea care a produs elicopterul, a declarat că siguranța rămâne prioritatea principală și că va ajuta și susține ancheta.

Anchetatorii au stabilit că elicopterul era o aeronavă de căutare și salvare care deservește în mod normal platformele zăcământului de petrol și gaze al companiei Oseberg, localizat Marea Nordului. ”Toți cei aflați la bordul elicopterului erau în misiune pentru Equinor.

ADVERTISEMENT

Sarcina noastră acum este să avem grijă de cei implicați”, a declarat CEO-ul companiei, Anders Opedal, într-un comunicat. În urma accidentului, Equinor a oprit toate zborurile cu elicopterul către platformele sale de petrol și gaze din Norvegia în semn de solidaritate pentru victime.

Un elicopter s-a prăbușit în Turcia la începutul lunii februarie

”Compania își propune să readucă rapid elicopterele la funcționarea normală și face acum pregătirile necesare pentru a realiza acest lucru în siguranță”, a transmis Equinor. Deși astfel de accidente sunt rare, ele se întâmplă, un alt exemplu recent fiind cel al elicopterului prăbușit în Turcia în urmă cu trei săptămâni.

ADVERTISEMENT

În acel moment, elicopterul Poliției se afla într-o patrulă, însă s-a prăbușit din motive necunoscute. Doi ofițeri au murit și un tehnician a fost rănit grav, conform ministrului turc de interne Ali Yerlikaya, într-o postare pe rețeaua X, fosta Twitter.

Anchetatorii au stabilit că elicopterul decolase de pe aeroportul din Hatay și se îndrepta spre Gaziantep. Din motive necunoscute, elicopterul a pierdut contactul cu echipajul la ora locală 22:29 și s-a prăbușit lângă satul Kartal, din provincia Gaziantep.

ADVERTISEMENT

Ministrul sănătății din Turcia, Fahrettin Koca, a anunțat în acel moment că persoana rănită a fost transportată la un spital din zonă, unde primește îngrijiri medicale. Statistic, începând cu anul 2006, de când se monitorizează atent numărul accidentelor de elicopter, numărul mediu anual de accidente de elicopter civil la nivel mondial a fost de 515.

Așadar, în medie cel puțin un elicopter pe zi se prăbușește undeva în lume, iar în 33% din cazuri vina este a pilotului. Asta, în condițiile în care există aproximativ 40.000 de elicoptere civile și 40.000 de elicoptere militare.

ADVERTISEMENT