News

Elicopter prăbușit peste o grădiniță de lângă Kiev. Ministrul de interne ucrainean, printre decedați. Operațiunile de căutare și salvare s-au încheiat

Un elicopter s-a prăbușit lângă o grădiniță și o clădire rezidențială din orașul ucrainean Brovari, în apropiere de Kiev. Printre morți se numără și ministrul de interne.
18.01.2023 | 17:38
Elicopter prabusit peste o gradinita de langa Kiev Ministrul de interne ucrainean printre decedati Operatiunile de cautare si salvare sau incheiat
Sunt raportați 18 morți și 29 de răniți Foto: Twitter Denis Kazakiewicz
ADVERTISEMENT
18-01-2023
15:37

Elicopterul prăbușit ar fi putut fi modernizat în România

Aparatul care s-a prăbușit miercuri dimineață era un elicopter al Serviciului de urgență de stat, un elicopter model SuperPuma H225 de la Airbus, folosit în multe state din lume și care are un centru de mentenanță și reparații capitale la Ghimbav, la fabrica Airbus din România.

Ministerul Afacerilor Interne din Ucraina a încheiat un contract cu Airbus pentru achiziționarea a 55 de elicoptere model H225, H125 și H145. Elicopterele au fost destinate Poliției Naționale, SES și NGU.

Elicopterele nu sunt noi, ci sunt revizuite și modernizate pentru operațiunile de căutare și salvare și pentru transport după utilizare și pentru nevoile Ucrainei.

Astfel este posibil ca și aparatul prăbușit miercuri să fi trecut pe la Ghimbav.

18-01-2023
14:22

S-au încheiat operațiunile de căutare și salvare

Începând cu ora 15:45, operațiunile de căutare și salvare au fost finalizate în Brovari.

În total, 14 persoane au murit, inclusiv un copil, iar 25 de persoane au fost rănite, dintre care 11 copii, au informat serviciile de urgență ucrainene.

18-01-2023
13:27

S-a schimbat din nou bilanțul provizoriu al prăbușirii elicopterului

Potrivit informațiilor actualizate, la locul accidentului au fost găsite 14 persoane decedate, dintre care un copil și 9 persoane aflate la bord. 25 de persoane (dintre care 11 copii) au fost rănite și spitalizate (informații care urmează să fie confirmate).

Operațiunile de căutare și salvare sunt în curs de desfășurare în clădirea grădiniței.

18-01-2023
13:01

Bilanțul provizoriu al tragediei: 17 morți și 25 de răniți

Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență a publicat o actualizare a bilanțului prăbușirii elicopterului.

”17 persoane au fost găsite moarte, dintre care 4 copii și 9 persoane aflate la bord. 25 de persoane (dintre care 11 copii) au fost rănite și spitalizate (informații care urmează să fie confirmate).

Operațiunile de căutare și salvare sunt în curs de desfășurare în clădirea grădiniței, soarta unui copil rămâne necunoscută. Psihologii de la SES au oferit asistență pentru 51 de persoane.

Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență a angajat 65 de persoane și 12 vehicule, inclusiv o unitate de dresaj canin și 3 unități de salvare ale MRC”, au precizat reprezentanții DSNS într-o postare pe Facebook.

Un purtător de cuvânt al poliției a declarat pentru postul public de televiziune Suspilne că cel puțin cinci persoane au fost rănite și că există și un număr de morți.

Elicopter prăbușit în Ucraina

“În grădiniță se aflau copii și … personal în momentul acestei tragedii. Toată lumea a fost acum evacuată. Există victime”, a scris guvernatorul regiunii Kiev, Oleksii Kuleba, pe aplicația de mesagerie Telegram, relatează Reuters.

ADVERTISEMENT

Ministrul ucrainean de interne Denis Monastirski, ministrul adjunct al afacerilor interne Evgheni Yenin și secretarul de stat Iuri Lubkovich se aflau printre pasagerii elicopterului care a căzut în Brovari în această dimineață. Toți au murit, potrivit șefului Poliției Naționale din Ucraina.

Cauza prăbușirii, în care a fost implicat un elicopter al Serviciului de Stat pentru Situații de Urgență, nu a fost clarificată imediat, dar nu existau informații inițiale potrivit cărora aeronava ar fi fost doborâtă. Imaginile postate de la fața locului au arătat o minge de foc care se ridica deasupra unei zone rezidențiale din suburbia Brovary.

ADVERTISEMENT

Videoclipurile distribuite pe rețelele de socializare arătau o clădire în flăcări și se auzeau oameni țipând.

Nu a fost imediat clar ce a cauzat prăbușirea elicopterului.

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Rusiei, ale cărei trupe au invadat Ucraina în februarie anul trecut, iar oficialii ucraineni nu au făcut nicio referire la vreun atac rusesc în zonă la momentul respectiv.

ADVERTISEMENT

“Adunăm informații despre victime și despre circumstanțe”, a scris adjunctul șefului biroului prezidențial ucrainean, Kyrylo Timoșenko, pe aplicația de mesagerie Telegram.

Potrivit publicației Euromaidan Press, care îl citează pe șeful Poliției Naționale ucrainene, 16 persoane au fost ucise (inclusiv 9 persoane aflate la bord). Alte 22 de persoane au fost rănite, inclusiv 10 copii. 2 copii au fost uciși. Elicopterul era operat de Serviciul de Urgență al Ucrainei.

ADVERTISEMENT

Igor Klimenko, șeful serviciului național de poliție, a postat o declarație pe pagina sa de Facebook, conform cărea echipele de intervenție de urgență lucrează încă la fața locului.

 

ADVERTISEMENT
Tags: