Life

Ce îndură refugiații ucraineni în Gara de Nord. Ellie White și logodnicul său au simțit-o pe pielea lor: „Rămâi șocat”

Ellie White și logodnicul său, Doru Tinca, au găzduit o familie de refugiați din Ucraina și au povestit întâmplările prin care aceasta a trecut de la începutul războiului.
10.03.2022 | 14:23
Ce indura refugiatii ucraineni in Gara de Nord Ellie White si logodnicul sau au simtito pe pielea lor Ramai socat
ADVERTISEMENT

Ellie White și logodnicul său au fost marcați de războiul din Ucraina. Cei doi s-au pus în pielea părinților care acum se tem pentru siguranța copiilor lor și nu au putut sta deoparte. Și-au pus casa la dispoziția unei familii de refugiați și i-au ajutat cu tot ceea ce au avut nevoie.

De ce tratament au parte refugiații ucraineni în Gara de Nord

Ellie White și Doru Tinca au fost invitați, joi, în emisiunea Vorbește lumea și au povestit despre familia de refugiați ucraineni în ajutorul căreia au sărit. Este vorba despre o femeie și fiicele sale, în vârstă de 15 și 8 ani.

ADVERTISEMENT

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Ellie White (@elliewhiteofficial)

„Noi, la rândul nostru, avem copii, noi la rândul nostru avem o familie și ne gândim că am putut fi noi în situația celor de peste graniță. Te pui fără să vrei în sufletul oamenilor. Nu este ușor. Nicio motivație nu explică războiul.”, a spus Ellie White.

Cântăreața s-a gândit la mamele care și-au luat copiii, un bagaj mic, și au fugit din casele și din țara lor. Situația a inspirat-o și a scris o piesă pe această temă. A recunoscut că atunci când a cântat melodia, a avut lacrimi în ochi.

ADVERTISEMENT

Ellie White și Doru Tinca au găzduit o familie de refugiați

Artista și Doru Tinca au hotărât să-și pună casa la dispoziția unei familii de refugiați. Având în vedere că majoritatea persoanelor care trec granița sunt femei și copii, nu și-au făcut nicio secundă grijă că s-ar putea expune vreunui pericol.

Managerul a fost impresionat de una din fetițele găzduite, despre care spune că semăna cu Maria, fiica lui și a lui Ellie White. Micuțele s-au împrietenit încă din prima clipă.

ADVERTISEMENT

Cântăreața și logodnicul său nu le-au oferit doar un loc unde să doarmă, ci le-au ajutat cu tot ce au avut nevoie pentru a ajunge în Viena, acolo unde aveau rude.

„Au trecut prin momente traumatizante. Sunt din Odesa și nu au putut să mai locuiască acolo pentru că se bombarda foarte tare în jurul lor.

ADVERTISEMENT

Tatăl lor a rămas în casă, s-o oferit să se ducă să lupte. Vorbeau zilnic și nu știau dacă e ultimul telefon cu ele sau nu. După fiecare telefon, ele aveau 15-30 de minute în care plângeau toate.”, a explicat Doru Tinca.

Surpriza neplăcută pe care Ellie White și logodnicul său au avut-o

Înainte să plece de la ei, Ellie White și Doru Tinca au mers la cumpărături împreună cu familia de refugiați și au fost marcați de faptul că încercau să facă economie și să cumpere doar câteva alimente pentru drum.

Mai mult, au avut o surpriză neplăcută și la achiziționarea biletelor de tren. Chiar dacă ar trebui să fie gratuite, ucrainenii ajung să plătească sume exorbitante. În timp ce povestea despre aceste întâmplări, Doru Tinca nu s-a putut abține, iar ochii i s-au umplut de lacrimi.

„Un lucru traumatizant, ne-am dus la cumpărături, aveau niște bani la ele, în jur de 1000 de dolari, dar ăia erau toți banii pe care-i mai aveau. Ne-am dus să le luăm ceva pentru drum. Oricum le-am cumpărat noi tot. Au luat două banane și două iaurturi mici. Până în Viena trebuiau să facă 18 ore, dar s-au transformat în 26. 

În Gara de Nord, sunt în continuare oameni care vor să profite de pe chestia asta, mulți, rămâi șocat. Au bilete gratuite, explicațiile pentru care trebuie să-ți iei bilet gratuit sunt atât de complicate, încât toți decid să-și plătească biletele.”, a povestit partenerul de viață al lui Ellie White.

„Un bilet până în Viena a fost 200 de euro”

Prețul biletelor de călătorie nu este unul mic, dar pentru a beneficia de servicii gratuite, ucrainenii ar trebui să treacă prin mai multe proceduri greu de înțeles.

„Un bilet până în Viena, pentru o familie de trei persoane, a fost 200 de euro. Ceea ce nu e foarte ieftin. Persoana cu care am discutat eu mi-a spus ‘Îți cumperi un bilet numai până la Episcopia Bihorului’.

Cum îi traduci omului în ucraineană sau rusă că îți iei un bilet până la Episcopia Bihorului, vine un vatman, te controlează, treci granița. Se urcă în tren în Ungaria un alt vatman, ungur, îți dă un bilet gratuit, după care în Viena se întâmplă același lucru.”, a  adăugat Doru Tinca.

ADVERTISEMENT