News

Elon Musk și Jeff Bezos sunt la cuţite. Cerul nu mai e suficient de mare pentru cei doi magnaţi

27.01.2021 | 19:00
Elon Musk si Jeff Bezos sunt la cutite Cerul nu mai e suficient de mare pentru cei doi magnati
ADVERTISEMENT

CEO-ul Amazon, Jeff Bezos și CEO-ul Tesla și SpaceX, Elon Musk, nu sunt concurenți doar pe pământ, ci se luptă și pentru spațiul cosmic.

Cel mai recent conflict între cei doi magnați a fost stârnit de solicitarea SpaceX de modificare a licenței pentru constelația de sateliți Starlink, modificare care ar afecta proiectul sistemului de sateliți Kuiper al Amazon.

ADVERTISEMENT

Musk și Bezos nu sunt singurii lideri din lumea tehnologiei care s-au înfruntat de-a lungul timpului. FANATIK vă prezintă doar câteva dintre cele mai răsunătoare dușmănii.

Cerul nu e suficient de mare pentru Musk și Bezos

SpaceX a solicitat modificarea licenței pentru Starlink, o constelație masivă de sateliți de internet, din care SpaceX a lansat deja peste 900. SpaceX are deja permisiunea guvernului federal al SUA lansează mii de sateliți pentru a extinde constelația Starlink dar, în ultimele solicitări la Comisia Federală pentru Comunicații (FCC), SpaceX a spus că dorește să plaseze câteva mii dintre acești sateliți la o altitudine mai mică decât planificată sau autorizată anterior.

ADVERTISEMENT

Această modificare propusă ar putea pune sateliții Starlink în calea unei alte constelații de sateliți, numită Project Kuiper, care a fost propusă de Amazon. Compania nu a lansat încă niciun satelit, dar a obținut o licență FCC pentru proiect.

Dușmănia dintre Bezos și Musk are rădăcini vechi. Jeff Bezos și-a fondat compania de rachete, Blue Origin, în 2000, în timp ce Elon Musk a înființat SpaceX în 2002. Doi ani mai târziu, perechea s-a întâlnit la cină, dar lucrurile au devenit și mai dificile.

ADVERTISEMENT

“De fapt, am făcut tot posibilul să dau sfaturi bune, pe care el le-a ignorat în mare măsură”, a spus Musk după întâlnire, relatează Business Insider.

În 2013, rivalitatea lor s-a încins când SpaceX a încercat să utilizeze exclusiv o platformă de lansare a NASA și Blue Origin (împreună cu rivalul SpaceX, United Launch Alliance) au făcut un protest oficial la guvern. Musk a numit-o „o falsă tactică de blocare”, iar SpaceX a câștigat în cele din urmă dreptul de a prelua platforma. Câteva luni mai târziu, cele două companii au intrat într-o luptă legată de brevete și, la scurt timp, Bezos și Musk și-au făcut diferendul public, împungându-se pe Twitter.

ADVERTISEMENT

În mai 2019, Musk l-a atacat din nou pe Bezos, numind planul Amazon de a lansa sateliți pe orbită o copie a proiectului său. De curând, Musk a repetat afirmația pe Twitter, scriind că Bezos îl copiază după ce Amazon a achiziționat compania de taxiuri autonome Zoox cu 1,2 miliarde de dolari.

În iulie 2020, Musk a făcut a atacat din nou ambițiile spațiale ale lui Bezos. Într-un interviu acordat The New York Times, a profitat de ocazie pentru a comenta despre Blue Origin, părând să sugereze că Jeff Bezos este prea bătrân și Blue Origin prea lent pentru a face vreodată progrese reale. “Rata de progres este prea lentă și cantitatea de ani care i-au mai rămas nu este suficientă, dar mă bucur totuși că face ceea ce face cu Blue Origin”, a spus Musk.

Elon Musk are o avere netă estimată la 209 miliarde de dolari, în vreme ce Jeff Bezos are o valoare netă estimată la 192 miliarde dolari. Elon Musk l-a detronat pe Bezos, devenind cel mai bogat om din lume.

Rivalitățile dintre cei mai puternici lideri ai tehnologiei din lume

Elon Musk vs. Mark Zuckerberg

Nu doar cu Jeff Bezos are Elon Musk divergențe. De peste patru ani, Musk și Mark Zuckerberg (șeful Facebook) s-au confruntat pe subiecte variate precum inteligența artificială și rachetele.

Cei doi magnați nu au făcut un secret din rivalitatea lor. Când explozia unei rachete SpaceX a distrus un satelit Facebook în 2016, Zuckerberg a emis o declarație spunând că este „profund dezamăgit” de eșecul SpaceX.

Iar când Facebook a fost implicat în scandalul Cambridge Analytica, Musk a șters în mod public paginile de Facebook ale companiilor sale.

Apoi, după revolta din Capitoliul SUA la începutul acestei luni, Musk a folosit Twitter pentru a împărtăși meme care leagă revoltele de Facebook. În seara protestului, Musk a scris pe Twitter: „Acesta se numește efectul domino”, împreună cu o imagine a pieselor de domino, primul fiind etichetat „un site web pentru a evalua femeile din campus”, o referință la înființarea Facebook la Universitatea Harvard. Ultimul piesă domino a fost despre protest.

Elon Musk vs. Bill Gates

Elon Musk și Bill Gates nu par să aibă o relație caldă, cel puțin dacă comentariile lor despre celălalt din ultimele șase luni sunt un indiciu.

Situația s-a încins în februarie când Gates a spus în timpul unui interviu că, deși Tesla a contribuit la inovația și adoptarea vehiculelor electrice, el nu a cumpărat un Tesla când a cumpărat recent un vehicul – a cumpărat un Porsche Taycan.

Ca răspuns, Musk a scris pe Twitter că discuțiile sale cu Gates au fost întotdeauna „dezamăgitoare”.

Apoi, în iulie, Gates a declarat într-un interviu la CNBC că declarațiile lui Musk despre COVID-19 sunt „revoltătoare”, deoarece Musk a minimizat frecvent gravitatea virusului și a pus la îndoială modul în care SUA și-a gestionat răspunsul la coronavirus.

“Poziționarea lui Elon este să mențină un nivel ridicat de comentarii scandaloase”, a spus Gates. “Nu prea este implicat în vaccinuri. Face o mașină electrică grozavă. Și rachetele sale funcționează bine. Așa că i se permite să spună aceste lucruri. Sper că nu va confunda zone în care nu este implicat prea mult”.

Musk a intrat pe Twitter câteva zile mai târziu pentru a-i da replica lui Gates, scriind: „Billy G nu este iubitul meu” (parafrazând refrenul piesei Billie Jean a lui Michael Jackson n.r.)și „Zvonul că Bill Gates și eu suntem îndrăgostiți este complet neadevărat”.

Kevin Systrom vs. Jack Dorsey

Fondatorul Instagram, Kevin Systrom, și CEO-ul Twitter, Jack Dorsey, au început ca prieteni apropiați, dar s-au certat în timpul vânzării Instagram către Facebook.

Conform cărții „No Filter: The Inside Story of Instagram” de Sarah Frier, cei doi s-au întâlnit când erau angajați temporar la Odeo, site-ul audio și video creat de viitorii cofondatori ai Twitter Ev Williams și Noah Glass. Dorsey se aștepta să nu-i placă Systrom când s-a alăturat ca stagiar pe perioada verii la mijlocul anilor 2000, dar s-au împrietenit având în comun pasiunea pentru fotografie și cafea scumpă.

Systrom și Dorsey au rămas în contact chiar și după ce Systrom a obținut un loc de muncă cu normă întreagă la Google. Systrom a fost un susținător timpuriu al Twitter (cunoscut pe atunci sub numele de Twttr) și când a început să lucreze la Burbn, precursorul Instagram, l-a contactat pe Dorsey pentru îndrumare. Dorsey a ajuns să devină un investitor timpuriu, aducând 25.000 de dolari. Când Burbn a pivotat spre Instagram, Dorsey a devenit unul dintre cei mai mari fani ai aplicației, postându-și Instagram-urile pe Twitter și ajutând aplicația să devină virală imediat după lansare. Dorsey a încercat în cele din urmă să cumpere Instagram, dar Systrom a refuzat, spunând că vrea să facă Instagram prea scump pentru a fi achiziționat, potrivit lui Frier.

Relația Dorsey-Systrom părea să se fi înrăutățit în 2012, când Dorsey a aflat că Instagram a semnat un acord pentru a fi achiziționat de Facebook, cel mai mare rival al Twitter. Potrivit lui Frier, Dorsey a fost rănită de faptul că Systrom nu l-a sunat mai întâi pentru a discuta despre înțelegere sau pentru a negocia cu Twitter.

Dorsey nu a mai postat pe contul său de Instagram din 9 aprilie 2012, când a făcut o fotografie a unui autobuz oraș neobișnuit de gol în San Francisco – potrivit lui Frier, a fost chiar în dimineața în care a aflat că Instagram fusese vândută. În timp ce Systrom a fost tăcut pe Twitter în ultimii ani, recent a început să folosească din nou platforma, iar cei doi chiar au avut recent un schimb plăcut de tweet-uri.

Marc Benioff vs. Larry Ellison

Fondatorul Oracle, Larry Ellison, și CEO-ul Salesforce, Marc Benioff, s-au întâlnit când Benioff a început să lucreze la Oracle când avea 23 de ani. El a fost o vedetă la începutul anului, câștigând un premiu „debutant al anului” în același an și devenind cel mai tânăr vicepreședinte al Oracle până la vârsta de 26 de ani. Benioff a petrecut 13 ani la Oracle, timp în care a devenit un locotenent de încredere al lui Ellison.

Benioff a început să lucreze la Salesforce cu binecuvântarea lui Ellison, iar Ellison a devenit investitor, punând la început 2 milioane de dolari.

Dar de atunci, cei doi s-au luptat public în mai multe rânduri. În 2000, Oracle a lansat un software care a concurat direct cu Salesforce. Benioff i-a cerut lui Ellison să demisioneze din consiliul de administrație al Salesforce, iar Ellison a refuzat (în cele din urmă a părăsit consiliul, dar Benioff l-a lăsat să-și păstreze acțiunile și opțiunile).

De-a lungul anilor, Benioff și Ellison s-au duelat cu intermitențe: Ellison a ironizat odată Salesforce, numind-o „o aplicație ciudată” care depinde de Oracle, în timp ce Benioff a numit Oracle un „cloud fals”. Și în 2011, Ellison a ordonat ca Benioff să fie eliminat din lista de vorbitori a conferinței OpenWorld a lui Oracle, despre care Benioff a spus că se datorează faptului că Oracle se teme că va ține un discurs mai bun.

Dar, în ciuda tuturor disputelor, Benioff l-a descris pe Ellison drept mentorul său. „Nu există o persoană de la care să fi învățat mai mult decât Larry Ellison”, a spus Benioff în 2013.

Tim Cook vs. Mark Zuckerberg

Nu există vreo dragoste pierdută între CEO-ul Apple, Tim Cook și CEO-ul Facebook, Mark Zuckerberg.

Cei doi moguli au schimbat insulte de-a lungul anilor, începând încă din 2014, când Cook a spus într-un interviu că “atunci când un serviciu online este gratuit, nu ești clientul. Ești produsul”.

La scurt timp după aceea, Zuckerberg a apărut sensibil tensionat într-un interviu acordat lui Time, când a apărut subiectul comentariilor lui Cook, spunând: „Ce, crezi că pentru că plătești Apple că ești într-un fel aliniat cu ei? Dacă te-ai alinia cu ei, atunci și-ar face produsele mult mai ieftine!”

Dar tensiunea dintre Cook și Zuckerberg a escaladat în urma scandalului Cambridge Analytica, în care datele private de la 50 de milioane de utilizatori Facebook au fost furate. În 2018 un jurnalist l-a întrebat pe Cook ce ar face dacă ar fi în pielea lui Zuckerberg, la care a răspuns: “Ce aș face? Nu aș fi în această situație”.

Zuckerberg ar fi fost atât de supărat pe comentariile lui Cook încât i-a cerut directorilor să treacă la telefoane Android.

Într-o postare pe blogul companiei din 2018, Facebook a confirmat disputa dintre cei doi executivi: „Tim Cook a criticat în mod constant modelul nostru de afaceri și Mark a fost la fel de clar că nu este de acord”.

Steve Jobs vs. Bill Gates

În primele zile ale Apple și Microsoft, Steve Jobs și Bill Gates s-au înțeles – Microsoft a realizat software pentru computerul Apple II, iar Gates a fost un oaspete frecvent în Cupertino, unde are sediul central Apple.

Dar situația a începu să se schimbe la începutul anilor ’80, când Jobs a zburat la sediul Microsoft din Washington pentru a încerca să-l convingă pe Gates să facă software pentru computerul Macintosh. Gates a descris-o ulterior drept „o vizită de seducție ciudată” și a spus că simte că Jobs spune „Nu am nevoie de tine, dar s-ar putea să te las să fii implicat”.

Cu toate acestea, au rămas relativ prietenoși până în 1985, când Microsoft a lansat prima versiune de Windows, iar Jobs l-a acuzat că a jefuit Macintosh-ul.

„Pur și simplu ne-au jefuit complet, pentru că Gates nu are rușine”, i-a spus Jobs mai târziu biografului său, Walter Isaacson, la care Gates a răspuns: „Dacă crede asta, el a intrat într-unul din propriile sale câmpuri de distorsiune a realității”.

Cei doi au schimbat împunsături timp de ani de zile, Jobs numindu-l pe Gates plictisitor, iar Gates numind Jobs „ciudat de defect ca ființă umană”. Tensiunile au rămas ridicate chiar și după ce Microsoft a investit în Apple pentru a-l menține pe linia de plutire, atât Gates, cât și Jobs s-au insultat reciproc și pe produsele companiilor lor de nenumărate ori.

Cu toate acestea, în mod clar se respectau și se admirau, în ciuda animozității lor. Când Jobs a murit în 2011, Gates a spus: “Îl respect pe Steve, am lucrat împreună. Ne-am încurajat reciproc, chiar și în calitate de concurenți. Nimic din [ceea ce a spus] nu mă deranjează deloc.”

Mark Zuckerberg vs. Jack Dorsey

CEO-ul Twitter, Jack Dorsey și Zuckerberg, nu au părut niciodată deosebit de prietenoși, dar rivalitatea dintre cei doi pare să se fi înrăutățit în ultimii ani.

Facebook a fost supus criticilor în ultimele câteva luni din cauza deciziei sale de a nu verifica anunțurile politice. Ca răspuns, Dorsey a anunțat în octombrie anul trecut că Twitter suspendă total publicitatea politică, spunând că „acoperirea mesajelor politice ar trebui câștigată, nu cumpărată”.

Dorsey a mai spus la un eveniment din luna aceea că argumentul lui Zuckerberg potrivit căruia Facebook este un avocat al liberei exprimări este „o lacună majoră și un defect de substanță” și că „există o oarecare cantitate de istorie revizionistă în toate povestirile sale”.

La rândul său, Zuckerberg nu s-a sfiit să critice Twitter, spunând într-o ședință că „Twitter nu poate face o treabă la fel de bună ca noi”, potrivit înregistrării apărute în presă.

Din decembrie, Dorsey nu-l mai urmărește pe Zuckerberg pe Twitter.

Larry Ellison vs. Bill Gates

Poate că Gates și Ellison au reparat lucrurile în aceste zile, dar la sfârșitul anilor ’90 și începutul anilor 2000, erau dușmani.

Deși se pare că nu există sânge rău în prezent între cei doi, cu siguranță pare să fi existat o relație delicată între ei de-a lungul anilor ’90, în mare parte definită de Ellison care încearcă să-l depășească pe Gates.

“Este absolut obsedat de încercarea de a-l învinge pe Bill Gates”, a spus odată fostului director tehnic Microsoft, Nathan Myhrvold, pentru Vanity Fair. “Adică, tipul are șase miliarde de dolari. Ați crede că nu ar fi atât de dramatic obsedat că un tip din nord-vest are mai mult succes. [Cu Larry] este doar o manie”.

Animozitatea lor provine parțial din strânsa prietenie a lui Ellison cu Steve Jobs, un adversar frecvent al lui Gates. Dar lucrurile au luat o întorsătură mai serioasă în 2000, când Microsoft a fost investigat de guvernul federal cu privire la încălcările antitrust. La acea vreme, mai multe grupuri susțineau în mod deschis Microsoft, iar Ellison bănuia că sunt finanțate chiar de Microsoft. El a angajat anchetatori privați într-o încercare de a elimina Microsoft și de a ajuta federalii.

În cele din urmă, Microsoft a pierdut procesul, iar Gates a renunțat la funcția de CEO al Microsoft.

Evan Spiegel vs. Mark Zuckerberg

CEO-ul Snap Evan Spiegel și Mark Zuckerberg au avut relații tensionate de la început, începând din 2012 când Snap ar fi refuzat o ofertă de achiziție de la Facebook de trei ori.

Spiegel și Zuckerberg nu au fost prietenoși de atunci. Facebook a imitat multe dintre funcțiile Snapchat de-a lungul anilor – atât pe propria aplicație, cât și pe filiala sa, Instagram -, iar directorii executivi s-au atacat unul pe altul în public. În 2018, după ce Facebook a clonat încă o caracteristică Snapchat, Stories, Spiegel a spus: „Am aprecia cu adevărat dacă ar copia și practicile noastre de protecție a datelor”, o aluzie la diferitele scandaluri de confidențialitate ale Facebook.

Steve Jobs vs. Michael Dell

În 1997, fondatorul și CEO-ul Dell, Michael Dell, a fost rugat să-și exprime părerea despre Apple, care, la acea vreme, era într-o situație dificilă. El a răspuns că „l-ar închide și ar da banii înapoi acționarilor”.

Acest comentariu l-a iritat pe Steve Jobs, care i-a spus echipei sale ca răspuns: „Lumea nu are nevoie de un alt Dell sau HP. Nu are nevoie de un alt producător de PC-uri simple, bej, plictisitoare. Dacă asta este tot ce vom face, atunci ar trebui să ne împachetăm cu adevărat acum”. La o prezentare de la Apple, la scurt timp după aceea, Jobs a spus că comentariile Dell erau „nepoliticoase”.

Dar Dell l-a rănit pe Jobs suficient, încât, în ianuarie 2006, Jobs a trimis această notă întregii companii: „Echipă, s-a dovedit că Michael Dell nu era perfect în prezicerea viitorului. Pe baza închiderii actuale a burselor, Apple valorează mai mult decât Dell. Acțiunile urcă și coboară, iar lucrurile pot fi diferite mâine, dar am crezut că merită un moment de reflecție astăzi.”

Mark Zuckerberg vs. Kevin Systrom

Mark Zuckerberg și fondatorul Instagram, Kevin Systrom, se aveau atât de bine încât Zuckerberg a cumpărat Instagram cu 1 miliard de dolari în 2012.

Dar, în anii care au urmat, relația dintre cei doi directori se pare că s-a destrămat. Când a fost întrebat de ce a plecat, Systrom a spus: „Nimeni nu părăsește vreodată un loc de muncă pentru că totul este minunat”.

Conform unei articol din aprilie 2019 din Wired, Systrom și cofondatorul Mike Krieger au plecat din cauza tensiunilor tot mai mari cu Zuckerberg. Zuckerberg a început să devină din ce în ce mai obsedat de control, interzicându-i lui Systrom să facă profiluri de reviste fără aprobare, eliminând instrumentele Facebook care au ajutat Instagram să crească, testând localizarea în timp ce Systrom era în concediu de paternitate și adăugând un nou buton la Instagram pe care Systrom îl detesta.

ADVERTISEMENT
Tags: