News

Elveția rămâne fidelă principiilor adoptate în 1848. Războiul din Ucraina nu schimbă poziția guvernului de la Berna

Consiliul federal al Elveției a hotărât că va respinge toate solicitările legate de folosirea spațiului aerian de către avioanele care transportă materiale de război. Decizia nu exclude și zborurile umanitare.
11.03.2022 | 22:50
Elvetia ramane fidela principiilor adoptate in 1848 Razboiul din Ucraina nu schimba pozitia guvernului de la Berna
Elveția nu va permite accesul avioanelor cu materiale militare pentru Ucraina în spațiul său aerian. Credit foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Deși s-a alăturat unora dintre sancțiunile impuse Rusiei, Elveția își menține poziția de neutralitate și ia o serie de măsuri prin care se asigură că spațiul său aerian nu este folosit pentru a ajuta militar Ucraina sau Rusia, notează Agerpres.

Spațiul aerian elvețian nu va putea fi folosit pentru transferul de arme

Hotărârea anunțată de Consiliul Federal Elvețian, instituția care asigură guvernarea la nivel național a acestui stat, stabilește că Rusia și Ucraina, nu vor mai putea folosi spațiul aerian elvețian pentru a transporta arme.

ADVERTISEMENT

Interdicția urmează să fie aplicată și acelor state care, într-o formă sau alta, participă la acest conflict și ar fi trimis avioane care transportă materiale militare.

”În legătură cu agresiunea rusă împotriva Ucrainei, Consiliul Federal a hotărât (…) că solicitările de survol ale teritoriului elveţian din partea părţilor aflate în conflict şi a altor state cu scopul de a oferi sprijin militar părţilor aflate în conflict, în special prin livrarea de material de război, nu va fi acceptată”, se arată într-un comunicat de presă.

ADVERTISEMENT

Deși această decizie face trimitere la ambele state aflate în război, Ucraina și Rusia, în realitate doar prima țară va fi afectată de această decizie. Asta deoarece, Uniunea Europeană este cea care de la începutul invaziei a trimis, în mod constant, arme și echipamente forțelor ucrainene.

Trebuie subliniat că această decizie a Consiliului Federal Elvețian nu se aplică în cazul aeronavelor care sunt folosite pentru transportul ajutoarelor umanitare sau al celor folosite pentru evacuarea răniților.

ADVERTISEMENT

Neutralitatea, politica tradițională a Elveției

În ultimele secole, Elveția și-a păstrat neutralitatea în toate conflictele care au avut loc pe continentul european, această poziție fiind înscrisă și în constituția din 1848. Trebuie subliniat că această atitudine a devenit o componentă fundamentală a politicii externe și de securitate practicate de acest stat.

Primele documente oficiale care menționează neutralitatea datează din 1647. Congresul de la Viena, organizat după sfârșitul războaielor napoleoniene în 1815, acest statul a fost recunoscut în mod oficial și de marile puteri ale vremii.

ADVERTISEMENT