News

EMA, despre vaccinul AstraZeneca: Cheagurile de sânge trebuie raportate ca efecte secundare. Beneficiile depășesc riscurile

07.04.2021 | 17:02
EMA despre vaccinul AstraZeneca Cheagurile de sange trebuie raportate ca efecte secundare Beneficiile depasesc riscurile
ADVERTISEMENT

Agenția Europeană pentru Medicamente a oferit miercuri, într-o conferință de presă, ultimele concluzii cu privire la legătura dintre vaccinul AstraZeneca și formarea de tromboze. Reprezentanții EMA au precizat că cheagurile de sânge ar trebui catalogate drept efecte secundare ale vaccinului.


EMA: Cheagurile de sânge trebuie raportate ca efecte secundare. Beneficiile depășesc riscurile

UPDATE, ora 17:05 / Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunțat concluziile privind vaccinul AstraZeneca, după ce mai multe tromboze au fost raportate la nivel european.

ADVERTISEMENT

Concluzia agenției este că cheagurile de sânge sunt extrem de rare și reprezintă efecte secundare ale vaccinului.

”În primul rând vreau să vă spun că cei din Comitetul de siguranță EMA au confirmat că beneficiile AstraZeneca depășesc riscurile și efectele adverse. Covid-19 este o boală serioasă, cu riscuri mari de spitalizări și morți.

ADVERTISEMENT

Vaccinul AstraZeneca previne formele severe și salvează viețile. Vaccinarea este importantă în lupta cu pandemia și trebuie să folosim vaccinurile în acest sens.

Am ajuns la concluzia că rapoartele privind cheagurile de sânge după imunizarea cu AstraZeneca ar trebuie catalogate drept efecte secundare ale vaccinului. Am convocat mai mulți experți, medici, virologi care au analizat situația.

ADVERTISEMENT

Este foarte important ca oamenii care vin la vaccinare să știe că la 2 săptămâni de la vaccinare pot apărea efecte adverse- probleme de respirație, abdominale, neurologice. Nu putem spune că aceste efecte au apărut în urma vaccinării”, a spus directorul executiv EMA, Emer Cooke.

Oficialii EMA au mai spus că ”Datele prezente nu au oferit o cauză precisă pentru apariția acestor cheaguri de sânge. Poate fi vorba despre un răspuns imun”. În acest moment, comitetul de siguranță nu recomandă măsuri specifice.

ADVERTISEMENT

Agenția a mai subliniat că este important ca medicii și angajații sanitari să cunoască simptomele legate de cheagurile de sânge pentru a putea depista rapid și minimaliza posibilele riscuri. În zilele următoare, EMA va emite recomandări dacă vor fi necesare în legătură cu acest ser.


Știrea inițială, ora 15:44 / În acest sens, miercuri, de la ora 17:00, agenția va organiza conferinţă în care va prezenta dacă există date despre o legătură potenţială între vaccinul dezvoltat de compania AstraZeneca împotriva noului coronavirus şi formarea de cheaguri sangvine, precizează un comunicat al instituţiei.

Întâlnirea cu presa se va axa pe ”finalizarea analizării semnalului de alarmă” care a fost tras în legătură cu acest vaccin în raport cu ”cazurile de tromboză”, a precizat EMA.

EMA, conferință de presă pe tema legăturilor dintre vaccinul AstraZeneca și formarea de tromboze

La conferința de miercuri vor participa mai mulți oficiali EMA, în frunte cu directorul executiv al instituției, Emer Cooke.

Discuțiile din această săptămână au loc după ce mai multe ţări europene au suspendat utilizarea vaccinului produs de compania anglo-suedeză din cauza semnalării unor cheaguri de sânge în rândul persoanelor vaccinate.

În urmă cu o zi, cei de la EMA anunțaseră că se afla în continuare în procedura de evaluare pentru a afla dacă vaccinul AstraZeneca împotriva noului coronavirus poate fi potenţial asociat cu cazurile rare de formare a cheagurilor sangvine, semnalate în mai multe ţări.

Poziția agenției de medicamente a venit după ce publicația italiană Il Messaggero a publicat marți un interviu cu Marco Cavaleri, coordonatorul strategiei pentru vaccinuri din cadrul EMA în care acesta a declarat că ”există clar” o legătură între vaccinul Vaxzevria şi cazurile de tromboză observate după administrarea sa.

”Urmează să comunicăm rezultatele şi vom organiza o întâlnire cu presa imediat după ce examinarea va fi finalizată”, a precizat EMA.

Ce spunea EMA despre vaccinul AstraZeneca în martie

La mijlocul lunii martie, EMA anunţa că beneficiile aduse de vaccinul AstraZeneca prevalează în continuare în faţa riscurilor medicale şi că utilizarea vaccinului rămâne sigură, după ce mai multe ţări au decis să suspende imunizările cu acest ser.

Agenţia a precizat totuşi că există o posibilă legătură cu rarele cazuri de cheaguri sangvine şi că îşi va publica recomandările actualizate cu ocazia reuniunii din această săptămână a comitetului său de siguranţă sanitară.

Între timp, țări mari din Europa, precum Germania sau Marea Britanie au raportat zeci de cazuri de tromboză, iar aceste depistări au dus la impunerea unor restricții de vârstă privind administrarea acestui ser produs de concernul britanico-suedez.

ADVERTISEMENT
Tags: