News

Emilian Popovici avertizează: “În două săptămâni vom avea vârful valului patru. Cifrele vor fi amețitoare”

Specialiștii în epidemiologie sunt de părere că, în circa două săptămâni, în România vor fi atinse cifre amețioare ale pandemiei COVID.
01.10.2021 | 17:24
Emilian Popovici avertizeaza In doua saptamani vom avea varful valului patru Cifrele vor fi ametitoare
ADVERTISEMENT

Perspectiva României nu este deloc liniștitoare. În circa două săptămâni, țara noastră va atinge vârful de val pandemic, în acel moment știindu-se, cu precizie, cât de mare va fi creșterea  numărului cazurilor de COVID, a potrivit lui Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie. Cifrele vor fi fără precedent, a mai nspus  medicul Emilian Popovici.

Dacă numărul bazal de reproducere este peste 1 înseamnă că epidemie este în creștere. Dacă este peste 1,1 sau mai mult de 1,1, situația poate deveni greu controlabilă. Aceste număr, la noi, e de 1,2 și peste 1,2.

ADVERTISEMENT

Mersul nu poate fi decât spre o creștere accelerată, ca să nu spun exponențială care cu siguranță va continua. Acestea sunt calculele pentru perioada de incubație pentru varianta Alfa, dar la Delta e mai scurtă. Este foarte posibil ca în loc de 1,2 sau ușor peste, acesta sa fie peste 1,3“, a  precizat Emilian Popovici.

“Nu vreau să dau cifre de 20.000 pe zi”

Mai mult, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie a mai precizat că “putem ajunge la cifre total nedorite. Nu vreau să dau cifre de 20.000 pe zi, dar cu siguranță vor fi cifre fără precedent în valurile anterioare“.

ADVERTISEMENT

Referitor la măsurile ce s e impun în acest context, Emilian Popescu a mai precizat: “Avem un set nou de măsuri și se va vedea cum va influența lucrurile. Vom trage concluzia peste două săptămâni. Este foarte posibil să ajungem la vârful de val peste două săptămâni, e greu de stimat cât de sus va fi, dar va fi sus“.

Specialistul în epidemiologie Emilian Popovici a ținut să atragă atenția că nu instituirea măsurilor  ne protejează, ci aplicarea acestora.

ADVERTISEMENT

Suntem pe creștere din iulie, putem concluziona că această creștere accelerată va continuă o eventuală temperare doar în legătură cu aceste restricții și cu modul în care oamenii le vor respectă. Măsurile pe hârtie nu influențează situația, nu protejează. Este extrem de important că aceste măsuri să fie aplicate“, a spus medicul.

Cîțu, în august, era de părere că valul patru nu se poate justifica

În luna august, premierul Florin Cîțu, premierul României, era de părere că valul patru al pandemiei de COVID nu se poate justifica în România, atât timp cât țara noastră are vaccin şi  preciza că  tot ce are de făcut populația este doar să se vaccineze.

ADVERTISEMENT

Mai mult, tot în august, Cîțu declara, referitor la măsurile ce se vor lua pentru a gestiona valul patru al pandemiei care se apropie, întrucât sunt mulţi oameni la munte şi la mare.

Sunt bucuros că românii se bucură de facilităţile pe care România le are în domeniul turismului. Astă iarnă, România a fost una dintre singurele ţări din Europa care a avut deschis sezonul turistic şi am fost prima ţară care a relaxat condiţiile şi a avut şi vaccin la liber”, a spus premierul.

 

ADVERTISEMENT