News

Emmanuel Macron l-a numit pe Gabriel Attal în funcţia de prim-ministru. Este cel mai tânăr premier din istoria Franţei şi primul homosexual declarat

Ministrul Educaţiei din Franţa, Gabriel Attal, este noul premier desemnat de Emmanuel Macron, după demisia de luni a lui Elizabeth Borne.
09.01.2024 | 14:57
Emmanuel Macron la numit pe Gabriel Attal in functia de primministru Este cel mai tanar premier din istoria Frantei si primul homosexual declarat
Gabriel Attal este noul şef al guvernului francez Foto: Euronews
ADVERTISEMENT

Gabriel Attal a fost numit luni în funcţia de prim-ministru al Franței. La 34 de ani, el este cel mai tânăr premier din istoria modernă a Franței, depășindu-l chiar și pe socialistul Laurent Fabius, care avea 37 de ani la numirea în funcţie.

Gabriel Attal a devenit popular în funcţia de purtător de cuvânt al guvernului

Gabriel Attal o va înlocui în funcţie pe Elisabeth Borne, care a demisionat luni, după 20 de luni în fruntea guvernului. Până acum, Gabriel Attal a ocupat funcția de ministru al Educației și se declară deschis membru al comunității LGBT.

ADVERTISEMENT

Macron – care a fost cel mai tânăr președinte al Franței când a venit la putere, în 2017 – urmează să colaboreze cu Attal pentru a numi în zilele următoare un nou guvern, deși este de așteaptat ca unii miniștri cheie să continue în funcțiile lor.

Attal, un fost membru al Partidului Socialist, s-a alăturat mișcării politice nou-create a lui Macron în 2016 și a fost purtător de cuvânt al guvernului între 2020 și 2022, funcţie care l-a făcut cunoscut publicului francez. A fost numit apoi ministru al bugetului, înainte de a fi numit în iulie ministru al educației, una dintre cele mai prestigioase funcții din guvernul francez.

ADVERTISEMENT

O dată numit şef peste educaţie, Gabriel Attal a anunțat rapid interzicerea hainelor lungi în sălile de clasă, măsură care a intrat în vigoare odată cu noul an școlar, în luna septembrie, spunând că hainele purtate în principal de musulmani testează secularismul în școli.

Gabriel Attal a lansat, de asemenea, un plan experimental cu uniforme în unele școli publice, ca parte a eforturilor de a îndepărta atenția de la haine și de a reduce hărțuirea școlară.

ADVERTISEMENT

Deși decizia de a o înlocui pe Elisabeth Borne cu Gabriel Attal nu va duce neapărat la vreo schimbare politică majoră, ea este privită ca o încercare a lui Emmanuel Macron de a trece peste reformele nepopulare ale pensiilor și imigrației, de anul trecut.

Sondajele arată că tabăra lui Macron este în urma partidului liderului de extremă-dreapta, Marine Le Pen, cu aproximativ opt până la 10 puncte procentuale – iar aducerea în fruntea guvernului a popularului Attal ar putea fi o încercare de a reduce decalajul, apreciază experţii.

ADVERTISEMENT

“Știu că pot conta pe energia și angajamentul dumneavoastră de a implementa proiectul de revitalizare și regenerare pe care l-am anunțat”, i-a transmis Macron viitorului premier, într-o postare pe reţeaua X.

ADVERTISEMENT