News

Energia, cu 365% mai scumpă decât acum un an. Prețurile de pe OPCOM îi afectează pe toți românii

Prețul energiei electrice continuă să atingă cote înspăimântătoare. Conform indicatorului „PZU - Piaţa pentru Ziua Următoare”, creșterea din octombrie este uriașă față de anul trecut.
14.11.2021 | 14:12
Energia cu 365 mai scumpa decat acum un an Preturile de pe OPCOM ii afecteaza pe toti romanii
ADVERTISEMENT

Preţul energiei electrice pe piaţa spot a bursei OPCOM (Piaţa pentru Ziua Următoare – PZU) continuă să urce la cote alarmante.

Pentru luna octombrie s-a observat o creștere de patru ori mai mare decât cea înregistrată în aceeași lună a anului precedent, potrivit raportului lunar postat pe site-ul operatorului bursier.

ADVERTISEMENT

Astfel, prețul energiei avut o medie de 951,3 lei pe MWh, în condițiile în care, în octombrie 2020, tariful era situat la 204,3 lei pe MWh, conform Agerpres.

Prețul energiei electrice a crescut de 4 ori față de octombrie 2020

Valoarea totală a tranzacţiilor a crescut cu 351% față de aceeași lună a anului anterior.

Suma totală a tranzacțiilor a fost de 1,882 miliarde de lei, față de 417 milioane de lei cât s-a raportat în octombrie 2020.

ADVERTISEMENT

În schimb, volumul tranzacţiilor a scăzut cu 2,96%, până la 1.925.064 de MWh. Cota de piaţă a fost de 40,92%, în scădere cu 4,91%, conform sursei citate.

PZU (Piaţa pentru Ziua Următoare) este o componentă a pieţei angro de energie electrică pe care se realizează tranzacţii orare ferme cu energie electrică cu livrare în ziua următoare zilei de tranzacţionare.

ADVERTISEMENT

Ministrul Energiei: Sunt așteptate scăderi din aprilie 2022

În urmă cu 2 zile, Virgil Popescu, Ministrul Energiei, anunţat că începând cu luna aprilie a anului viitor se prefigurează o reducere în România a tarifului la gaze naturale. De asemenea, se va putea observa și un „uşor declin” al tarifului la energia electrică.

Totodată, ministrul a explicat că autorităţile vor analiza în ianuarie situaţia pentru a stabili care sunt tendinţele preţurilor şi ce măsuri trebuie luate.

ADVERTISEMENT

„Deja gazul natural se vinde pentru trimestrul doi, trimestrul trei şi trimestrul patru (ale anului 2022 – n.r.) la jumătate din preţul cu care se vinde în momentul de faţă, în această iarnă. Adică vom avea cu certitudine o scădere a preţului gazului natural.

Adică preţul gazului natural va fi deja sub preţul acesta compensat, sau la nivelul acestui preţ compensat, iar la energie electrică nu ne aşteptăm la scădere abruptă, dar la energie electrică ne aşteptăm ca preţul pieţei cel mai mare să nu mai fie dat de energia electrică produsă de gaze naturale, ci să fie dat de cea produsă de cărbune, care are o componentă a certificatului de CO2.

Deci ne aşteptăm şi la energia electrică să fie un uşor declin, nu o scădere foarte mare, dar o uşoară corecţie şi la energia electrică”, a declarat ministrul Energiei, potrivit news.ro.

ADVERTISEMENT