Sport

Barcelona și-a adus aminte de Enes Sali: „A jucat la Barca Escola alături de Sergi Roberto. L-a depășit pe Martin Odegaard”

După debutul la naționala de seniori a României, în meciul cu Liechtenstein, Enes Sali i-a făcut pe cei de la Barcelona să-și adică aminte că puștiul a fost la Barça Escola în 2015.
17.11.2021 | 10:46
Barcelona sia adus aminte de Enes Sali A jucat la Barca Escola alaturi de Sergi Roberto La depasit pe Martin Odegaard
ADVERTISEMENT

Mijlocașul ofensiv Enes Sali, legitimat la Farul Constanța, a debutat la naționala de seniori a României la doar 15 ani și 264 de zile, devenind cel mai tânăr tricolor din istorie! Evenimentul s-a consumat la meciul din deplasare, cu Liechtenstein, câștigat cu 2-0.

Enes Sali a atras atenția antrenorilor de la Barça Academy Camp când avea doar 8 ani

Enes Sali a fost trimis în teren de selecționerul Mirel Rădoi în minutul 82, în locul atacantului Universității Craiova, Andrei Ivan. Performanța a fost remarcată de lumea întreagă, iar Barcelona și-a adus aminte că puștiul a fost, cândva, la academia de fotbal a grupării catalane.

ADVERTISEMENT

Născut la Toronto, Enes Sali a atras atenția antrenorilor de la Barça Academy Camp în iarna lui 2014, când el avea doar 8 ani.

Familia s-a mutat la Barcelona apoi, după ce părinții și-au găsit de lucru, iar Enes a fost înscris la Barça Escola Barcelona pentru sezonul 2015/16, în care a jucat alături de Sergi Roberto, avându-l ca antrenor pe Pau Casassa.

ADVERTISEMENT

Acesta este, în prezent, coordonator tehnic al Academiei pentru Europa, Orientul Mijlociu și Africa, și a participat la antrenamente cu echipele de juniori de la La Masia”, se arată pe site-ul academiei Barcelonei.

Enes Sali a ratat recordul lui Martin Odegaard pentru doar 10 zile

Apoi a petrecut doi ani în Academia Viitorul Constanța, reînființată în 2021 sub numele de Farul Constanța, club care este deținut și antrenat de Gică Hagi și prezidat de Gică Popescu, ambii foști jucători de la Barça.

ADVERTISEMENT

Enes l-a depășit pe Martin Odegaard din Norvegia în septembrie anul trecut, devenind cel mai tânăr marcator al unui gol într-un campionat din Europa, când avea doar 15 ani, 6 luni și 21 de zile. A jucat opt meciuri pentru prima echipă a clubului.

Enes s-a născut în Canada și este de origine turcă, dar a optat să joace pentru țara sa adoptivă, România, pe care a reprezentat-o, deja, la naționalele U16 și U17.

ADVERTISEMENT

După ce a jucat cu Liechtenstein, a doborât recordul anterior deținut de Cristian Manea, care avea 16 ani și 9 luni când a debutat pentru România, și era cu doar zece zile mai în vârstă decât era Martin Odegaard în 2015, când a debutat pentru Norvegia la 15 ani și 254 de zile”, se mai scrie în materialul publicat pe site-ul Academiei Barcelonei.

Enes Sali este al doilea cel mai tânăr fotbalist care debutează la națională în fotbalul modern

Și ibericii de la Marca i-au dedicat un material jucătorului Farului. „Enes Sali este deja istorie. Mirel Rădoi i-a oferit șansa de a evolua în meciul cu Liechtenstein și a devenit al doilea cel mai tânăr fotbalist care debutează la națională în fotbalul modern, din Europa.

Doar Martin Odeggard îl devansează, acesta jucând pentru prima dată pentru Norvegia în 2014, la 15 ani, 8 luni și 12 zile. Sali, care este antrenat de ‘legendarul’ Gică Hagi, a jucat opt meciuri în acest sezon pentru Farul și a înscris un gol”, au notat jurnaliștii de la Marca.

Enes Sali își depășește adversarii cu ușurință

Nici italienii de la TuttoMercatoWeb nu s-au zgârcit cu laudele. „A juca fotbal profesionist la vârsta de 15 ani este destul de absurd, dar a juca la nivel internațional la seniori este cu atât mai mult.

Enes Sali reprezintă prezentul și viitorul fotbalului românesc. Mijlocașul ofensiv născut în 2006, elev al lui Gheorghe Hagi la Farul Constanța în Liga 1, a scris istorie debutând la doar 15 ani și 264 de zile în naționala de seniori a Tricolorii. S-a întâmplat împotriva lui Lichtenstein, într-un meci final care marchează un record de bătut.

Născut la Toronto, Canada, Sali a crescut în Woodbridge Strikers și apoi în prestigioasa Masia din Barcelona, înainte de a trece la echipa de tineret a clubului antrenat de ‘Maradona din Carpați’.

O mare bucurie pentru tatăl său, născut în județul Constanța ca Hagi Sr, dar și pentru el, având în vedere cele opt partide adunate în acest sezon, la care se adaugă și un gol marcat.

Enes Sali are o tehnică, o schimbare de ritm și o posesie a mingii care îi permit să își depășească adversarii cu ușurință și să finalizeze acțiuni. Rolul lui? Mijlocaș ofensiv, dar și extremă ofensivă sau atacant, cu personalitatea și numerele unui predestinat: Gheorghe Hagi”, se arată în material.

După debutul la naționala României, Enes Sali a declarat: „Mă simt foarte bine, este o onoare pentru mine să debutez în tricoul ăsta, visam la asta când eram mic și pot să spun că este un vis îndeplinit. Am ales România pentru că era cea mai bună decizie și mă bucur.

Vreau să joc pentru România cât mai mult timp. Știam că sunt în lot, dar nu știam dacă o să joc. Sincer, am avut puține emoții, dar când am intrat în teren, nu mai aveam nimic. M-am simțit foarte bine, băieții m-au tratat foarte bine, este frumos”.

ADVERTISEMENT