News

Epava de la Costinești, ruptă în două, un pericol pentru turiști. Bucăți de tablă, duse de valuri

Ruptă în două în urmă cu un an, epava de la Costinești reprezintă un pericol pentru turiști. Bucăți de tablă au fost duse de valuri.
07.02.2024 | 10:36
Epava de la Costinesti rupta in doua un pericol pentru turisti Bucati de tabla duse de valuri
Bucăți mari din epava de la Costinești, ruptă în două, plutesc în derivă. Pericol pentru turiști. Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Epava de la Costinești, un veritabil simbol al stațiunii de pe litoralul românesc al Mării Negre, a ajuns să se transforme într-un real pericol pentru turiști. Bucăți de tablă plutesc în derivă.

Bucăți mari din epava de la Costinești, ruptă în două, plutesc în derivă. Pericol pentru turiști

De la un an la altul, cel mai cunoscut simbol al stațiunii Costinești dispare în apele mării. Anul trecut, nava s-a rupt în două. Partea din spate a început să se scufunde.

ADVERTISEMENT

Trist este faptul că, de mai bine de o jumătate de secol de când nava a eșuat în dreptul stațiunii Costinești, nimeni nu face nimic, nici măcar să o conserve. Primăria și Guvernul par neputincioși.

Din cauza furtunilor puternice din acest început de an 2024, bucăți mari de tablă din această epavă plutesc în derivă. Elementele de metal pot accidenta oricând turiștii care fac scufundări aproape de navă, conform Știrile ProTV.

ADVERTISEMENT

Au existat deja accidente în zonă. Unii turiști mai îndrăzneți s-au apropiat de navă și s-au urcat pe ea. ”Sunt grupuri de turiști care numai asta fac, merg la epavă, încearcă, se mai urcă pe ea, mulți i-am luat care sunt tăiați pe la mâini, pe la picioare”, a declarat Nicu Serafim, șef salvamari Costinești.

Ce spune primăria despre situația epavei de la Costinești

În acest moment, nu se știe cine ar trebui să se ocupe de epavă. Încă din 2023, primarul din Costinești a trimis o adresă către Guvern. Autoritățile centrale nu au stabilit cui aparține nava și cine poate efectua acolo lucrări pentru securizarea zonei.

ADVERTISEMENT

O să punem și noi un panou de avertizare, să ne facem datoria, dar nu putem să punem pe cineva să urmărească turiștii în fiecare zi”, a declarat Dorin Jeanu, primarul din Costinești, pentru sursa citată.

Nava Evanghelia a eșuat în zona Costineşti în urmă cu mai mult de jumătate de secol. Încet, dar sigur, epava va fi doar o amintire din fotografii. ”E păcat, dar acest lucru trebuia să se facă de acum 30 de ani, poate 40 de ani.

ADVERTISEMENT

Dacă se mişcau la timpul respectiv poate era salvată, astăzi nu cred că se mai poate face mare lucru cu această epavă”, spunea primarul din Costineşti, anul trecut. Nava din stațiunea românească este înrudită cu mult mai celebrul vas Titanic. Ambele au fost construite pe şantierul din Liverpool.

ADVERTISEMENT